Help:FAQ

Uit Oncyclopedia
(Doorverwezen vanaf Oncyclopedia:FAQ)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hieronder vind je de meest gestelde vragen en omdat jij het bent hebben we zelfs de antwoorden erbij gezet. Wil je zelf een vraag stellen? Ga dan hiernaartoe.

Wat is Oncyclopedia?[bewerken]

Oncyclopedia is een parodie op Wikipedia. We bestaan dus niet uit saaie feiten maar uit parodieën, satire, humor, leugens en nonsens. Natuurlijk doen we ons best de kwaliteit te waarborgen en alle vormen van laster en haat zo snel mogelijk te verwijderen. Daarom bestaan Oncyclopedisten immers.

Wat zijn de regels?[bewerken]

Er zijn hier zat regels te vinden in het 'Wetboek der Saaie Regeltjes'. Hier zul je echter weinig mee in aanraking komen omdat we meer gebruik maken van de volgende twee regels:

  • Wees grappig en niet stompzinnig.
  • Gedraag je niet als een Klojo (m/v)

Verder is het verboden werk met een copyright of andermans werk zonder toestemming te plaatsen. Let op, een copyright is iets anders dan een Creative Commons Licentie.

Kan ik hier bewerken?[bewerken]

Wat een vraag! Je kan gewoon zonder account aan de slag gaan hier al raden we je aan een account aan te maken. Het kost niets en is binnen een minuut gedaan. Hierdoor kan je profiteren van stemrecht, een naam hebben en je eigen instellingen toepassen. Sommige pagina's zijn echter beveiligd waardoor alleen ingeschreven gebruikers of admins ze kunnen bewerken. Meestal staat de reden daarvoor op de overlegpagina.

Hoe maak ik een artikel aan/Hoe bewerk ik een artikel?[bewerken]

Je kan zoeken naar een artikel dat je wil maken. Is de link rood dan bestaat het artikel niet en kan je deze aanmaken door op de rode link te drukken. Bestaat deze wel dan kan je hem bewerken met de knop bewerken.

Hoe maak ik mijn tekst zo mooi op?[bewerken]

Dat kan met behulp van de balk die zichtbaar is boven het bewerkingsvenster. Daar vind je de knopjes voor onder andere vette tekst en schuine tekst. Voor meer functies kan je ook de hulpgids voor wikicode bekijken.

Mijn artikel is verwijderd, waarom is dat?[bewerken]

Dat kan zijn om meerdere redenen. Meestal is een werk gewoon niet grappig of veel te kort, zie voor een aantal redenen het Verwijderbeleid. Hoe dan ook, admins die artikelen verwijderen geven soms aan op je overlegpagina waarom je werk is verwijderd, maar zij geven sowieso altijd een reden op in het verwijderingslogboek.

Ik zie iets wat ik niet vind kunnen. Hoe kan ik aangeven?[bewerken]

Pas het stukje aan, of doe er melding van op de overlegpagina van de pagina. Verwijder zeker geen hele stukken tekst zonder motivering. Als je de weg naar overlegpagina's niet weet, kan nog steeds een mail gestuurd worden naar [email protected]

Een vandaal vandaliseert mijn artikel![bewerken]

Als je werk gevandaliseerd wordt kan je dat aangeven bij een admin. Deze zal de vandaal een klap geven van zijn banhamer waardoor deze niet meer kan bewerken voor een bepaalde tijd. In de tussentijd kan je je werk herstellen door zijn/haar bewerking ongedaan te maken. Klik hiervoor op geschiedenis. Klik vervolgens op jouw (of die van een ander) laatste bewerking en sla deze op.

Ik ben verbannen![bewerken]

Dit heeft meestal een goede reden. Op je overleg kan je zien om welke reden jij verbannen bent. Ben je het oneens met je ban dan kan je een mail sturen naar [email protected]. Vermeld in dit mailtje echter wel je IP-adres of gebruikersnaam. Ook kan je direct contact opnemen met een admin.

Ik krijg een bewerkingsconflict![bewerken]

Geen nood! Blijf waar je bent! Als je zo'n pagina krijgt waarop je een bericht krijgt dat een andere gebruiker juist vòòr jou een bewerking aan een pagina heeft gedaan, dan is er nog niks verloren gegaan. Op die pagina krijg je twee bewerkingsvakken: in het bovenste staat de opgeslagen versie (dwz. de versie van die gebruiker die juist voor jou heeft opgeslagen) en in het onderste vak staat jouw niet-opgeslagen versie. Om nu toch jouw versie niet verloren laten te gaan zijn er twee opties:

  • Je hebt een reactie die je wil posten op een overlegpagina of op een forum. Je kopieert gewoon jouw tekst uit het onderste bewerkingsvak en plakt het in het bovenste vak. Hou ook een beetje rekening met inspringingen en de vorige commentator. Sla op. Let op: alleen de tekst in het bovenste vak kan opgeslagen worden!
  • Je wilt een bewerking doen aan een inhoudsartikel. Tussen de twee bewerkingsvakken heb je in het rood de wijziging die iemand net voor jou heeft gemaakt in het artikel. Bekijk deze goed en denk na voor je de tekst wil wijzigen: misschien is die bewerking wel een meerwaarde voor het artikel. Als je toch jouw bewerking wilt opslaan en het heeft niets met de wijziging van die persoon te maken, is er geen probleem. Je kopieert gewoon jouw tekst van het onderste vak en plakt het in het bovenste. Sla de tekst op. Als je hiermee de bewerking van de vorige persoon teniet doet, vermeld dan graag op de overlegpagina van dat artikel waarom je juist die bewerking niet liet staan.

Let op: alleen de tekst in het bovenste vak kan opgeslagen worden!

Ik wil contact hebben met andere gebruikers. Kan dat?[bewerken]

Natuurlijk kan dat, naast humorwiki zijn we ook een datingsite met maar liefst 0 geslaagde relaties. Kijk op deze pagina of de Skype, Twitter en whatnot van de desbetreffende gebruiker erbij staat. Zo niet dan kan je natuurlijk altijd de vraag stellen op zijn of haar overlegpagina.

Ik heb een vraag die niet op deze pagina staat, waar kan ik deze stellen?[bewerken]

Stel die hier, of doe dat bij een andere gebruiker. Actieve gebruikers kan je vinden op de lijst van recente bewerkingen en admins (moderatoren) kun je hier vinden.

Hoe kan ik de titel van mijn Artikel veranderen?[bewerken]

Druk daarvoor simpelweg op de knop "hernoemen", een venster zal je door de stappen heen leiden.

Hoe kan ik afbeeldingen gebruiken?[bewerken]

Het gebruiken van afbeeldingen kan op twee manieren, nl. als de afbeelding nog niet op de Oncy staat, door te uploaden. Ook kun je afbeeldingen die al op de Oncy staan gebruiken, op de manieren die hier staan.

Welke browser werkt het beste?[bewerken]

De Mozilla Firefox browser is warm aanbevolen omdat hierop de meeste dingen werken. Op Internet Explorer 8 (en lager) echter de minste.