Oncyclopedia:Lijst van Oncyclopedische termen

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adminpeer.GIF

Wie het noorden,het zuiden, het oosten, het westen en het kompas zélf kwijt is, en de weg niet meer vindt in de immens ingewikkelde terminologie (jargon?) van Oncyclopedia, kan enig soelaas en toeverlaat vinden bij deze Lijst van Oncyclopedische termen. Een goed verstaan van admins en andere gebruikers begint NU!

Shortcut:
ON:LOT

A[bewerken]

 • Admin - Een andere veel meer gebruikte naam voor beheerder. Een admin is meestal tiranniek, hoewel het allemaal afhangt van het humeur van de desbetreffende admin. Zie ook de lijst van admins.
 • Anon - Een anon, ano, anochtoon of anoniempje is een onaangemelde persoon. Deze personen kunnen veel minder dan gewone gebruikers en geven automatisch na het bewerken hun halve identiteit af die de Spionnen (zie: Checkuser) zeer makkelijk kunnen achterhalen. Ano's hebben een slechte reputatie, en als je ons niet gelooft heb je pech moet je hier maar eens kijken.
 • Artikel - Een pagina met tekst, afbeeldingen en inhoud. De Oncy staat er vol van, en gelukkig maar: op Oncyclopedia draait het om het schrijven van artikelen.

B[bewerken]

 • Bakvissenhumor - Zeer simpele vorm van humor, waarbij bijvoorbeeld namen worden veranderd in andere dingen, of andere simpele snelle inhoudsvullende (kortom: uit de duim gezogen) dingen.
 • Ban - Een ban wordt ook wel een blokkade genoemd, en dient als een soort van straf. Wie een ban krijgt, kan een tijd lang niet meer kan bewerken, gaande van één seconde tot eeuwig en drie dagen, met alles daar tussenin, schrikkeljaren inbegrepen. Doodstraffen zijn er niet (daarvoor verwijzen wij u graag door naar China), die worden automatisch omgezet naar levenslang.
 • Bewerking - Een bewerking is iets dat jij hier uitvoert na het klikken op de opslaan-knop in het bewerkingsvenster. Jouw bewerkingen en die van anderen zullen ook op de recente wijzigingen-pagina te zien zijn.
 • Bedelaar - Zie: Anon.
 • Bureaucraat - Ook wel burocraat of buro. Gebruiker die gebruikersrechten van andere gebruikers en van zichzelf kan veranderen. Verder kunnen zij de geschiedenis van een artikel manipuleren op vreemde wijze waardoor bepaalde bewerkingen nooit gemaakt zijn. Zij zijn zelfs zodanig machtig dat zij de wet kunnen manipuleren.
 • Belg - Nederlandse term voor "Vlaming". Sommige gebruikers komen uit Vlaanderen en schrijven wel eens over Vlaemsche dingen, en voor een gemiddelde Hollander Nederlander zijn die vaak onbegrijpelijk. Anderzijds brengen Vlamingen het nou-gehalte wat naar omlaag zodat er een goed evenwicht ontstaat voor alle Nederlandstaligen. Samengevat: leve Bier en Oranje!
 • Burger - Een officieel stemgerechtigd ingeschreven inwoner van Oncyclopolis.
 • Burgerfuncties - Het voormalige Oncyclopedische rangenstelsel.

C[bewerken]

