Oncyclopedia:Etalage

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Shortcut:
ON:E

In deze speciale etalage staat een selectie van de Klassiekers van de Oncy. Verder komt er elke week een nieuw artikel bij, het artikel van de week.

Er staan op dit moment f*cking weinig nog niet genoeg een paar artikelen in de Etalage. Doe dus je best om wat leuks te schrijven! Voor een verdere toelichting zie onze tips voor het schrijven van een goed artikel.

Etalage ster2.png

Klassiek leesvoer, verplicht voor elke goede Oncyclopedist.

Zomaar een greep

Een doorsnee kiwi.

De kiwi is het enige organisme dat zowel in het dierenrijk als in het plantenrijk een onderkomen heeft gevonden, en daarbij zowel de spons als de wandelende tak te vlug af is. Het fenomeen komt uitsluitend in Nieuw-Zeeland voor, en bezorgde mede daardoor de bewoners hun bijnaam.

Het hele artikel...


Dit moet je ook lezen:100 beste dingen om te zeggen in een rechtbank · Analoog · Autist · Babyolie · Blik
Comité voor Puberplagen · De boterham met kaas · Drs. P · Eerste Wereldoorlog · Egypte
Geluid · Goethe · Hoe bouw je een tijdmachine? · Hoe breek je in in een bankkluis?
Hoe word je feministisch? · Huis · Kiwi · Negatieve aardappel · Onderwaterdammen
Osama bin Laden · Prehistorie · Professor W. Druyff · Rotterdam · Tachtigjarige Oorlog
Uitstelgedrag · Voetnoot · Voynichmanuscript · Wijn · Willem-Alexander der Nederlanden

Etalage ster2.png

Uitgelichte artikelen

Deze week:
MazdaLogoTrans.GIF

Heel mijn hart gaat naar de Perzen: als zij spreken is 't in verzen.
~ Drs. P over een exotisch volk.

Ahura "Sunny Boy" Mazda is de Perzische oppergod, schepper van de zon die Perzië beschijnt, uitvinder van het microklimaat en bezieler van een redelijk populaire automobiel, waarnaar de meeste aandacht van dit artikel zal gaan, zodat dit automatisch als een vervoersgerichte pagina kan beschouwd worden. De eerste sterveling die doorhad dat Mazda boven het heelal uit troonde, de Perzische zon had geschapen, en via die lokale zon Perzië een microklimaat had bezorgd dat van het land de wieg der wereldbeschaving zou maken tot de Grieken aanspraak maakten op die prestatie door het begrip "wereld" te reduceren tot Europa, was Zarathustra, de eerste en voor lange tijd ook enige vrouwelijke opperpriester uit de wereldgeschiedenis. Ze deed hem meteen een aanzoek, en aangezien zij er best aardig uitzag, hapte Mazda toe. Bij wijze van huwelijksgeschenk ontving zij de plannen van een automobiel die pas in de XXste eeuw na de geboorte van de zoon van een concurrerende god kon gerealiseerd worden, omdat pas dán de toeleveranciers van de nodige onderdelen konden gevonden worden. Bij gebrek aan automobiele activiteit lanceerde zij dan maar het Zoroastrisme, een aan Mazda gewijde eredienst die makkelijker bekte dan "Mazdaïsme" of "Zarathustrisme", en die als een boemerang fungeerde door haar wereldwijd onder de naam "Zoroaster" bekendheid te geven. Deze alias zorgde ook voor het misverstand dat het om een mannelijke hogepriester zou gaan.

Mazdaddallemaal? HIER verder lezen...


Vorige week:
Jimmy.png

Een kakker is een individu dat lijdt aan het syndroom van Kak. Dit syndroom is op zich niet besmettelijk, maar kan wel veroorzaakt worden door het zogenaamde "kakvirus" (Dignusviridae), dat op zijn beurt wèl besmettelijk is. Het virus veroorzaakt dusdanige genetische mutaties, dat een slachtoffer een grote kans heeft om het syndroom te ontwikkelen. Mensen zijn het vatbaarst voor het virus in de levensfasen waarbij de hormoonhuishouding instabiel zijn; met name de puberteit is een erg kwetsbare periode. Wanneer een tiener zich omringt met leeftijdsgenoten uit een milieu waar het syndroom van Kak veelvuldig voorkomt, heeft deze dan ook een sterk verhoogde kans zelf het syndroom ook op te lopen. Het syndroom van Kak heeft helaas geen bespoedigde dood tot gevolg, maar heeft wel symptomen die het samenzijn met de omgeving erg lastig kunnen maken - vooral voor de omgeving. Het syndroom uit zich niet bij iedere drager op éénzelfde manier. Sommigen kunnen jarenlang rondlopen met het syndroom, alvorens de omgeving er achterkomt dat het individu lijdt onder het syndroom. Anderen zijn echter direct te herkennen. (Kak Lees hier verder.)