Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep

Een doorsnee kiwi.

De kiwi is het enige organisme dat zowel in het dierenrijk als in het plantenrijk een onderkomen heeft gevonden, en daarbij zowel de spons als de wandelende tak te vlug af is. Het fenomeen komt uitsluitend in Nieuw-Zeeland voor, en bezorgde mede daardoor de bewoners hun bijnaam.

Het hele artikel...


Dit moet je ook lezen:100 beste dingen om te zeggen in een rechtbank · Analoog · Autist · Babyolie · Blik
Comité voor Puberplagen · De boterham met kaas · Drs. P · Eerste Wereldoorlog · Egypte
Geluid · Goethe · Hoe bouw je een tijdmachine? · Hoe breek je in in een bankkluis?
Hoe word je feministisch? · Huis · Kiwi · Negatieve aardappel · Onderwaterdammen
Osama bin Laden · Prehistorie · Professor W. Druyff · Rotterdam · Tachtigjarige Oorlog
Uitstelgedrag · Voetnoot · Voynichmanuscript · Wijn · Willem-Alexander der Nederlanden

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
SZ02 Zomerpoes.JPG

De zomer is het op twee na oudste van de vier seizoenen. Na een paar miljoen jaar over slechts twee seizoenen beschikt te hebben, werd door de inslag van een nog steeds niet geïdentificeerd voorwerp, die voor lange tijd de stand van de aardbol veranderde, een derde seizoen toegevoegd. Alleen de winter ontbrak nog. Maar laat ons bij de zomer blijven. De ervaren aardbolbewoner heeft al gemerkt dat de zomer niet overal tegelijk op de planeet uitbreekt. Aan de bovenzijde, waar de noorderlingen wonen, is de fatale datum 21 juni. Aan de onderzijde, waar de zuiderlingen wonen, wacht men op 21 december. In het midden, waar een vlijtige hand een zeer dunne stippellijn getrokken heeft die op kaarten beter te zien is dan op foto's, merkt men van het hele gebeuren niets. De bewoners van die lijn, de evenaarlingen, zijn daar bijzonder boos om. Het enige dat men daar, seizoensgewijs, ooit heeft gevoeld, waren de drie schokken die evenveel seizoenen toevoegden. Seizoenen waarvan zij zelf, toen zij eenmaal rechtgekrabbeld waren, verder niets merkten. Een saai leven.

Meer zomerlectuur HIER...


Vorige week:
Medicatie

Dit handboek legt uit hoe een aantal kwalen met geïmproviseerde medicatie bestreden kunnen worden, en hoe de medicatie gemaakt moet worden. Omdat deze gids nadrukkelijk voor de beginnende apothekers is zijn nauwkeurige doseringen niet nodig. In sommige gevallen resulteert dit in een paardenmiddel, maar dat is dan maar zo. Enige kennis van scheikunde is een vereiste. Eenieder die niet over voldoende kennis beschikt loopt het risico door het paardenmiddel in kwestie opgeblazen te worden. Let wel op dat u het betreffende geneesmiddel niet zelf toedient. Laat dit liever door een arts doen, want dan blijft u buiten schot als het fout gaat, of heeft u toch minstens meer tijd om onder te duiken.

Doe hier de kennis op waarmee je ooit iemand kunt redden, of vergiftigen.