 • Carlb - Onze huidige serverbeheerder, een ware goedheiligman.
 • Categorie - Een categorie is een pagina met daarop een lijst waar artikelen, pagina's en/of afbeeldingen die een onderwerp delen terug te vinden zijn. In de categorie Biologie vind je bijvoorbeeld Paardenbloem en Boom.
 • Checkuser - Een checkuser is iemand die stiekem jouw IP kan lezen en vervolgens je computer hackt. Checkusers zijn vooral handig bij het ontdekken van sokpoppen, en hier op de Oncy heten zij ook wel flapdrol of spion. Het checken zelf heet overigens ook zeer toepasselijk checkuser.
 • Controleur - Een controleur (niet te verwarren met een kaartjesknipper) is een gebruiker die de controleursrechten bezit. Een controleur kan meer dan een gewone gebruiker: hij of zij kan bijvoorbeeld bewerkingen van anderen controleren, zoals de naam eigenlijk al zegt, en ziet ongecontroleerde bewerkingen met een rood uitroeptekentje aangeduid staan op de Recente wijzigingen-pagina. Bewerkingen van controleurs worden allemaal standaard goedgekeurd maar vaak toch eventjes nagekeken door paranoïde admins. Zie ook de lijst van controleurs.
 • Cyberpesten - Cyberpesten is het lafste wat iemand kan doen. Iemand belachelijk maken via het internet waarbij het slachtoffer (die onbekend is voor de Oncy) wordt uitgescholden of compleet de grond in wordt getrapt. Omdat dit gewoon niet hoort wordt cyberpesten hier aangepakt met een zero tolerance beleid en worden cyberpesters direct verbannen. Van een paar dagen voor een simpel regeltje tot een doodstraf een onbeperkte tijd voor een totale afslachting.

D[bewerken]

 • Dobbelen - De termen dobbelen en gedobbel worden gebruikt wanneer een tekst volstrekt willekeurige dingen inhoudt. "Het dorp New York is in het jaar vis ontstaan, telt 55432234 inwoners en in het jaar 666 werd het van de kaart geveegd door paus Benedictus XVI door een kaasblokje tegen de Piramide van Gizeh aan te blazen." De voorgaande zin is uiteraard gedobbel vanwege de willekeurige en uit de duim gezogen informatie die er staat. Niet ter zake doende personen en en nog minder ter zake doende jaartallen worden erbij gehaald zonder dat ze het verhaal ook maar een millimeter vooruithelpen. Ook artikelen zonder kop, staart of rode draad (verhaallijn) worden vaak tot de dobbelartikelen gerekend. De term dobbel komt van dobbelen, het werpen van dobbelstenen, een bezigheid waarbij willekeur voorop staat.
 • Doorverwijspagina - Een doorverwijspagina is een pagina die naar een andere pagina toe verwijst. Bijvoorbeeld, Balkenende is een doorverwijspagina naar Balkenendeman. Zo'n doorverwijzing is hier ook te vinden. Zie daarvoor: Redirect.

E[bewerken]

 • Emo - Een emo is persoon met een eigen levenstijl waar we al te veel humoristisch gezeur mee hebben gehad. Gelukkig horen we nu bijna niets meer aangezien het hele gebeuren van 'emo zijn' uit is, net als het maken van emo-grappen.
 • Etalage - In de etalage vind je een selectie van de leukste artikelen op de Oncy, zoals het Uitgelichte Artikel Van De Week en de artikelen die je gelezen moet hebben volgens experts.

F[bewerken]

 • Flapdrol - Oncyclopedische term voor een gebruiker met checkuserrechten (zie Checkuser).
 • Forum - Ja, ook wij hebben een forum. Een plek waar men over een bepaald onderwerp kan meediscussiëren. De forum-onderwerpen kunnen zich beperken tot een eenvoudige mededeling met wat reacties of zich uitspinnen tot diepgaande tekstvelden met archieven. De voorpagina van het forum vind je op het Gebruikersportaal.

G[bewerken]

 • Gebruiker - Een gebruiker is één van de levenloze mensen die hier werken. Als jij hier al aangemeld bent, ben je een gebruiker. De naam zegt het ook al: iemand die de Oncy gebruikt.
 • Gebruikerspagina - Een pagina van een gebruiker hier op deze Oncyclopedia. Op die pagina kan die gebruiker iets over zichzelf vertellen of neerkwakken. Er wordt niet geprutst op andermans gebruikerspagina: reacties en mededelingen komen op de bij de gebruikerspagina horende overlegpagina.
 • Gebruikersportaal - In het gebruikersportaal staat het allemaal staan dingen die van belang zijn zoals een aantal helppagina's, andere extra dingen zoals de verjaardagskalender en onderin het forum.
 • GP - Afkorting voor een Gebruikerspagina.
 • Groningen - het Oncyclopediagebouw staat in Groningen, dat op zijn beurt deel is van Oncyclopolis. Vóór de ontdekking van Oncyclopolis was Groningen de thuishaven van de Oncyclopedia, totdat de niet-Groningse minderheid van Nederland en een aantal Vlamingen aandrongen om een voor de Oncyclopedia passende stadstaat te ontdekken. Aldus geschiedde, en Oncyclopolis nam Groningen in.

