Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep

"Muil houwe" is 't credo van de stad.

Rotte'dam is de hoof'stad van Zuid-Holland, maar de facto van heel Holland natuurlijk. Als 'ie naar de inwoners kijk, is het de op een na grootste stad van Nederland, maar als 'ie kijk naar ekenomies belang is 't tuurlijk nummer één.

Dit ekenomiese belang komp door de have, die loop van Hoek van Holland, helemaal tot achter Kralinge. Dwars door de stad loop namelijk een rivier: de Maas, die de stad in Noord en Zuid verdeel. D'r loop ook nog 'n Rotte, maar dat ken niemand verrotte. Rotte'dam staat naas d'r ekenomiese belang ook bekend om de intellectueligheid van de gozerts hiero. 't Mag dan ook geen wonder hete, dat de discussieclub Feyenoord is gestationeer in Feijenoord.

Loop meer te legge te leze...


Dit moet je ook lezen:100 beste dingen om te zeggen in een rechtbank · Analoog · Autist · Babyolie · Blik
Comité voor Puberplagen · De boterham met kaas · Drs. P · Eerste Wereldoorlog · Egypte
Geluid · Goethe · Hoe bouw je een tijdmachine? · Hoe breek je in in een bankkluis?
Hoe word je feministisch? · Huis · Kiwi · Negatieve aardappel · Onderwaterdammen
Osama bin Laden · Prehistorie · Professor W. Druyff · Rotterdam · Tachtigjarige Oorlog
Uitstelgedrag · Voetnoot · Voynichmanuscript · Wijn · Willem-Alexander der Nederlanden

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
FascistLiberty.JPG

We moeten voor die mensen bidden. Nee hoor, grapje, gewoon uitroeien!
~ Stalin over het XXste-eeuws fascisme.

Fascisme is een deels geestelijke, deels lichamelijke afwijking waarbij de rechterarm spontaan schuin omhoog gestrekt wordt, wanneer de hersens bepaalde prikkels opvangen. Van deze aandoening werd voor het eerst iets op schrift gesteld omstreeks 45 na C., in Rome. De Romeinse geneesheer Scribonius Largus, die van 35 tot 50 na C. als huisarts verbonden was aan de Romeinse Senaat, beschreef, voor zover wij weten, als eerste het verschijnsel. De term "fascismus" haalde hij bij de aanblik die de schuin omhoog gestrekte rechterarm bood, en hem deed denken aan de "fasces", de bundel roeden die vóór elke senator uit werd gedragen wanneer deze zich in functie door de stad verplaatste. Scribonius Largus stelde eerst en vooral vast dat uitsluitend mannen door het fenomeen werden getroffen, en meende in de schuin omhoog gestrekt arm een fallussymbool te zien. Uit de bewaarde documentatie kunnen we opmaken dat onze medicus van plan was om het fallische aspect op een erg originele manier aan te pakken, door discreet het liefdesleven van de getroffen mannen te onderzoeken. Of dat iets opleverde, en wat, is helaas niet bewaard gebleven. Lees hier verder...


Vorige week:
ViltjeEMC2.JPG

Het bierviltje, ook wel bierkaartje geheten, is het ei waaruit elke revolutie, elke staatsgreep, elke omwenteling, ja zelfs elke uitvinding gebroed wordt. Werp geen laatdunkende blikken op dit schijnbaar onooglijk platte voorwerp daar op die cafétafel: het zou wel eens aan de basis van de volgende machtswissel kunnen liggen. Of het viltje dat dertig centimeter verder ligt. Hoewel we het altijd over bierviltjes hebben, wordt er allang geen vilt meer gebruikt voor de vervaardiging van deze voorwerpen. Ééns was dat wel zo. Maar niet vanaf het prilste begin. Een merkwaardige historie. Toen in de negende eeuw na C., meer bepaald op 30 februari 877, een onhandige Antwerpse kelner op een chique terras aan de Meir overlopende glazen bier presenteerde aan een select gezelschap Vikings, was zijn lot bezegeld en het bierviltje geboren. Binnen het half uur boden de kieskeurige Scandinaven de herbergier een fraai setje onderzettertjes gemaakt uit de huid van de ter plaatse gevilde ober. Hun beperkte kennis van de lokale gewoontes en van het Aaantwaarps liet de waard zitten met een acuut personeelstekort en een nieuw artikel, dat hij als "biervel" dacht te horen benoemen door zijn onstuimige gasten. Ten einde niet verantwoordelijk te worden gesteld voor de tragische verdwijning van zijn kelner, veranderde hij het woord in "biervilt".


Lees verder...