Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep

Goethe.

Wolfgang Amadeus "Geutje" Ritter von Goethe (Wein am Rhein, 11 mei 1731 – Dreimar am Ruhr, 11 november 1832), oudste en tevens jongste zoon van Carl Philip "Derrick" Schildknappe von Goethe en Amalia Wilhelmina "Strudelchen" Hofdame von Solms, door de doorsnee burger "Geute", en door zijn mamaa "Geutje" genoemd, is Duitsland zwaarste schrijver. In tegenstelling tot zijn boksende klasgenoot Christoph Willibald "Knockemout" Ritter von Schwung, had dat minder met zijn lichaamsgewicht, dan met zijn literaire productie te maken.

Het hele artikel...


Dit moet je ook lezen:100 beste dingen om te zeggen in een rechtbank · Analoog · Autist · Babyolie · Blik
Comité voor Puberplagen · De boterham met kaas · Drs. P · Eerste Wereldoorlog · Egypte
Geluid · Goethe · Hoe bouw je een tijdmachine? · Hoe breek je in in een bankkluis?
Hoe word je feministisch? · Huis · Kiwi · Negatieve aardappel · Onderwaterdammen
Osama bin Laden · Prehistorie · Professor W. Druyff · Rotterdam · Tachtigjarige Oorlog
Uitstelgedrag · Voetnoot · Voynichmanuscript · Wijn · Willem-Alexander der Nederlanden

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
ZeepScene.JPG

De wereld is zeep gaan halen.
~ Urbanus van Anus in een melancholische bui.

Zeep is een eeuwenoude Laaglandse vorm van melodrama, die in de XIXde eeuw naar Amerika emigreerde en daar de naam "Soap" of "Soap Opera" kreeg, en in de tweede helft van de XXste eeuw onder die naam (doorheen de ether) weer op ons grondgebied is binnengedrongen, terwijl iedereen dacht er vanaf te zijn. Toen omstreeks 1100 de eerste kruisvaarders huiswaarts keerden van het "Heilig Land", brachten zij, behalve de gebruikelijke souvenirs (een kromzwaard, een leren jas of een stukje van het "Heilig Kruis"), ook een exotische theatervorm mee: zeep. Deze door Syrische fabrikanten van het gelijknamige reinigingsmiddel gefinancierde amusementsvorm was gebaseerd op het oude Griekse melodrama, maar was na zo'n duizend jaar uitgegroeid tot een bijzonder karikaturale versie, omdat de Syrische bevolking alleen in het theater (jawel, de oude Griekse theaters deden daar nog steeds dienst) te houden was mits de verhaallijnen minder en minder geloofwaardig te maken, en ze in feuilletonvorm te presenteren.

Zeep u hier verder in...


Vorige week:
MiddellandseZee.JPG

De kust van een Middellandse Zee ligt tegenover haar eigen kust.
~ Kapitein Overduidelijk liggend in een strandzetel.

Een Middellandse Zee is een zee die middenin één land ligt, wat maakt dat het overvaren ervan niet leidt tot emigratie, en nauwelijks als toerisme kan beschouwd worden. Net als een gewone zee heeft een Middellandse Zee een zoutgehalte van minstens 3%, al beweert het N.I.S. dat de gemiddelde Middellandse Zee slechts 0,763% haalt. Het begrip "Middellandse Zee" is samen met het begrip "land" ontstaan: enerzijds is het onmogelijk om een zee "middellands" te noemen als er geen land is, en anderzijds zijn staatshoofden ervan overtuigd dat een vijvertje een "zee" noemen, bijdraagt tot het prestige van hun land.

Zwem, vaar en vis verder...