H[bewerken]

 • Hoofdpagina - De meest bekeken pagina van de Oncyclopedia (al meer dan een half miljoen keer!). De pagina waar de meeste dingen centraal staan zoals het uitgelichte artikel, woord van de dag, afbeelding van de seconde en een lijstje met portalen en projecten.
 • Hollander - Vlaamse term voor "Nederlander". Sommige gebruikers komen uit Nederland en schrijven wel eens over Hollandsche dingen, en voor een gemiddelde Belg Vlaming zijn die vaak onbegrijpelijk. Anderzijds brengen Nederlanders het nou-gehalte wat naar omhoog zodat er een goed evenwicht ontstaat voor alle Nederlandstaligen. Samengevat: leve Bier en Oranje!

I[bewerken]

 • IJdelheid - IJdelheid is jezelf of je vrienden neerzetten in een artikel. In een stukje tekst waarin je beschrijft hoe goed jullie wel niet zijn of in een afbeelding waar jij en wat vrienden van je op staan, beiden zijn hier niet welkom en worden zonder pardon verwijderd. Waarom? Omdat wij een serieuze onzinsite zijn en geen speeltuintje. Mocht je toch de drang hebben jezelf de lucht in te prijzen dan mag je een verhaaltje schrijven op je gebruikerspagina, maar hou het alsjeblieft afbeeldingvrij, die worden direct verwijderd.
 • IRC - IRC is het middel waarop Oncyclopedia's chatkanaal staat. Zie hier voor meer informatie over hoe erop te komen.

J[bewerken]

 • Jullie hebben geen leven! - Jullie hebben geen leven! is een samenvatting van alle sneue opmerkingen diepgaande feedback die gegeven is op deze site. Inclusief de vertalingen - veel feedback is in voor de normale mens onbegrijpbare ambtenarentaal geschreven. Al dit commentaar is gegeven door ons publiek, dus lees het met diep respect.

K[bewerken]

 • Kat - Een kat is een dier is een andere benaming voor een categorie, net zoals cat.
 • Kilometerartikel - Een term die is op komen doemen na de Herfstkool van 2008 bij het artikel Goethe, omdat deze zo onmenselijk lang is. Sindsdien hebben artikelen die menig scrollvingers vermoeid ende lam krijgen deze benaming gekregen.
 • Krijgsmacht - Het huidige Oncyclopedische rangenstelsel. Na de inschrijving krijgt een nieuwe gebruiker een rang. Deze gebruiker kan steeds hoger in rang komen, naarmate de prestaties vorderen. Het klimmen in rang is niet voor niets: men krijgt dan ook langzamerhand meer rechten, zoals het controleursschap en wellicht ook ooit wel eens het adminschap!

L[bewerken]

 • Leven - Dat wat je opgeeft aan de Oncy zodra je op de knop opslaan drukt. Eenmaal op deze site kom je er nooit meer van af, hoe hard je het ook probeert!

M[bewerken]

 • Maanrunen - まあこのンスペアクです! Dit zijn maanrunen? Inderdaad, dit zijn maanrunen, woorden uit een taal die bestaat uit vreemde tekens. De nieuwe generatie jongeren, zij die web 1.0 nooit hebben meegemaakt, gebruiken het echter voor vrijwel alles wat niet in hun taal is. Het gebruik van maanrunen wordt afgeraden. Zo heeft het Nederlands voor vrijwel alles wel een vertaling en die zijn er niet voor niets.
 • Mieke Maaike - Mieke Maaike was een van de meest bekende vrouwen op de Oncyclopedia toen deze nog jong was. Ze werd echter verbannen na een ruzie met aartsvijand YUI waardoor ze gevangen zit in een cel ter grote van 15 pagina's.
 • Misverstanden - Andere naam voor overlegpagina.

