Oncyclopedia:Beleid/Uploaden

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De standaardlicentie van Oncyclopedia is CC-BY-NC-SA 2.5/3.0.

Oncyclopedia raadt het gebruik van afbeeldingen met toestemming aan en het gebruik van afbeeldingen waarvan de auteursrechten geschonden worden af. Er zijn drie voorwaarden waar een gebruiker, die een bestand (afbeelding, geluidsfragment, film...) uploadt aan moet voldoen.

 1. Er moet een bronvermelding bij zitten. De bronvermelding bestaat uit een URL, de naam van de website en indien mogelijk de naam van de auteur/bijbehorende organisatie en eventueel nog verdere informatie. Deze bronvermelding vermeld je in de beschrijving.
 2. Er moet een bijbehorende licentie uitgekozen worden. Die kun je uitkiezen in de uploadpagina bij het uitklapmenu met licenties. Kies de meest passende naar waarheid uit.
 3. Maak de afbeelding niet groter dan nodig. Absoluut géén wallpaperformaat. Indien het bestand te groot is, verklein deze eerst door middel van een programma dat dat kan (gratis voorbeeld is Paint.NET) tot de grootte waarin de afbeelding gebruikt zal gaan worden, in ieder geval niet groter dan 600 pixels (dit is in verband met verspilde serverruimte).

Ook dient de uploader rekening te houden met de voorwaarden die de eigenaar van het bestand zelf stelt, zoals dat bijvoorbeeld een afbeelding niet bewerkt mag worden.

Uiteraard moedigen we aan, indien er twijfel bestaat bij de uploader of hij/zij een bepaalde afbeelding wel mag gebruiken of niet, om toestemming te vragen (en evt. te vragen naar de voorwaarden).

Meer preciezere informatie omtrent auteursrechten op Oncyclopedia staat bij het algemeen voorbehoud van Oncyclopedia onder de bijbehorende kop.

Tussen haakjes appreciëren wij het als de uploader ook een categorie toevoegt in de beschrijving. Op de uploadpagina staat uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat.

Lijst van licenties met verklaring[bewerken]

Eigen werk[bewerken]

Deze licentie is voor eigen gemaakte foto's, tekeningen, gephotoshopte afbeeldingen of andere kunstwerken.

N.B.: de licenties "Niets", "Copyleft" en "PD" zijn hetzelfde, alleen ligt de keuze aan de mate van idioterie van de uploader.

Creative Commons[bewerken]

Creative Commons-licenties zijn de standaardlicenties voor eigen gemaakte afbeeldingen, maar deze kunnen ook bij andermans afbeeldingen op het internet gebruikt worden (deze afbeeldingen zijn dan vrij gedistribueerd en vrij te gebruiken, vaak onder enkele voorwaarden).

  • Creative Commons: Naamsvermelding (BY). Gebruik: {{Creative Commons|BY}}
  • Creative Commons: Naamsvermelding - Non-commercieel (BY-NC). Gebruik: {{Creative Commons|BY-NC}}
  • Creative Commons: Naamsvermelding - Niet Aanpassen (BY-ND). Gebruik: {{Creative Commons|BY-ND}}
  • Creative Commons: Naamsvermelding - Gelijk Delen (BY-SA). Gebruik: {{Creative Commons|BY-SA}}
  • Creative Commons: Naamsvermelding - Non-commercieel - Gelijk Delen (BY-NC-SA). Gebruik: {{Creative Commons|BY-NC-SA}}
  • Creative Commons: Naamsvermelding - Non-commercieel - Niet Aanpassen (BY-NC-ND). Gebruik: {{Creative Commons|BY-NC-ND}}

Anders[bewerken]

Deze licenties vallen niet onder het bovenstaande en hebben een eigen reden waarvoor zij gebruikt kunnen worden.

Tips voor bronnen voor afbeeldingen[bewerken]

Er zijn genoeg bronnen voor afbeeldingen die vrij te gebruiken zijn met een paar eenvoudige vereisten. Ervaar het ook een beetje als een uitdaging om vrije afbeeldingen te zoeken, te vinden en te gebruiken. Een paar zijn deze: