Oncyclopedia:Beleid/Stemrecht

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In principe is iedereen op Oncyclopedia vrij om te doen wat hij of zij wil, zolang het binnen het doel van Oncyclopedia valt. Werken aan artikelen en dergelijke hoeft in principe niet besproken te worden. Voor dingen die meer met de organisatie te maken hebben, of belangrijkere projecten, is overleg nodig. Doel van al het overleg is om tot een zo snel mogelijke overeenstemming te komen over het punt waar het om gaat. Als er geen overeenstemming bereikt wordt, kan een admin de knoop doorhakken en/of een oplossing doorvoeren.

Maar bij belangrijkere besluiten en dingen die onzeker zijn of waar geen overeenstemming over bereikt kan worden, worden beslissingen bij stemming genomen.

Stemmingen[bewerken]

(NB: Het onderstaande betreft de serieuze stemmingen, niet eventuele lolstemmingen, zoals de aankomende "Blokkeernominatiewedstrijd".)

Iedere ingeschreven gebruiker kan een stemming uitroepen.

Stemmingen kunnen worden gestart op het forum, of als het over een pagina gaat, op de betreffende overlegpagina.

Van stemmingen moet minimaal worden aangegeven:

  • Waar de stemming over gaat
  • welke gebruikers er mogen stemmen
  • hoe er gestemd wordt (voor/tegen/neutraal) en hoeveel stemmen eenieder mag uitbrengen
  • De datum/tijd waarop de stemming afloopt.

Stemrecht[bewerken]

In principe hebben alleen ingeschreven gebruikers stemrecht, en dan voor die stemmingen die ná hun inschrijving zijn uitgeroepen. (dit om een eventuele "overname" door nieuwe inschrijvers te voorkomen.

Hoe ingrijpender de beslissing is voor Oncyclopedia, hoe meer ervaring we eisen van de stemgerechtigden. Bijvoorbeeld:

  • langer dan een maand ingeschreven en meer dan 25 edits.

Het spreekt vanzelf dat hoe serieuzer de stemming is, hoe serieuzer de richtlijnen zijn. Er is een gradatie van totale onzinstemmingen tot een stemming over het opheffen van Oncyclopedia.

Opmerking[bewerken]

Oncyclopedia is om te lachen en te geinen. Maar we hebben een paar serieuze aspecten. Die zijn nodig om de Oncy in stand te houden. Daarom wordt er naar stemgedrag streng gekeken. Fraude wordt zwaar opgenomen. Wij vragen dan ook de stemmers, als Oncyclopedia ze ter harte gaat, om serieus en inhoudelijk te stemmen.