N[bewerken]

O[bewerken]

 • OnBoeken - Een gemeenschapsproject met als doel de mensheid kosteloos vrije inhoudsliteratuur en andere verderfelijke lectuur ter beschikking te stellen.
 • Oncy - Afkorting voor deze site, de Oncyclopedia.
 • Oncyclopedia (Neerlandica) - Jazeker, dat zijn wij! En niet de vijandige Wikipedia. U bevindt zich dus nu op dit eigenste ogenblik op de Oncyclopedia. Zie hier voor meer info.
 • Oncyclopediagebouw - Het gebouw in/om/boven/onder/tussen/etc. Oncyclopolis dat alles wat met de Oncyclopedia te maken heeft bevat. Het gebouw is zo groot als Oncyclopolis zelf of groter(?), maar niemand weet precies hoe groot het is. Zowel het gebouw als de stadstaat zijn enorm.
 • Oncyclopediaan - Dyslectisch dialect Oude benaming voor Oncyclopedist . Zie hieronder
 • Oncyclopedist - Ander woord voor een Oncyclopedische gebruiker.
 • Oncyclopolis - Oncyclopolis is de stadstaat a.k.a. toekomstig keizerrijk waar de Oncyclopedisten wonen en werken. Het Oncyclopediagebouw is ook in/om/boven/onder/etc. Oncyclopolis gevestigd. Iedere aangemelde gebruiker is een trots burger van Oncyclopolis.
 • Oncycloversiteit - Waarom nog naar een normale school als je naar de Oncycloversiteit kan? Het is gratis en de lesboeken zijn er bewerkbaar. Zeg maar vaarwel tegen al jouw foute antwoorden op proefwerken!
 • OnGerijmd - Gedichten, liedjes en andere rijmen kun je hier vinden.
 • OnNieuws - Het nieuws en alles wat er echt speelt in de wereld. Wélke wereld dat is, mag Joost weten.
 • OnRadio - Was de radiozender van Oncyclopolis dat elke week een nieuwe uitzending had. Is getroffen door besparingen, technische malaise, ebola, Jules Deelder en wildegrasgroei uit het plafond.
 • OnWoordenboek - Een (niet meer)talig en (sinds het bewind van de huidige Onbibliothecarissen nog minder) vrij Onwoordenboek waaraan u misschien ook iets mag toevoegen.
 • OnZinnen - Citaten en welbekende gesproken woorden van grote mensen. Hier zijn ze verzameld voor jouw leesplezier!
 • OP - Afkorting voor overlegpagina.
 • Overlegpagina - Elke pagina op Oncyclopedia heeft een overlegpagina, dit is een pagina waar men over een bepaalde pagina of gebruiker kan klagen, beoordelen en complimenten kan geven. Op overlegpagina's zijn al vele haatreacties en liefdesbrieven gestuurd! Ook wel 'misverstandenpagina' genoemd. Alleen overlegpagina's hebben geen overlegpagina, omdat het leven zo al ingewikkeld genoeg is.
 • Oversight - Een oversight is iemand die alles kan overzien en beheren. Echter wordt het nut van Oversight betwist.

P[bewerken]

 • Parkiet - Parkieten zijn artikelen die precies zo zijn als ze eruit zien, en verder weinig onderhoudends bevatten. Daar is ook een categorie van met allemaal parkieten, zoals AAAAAAAAA!, Blackout, Vrije val, Morse, Braille etc. Deze artikelen heten wij echter niet graag welkom, tenzij er echt heel wat toevoegends en grappigs in zit. De naam komt overigens van de parkiet der parkieten, Het woord parkiet precies tweehonderdentweeënveertig keer geschreven, wat werkelijk de druppel was die de emmer deed overlopen.
 • Parodie - Wanneer iets of iemand iets of iemand anders imiteert, maar aan de imitatie een speciale draai geeft of een originele invalshoek, dan ontstaat een parodie. Zo parodieert Wikipedia onze Oncyclopedia door zogezegd een serieuze wending te geven aan wat wij lichtvoetig (maar niet minder degelijk uitgespit!) behandelen. Resultaat: Wikipedia is een doodserieuze wiki waar wij nog steeds rilneigingen van krijgen, en de Oncy is een humoristische en onzinnige wiki.
 • Pieper - Een pieper is een ander woord voor aardappel de benaming voor een Oncyclopedische wedstrijd. De pieper is altijd een heel gedoe. Vooral voor de deelnemers alsmede voor de jury. De pieper heeft vier benamingen: De Lentepieper, de Zomerkomkommer, de Herfstkool en de Winterpeen. De Winterpeen heette oorspronkelijk "Wintertulp", maar dat werd aangepast omdat een tulp buiten oorlogsperiodes geen groente is.

Q[bewerken]

 • Q-music - Omdat de Q een onmogelijke letter is in het Nederlandse alfabet, was één der Oncyclopedisten zo lief om het 1501ste artikel te wijden aan een artikel dat met deze letter begint, waarvoor dank.

R[bewerken]

 • Recente wijzigingen - De Recente wijzigingen-pagina is een pagina waar alle bewerkingen van gebruikers en anoniemen van de afgelopen tijd genoteerd staan. Als jij een bewerking ergens maakt, kun je dat nalezen op de RW (zoals het ook wel genoemd wordt).
 • Redirect - Zie: Doorverwijspagina.
 • RW - Afkorting voor de Recente wijzigingen-pagina.
 • RW Stalker - Iemand die de Recente wijzigingen- pagina volgt. Dit is heel normaal (?) voor een gebruiker die vaak bezig is op, aan en rond de Oncy. Het is één van die typische benoemingen, die, afhankelijk van de stand van de maan en van die van de muts van de aangesproken gebruiker, positief of negatief kunnen geïnterpreteerd worden. Overwegend positief, zo leert de ervaring.

S[bewerken]

 • Sig - Afkorting van signatuur: bij overleg ondertekenen gebruikers met een handtekening of signatuur. Handtekeningen worden automatisch geplaatst door vier tildes te plaatsen aan het eind van je bericht.
 • Sokpop - Een sokpop is een soort van dubbelganger. Iemand is een gebruiker die onder zijn eigen gebruikersnaam bekend staat, maar deze kan stiekem een tweede gebruikersnaam aanmaken zonder dat iemand weet wie dat is en zo ook dat die tweede gebruiker die ene gebruiker is. Sokpoppen zijn niet stemgerechtigd. Een bekend voorbeeld van een sokpop is Watje, deze gebruiker wordt bestuurd door meerdere SysOps van Oncyclopedia.
 • Sophia - Sophia is Onze Almachtige Aardappel/Pieper, tevens Het Symbool van deze Oncyclopædia Neerlandica. Iedereen moet Sophia aanbidden. Zij is tenslotte heilig alhier.
 • Spelling - Spelling (ook wel de Schaduw van Vondel) is iets, waar ook wij rekening mee houden, hoe vervelend het ook is. Wij zijn wel een encyclopedie en voor iedereen moeten de artikelen begrijpbaar zijn. Als de spelling niet goed is, komt er een spellingssjabloon op, wordt het aangepast door een goedwillende gebruiker en als het dan na 1 of 2 weken nog niet goed is, moet het weg.
 • Spion- Zie :Checkuser.
 • SUA - De SUA staat voor Stemming voor het Uitgelichte Artikel, ofwel de stemming die als resultaat heeft dat er elke week weer een verse pagina op de hoofdpagina verschijnt - uitgelicht welteverstaan.
 • SysOp - Zie: Admin.

T[bewerken]

 • Tilde - Een tilde (ook wel ~) is een golfje dat in combinatie met drie, vier, of vijf extra golfjes jouw handtekening vormt. Als je iets te zeggen hebt in een discussie, tegen een gebruiker of tegen jezelf, moet je je reactie altijd ondertekenen met vier tildes (zo dus: ~~~~). Neem je er drie, dan verschijnt alleen je handtekening, neem je er vijf, dan verschijnt alleen de tijd.
 • Trol - Een trol is iemand die doordramt met nutteloze bewerkingen aanmaken, nutteloos commentaar geven, kortom: de Admins en andere gebruikers irriteren. Trollen worden meestal afgestraft met een ban, om verdere irritaties te voorkomen.
 • Toerist - Zie: Anon.

U[bewerken]

V[bewerken]

 • Vandalisme - Vandalisme is iets ergs. is een ander woord voor vernielingen aanrichten, troep maken en dingen in de war gooien. Op elke Wiki komt wel vandalisme voor. Bijvoorbeeld pagina's leeghalen, schelden, bedreigen, troep aanmaken en trollen. Elke vorm van vandalisme wordt bestreden en meestal resulteert vandalisme voor de vandaal in een ban.
 • Verjaardag - Ben jij ook op een dag jarig? Dá's toevallig! Wij óók! Deel het met ons en zet het op de verjaardagskalender die op het gebruikersportaal te vinden is.

W[bewerken]

 • Wadw sjabloon - Het wadw of werk aan de winkel sjabloon is een vreselijk sjabloon, dat een artikel nog één week de kans geeft om Oncyclopedische waarde te krijgen. Lukt dat niet binnen die week, dan gaat het artikel weg. Wadw staat ongeveer gelijk aan waardeloos en moet beter, alleen geven die sjablonen anders aan hoe "erg" het met een artikel gesteld is.
 • Watje - Watje is onze huisclown. Watje wordt altijd vrolijk door het lezen van artikelen hier. Wordt hij niet vrolijk van het lezen van een artikel hier, ja, dan moet hij er zelfs om huilen, en wordt er ingegrepen in het betroffen artikel. Er kan dan een wadw sjabloon op komen of het kan troosteloos in de prullenbak belanden.
 • Webmaster - De webmasters beheren de website. Nu is dat Carlb.
 • Wiki - De Oncy is een Wiki. Wij zijn dus een Wiki. Een Wiki is een site die bewerkbaar is voor iedereen/een groep mensen op het Internet. De naam komt oorspronkelijk van WereldWikiWeb of Wiki Wakkie Wokkie. De eerste wiki die opgericht stamt uit 1995.
 • Wubboïsme - Het Wubboïsme is het semi-nationale geloof van de Oncyclopedia. Alle Groningse gebruikers en een aantal andere Oncyclopedisten geloven hierin. Sophia maakt deel uit van het Wubboïsme, dus wij kunnen gerust zeggen dat elke gebruiker hier een Wubboïst is, maar sommigen hebben dat gewoon niet door.

X[bewerken]

Y[bewerken]

 • YUI - YUI is een schone Japanse die de Oncyclopedia in haar jonge jaren in de greep hield. Na een felle strijd tussen YUI en Mieke Maaike werden ze beiden verbannen naar een handjevol pagina's. Toch worden er zelfs vandaag nog 'sightings' gedaan van een wilde YUI op een willekeurige pagina.

Z[bewerken]

 • Zandbak - De zandbak is de plek waar gebruikers zich helemaal uit kunnen leven: zij doen er tests voor nieuwe sjablonen, dumpen er teksten, en kwakken er andere dingen neer. Oefening baart kunst, en de zandbak baart(soms) wikicodespecialisten. Wie dat kort-artikelsjabloon hieronder gezet heeft is een grapjas die de relativiteitstheorie verkeerd begrepen heeft.
 • Zelfbevlekking - Zie: Ijdelheid