Oncyclopolis

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Democratische Volksstadstaat Oncyclopolis
OncyclopolisVlag.png
Wapenschild.jpg
De vlag van Oncyclopolis.
Het wapen van Oncyclopolis
Basisgegevens
Talen Nederlands
Hoofdstad Geen
Regeringsvorm Militaire Democratische Half-Monarchie (Keizer/Tsaar/Halfgod/Koning, één machthebbende partij en democratische volksvertegenwoordiging)
Religie 97% Wubboïsme, 2% Pastafari, 0.3% Fah Tsunisme en 0.7% overige niet-erkende religies/sektes.
Inwoners Te veel om op te noemen
Staatshoofd Carolus B.
Overige
Volkslied De Oncymars
Motto "Ghedraeget Ghy Niet Ghelyk Ene Kloodt!" en "Weest Lollig En Niet Stompzinnig"
Munteenheid Oncyclopediaanse Knurft
Traditioneel eten Appeltaart, Koekjes en Oncyclopedische maaltijd
Portaal  Portaalicoon Land
Eén der loketten van de OnCertzaal van Oncyclopolis.

De Democratische Volksstadstaat Oncyclopolis (kortom: Oncyclopolis) is de hoofdstad van de "Wereld der Denkers, Vernuftelingen en Schertsproducenten", zoals de eminente filosoof, Oncyclopedist, Held van Oncyclopolis in de Orde van Sophia ende Ereburger van Oncyclopolis Carl B. Cool het ooit verwoordde. De verscheidenheid aan buurten, de overvloed aan cultureel patrimonium, en de algehele gezelligheid die deze wereldstad kenmerken, maken haar tot een "Visit Before You Die" ofte VBYD-object. Zoals de naam ook beweert, is de DVSO (vanaf nu noemen wij het gewoon Oncyclopolis) ook dáádwerkelijk democratisch tot op zekere hoogte, iets wat andere landen ook beweren maar de facto niet zijn.

Ligging en klimaat[bewerken]

Eén recente poging van cartograaf Roy Zevenmijl, kort vóór zijn opname in het OnRustoord van Oncyclopolis. Een nadere blik op deze aanzet brengt snel aan het licht dat de verstandelijke vermogens van de eens zo briljante cartograaf al zwaar aangetast waren door de onmogelijke opdracht.

De exacte ligging van Oncyclopolis blijft zelfs voor de meest ervaren en onderlegde cartografen zoals Goegel Maps en Roy Zevenmijl een mysterie. Elke poging om een accuraat stadsplan samen te stellen gaat de bocht uit, de mist in, de muur tegen. Landmeters vluchten huilend huiswaarts, nadat zij er dagen over gedaan hebben om een uitgang uit de stad te vinden[1]. De inwoners, die zichzelf "Oncyclopedisten" noemen, hebben hier betrekkelijk weinig last van, al zou een groeiend toerisme wel een extra inkomen voor de stedelijke schatkist kunnen betekenen. Een Oncyclopedist vindt feilloos de weg naar eender welk gebouw of park in zijn stad, ook al zou een zeldzame vreemdeling de indruk krijgen dat de afgelegde weg steeds anders is. Wanneer diezelfde vreemdeling argwanend oppert dat het wel lijkt alsof de gebouwen en andere stadsonderdelen van plaats veranderen, wordt die opmerking op schouderophalen onthaald, want wat geeft het?

Het centrum[bewerken]

Een paar merkwaardige straatnamen in Oncyclopolis.

Het centrum van Oncyclopolis staat vol met bruisende winkels en goedlopende cafés. Het kloppend hart van de stad wordt gesymboliseerd door het ontmoetingspunt bij uitstek: het standbeeld van Generaal Pardon, redder van de Oncy, waarvan de enen beweren dat het een beeld is van Kapitein Overduidelijk, en de anderen dat het de beeltenis van Johan Cruyff moet voorstellen. De koperen plaat met inschrift wordt stelselmatig door vandalen bijgewerkt, dus ook dáár heerst enige verwarring. De administrators van Oncyclopolis kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn.

Tegenover dit memorabele standbeeld staat het duurste hotel annex reisbureau van de stad: "Reisbureau Rita". Hier kan je bijvoorbeeld voor een onbepaalde tijd een kamer toegewezen krijgen. Soms krijg je wat te eten, maar het is een echte survival. Na een tijd kan je ervoor kiezen om door te gaan, of om toch maar weg te gaan. De regering noemt dit reisbureau dan ook het succesvolste door de regering gefinancierde bedrijf.

Winkelstraat[bewerken]

De Winkelstraat van Oncyclopolis zit vol met ketens van McDonalds en Burger King. Maar dit is niet het enige wat zich in deze straat bevindt. Er zijn genoeg kledingwinkels waar je je geld kan wegzetten: lolbroeken, grapjassen met schudmouwen, soepjurken, nauwe schoentjes... iedereen kan er wel iets vinden. En zelfs de wapenhandel die door de McDonalds tot stand is gekomen heeft Oncyclopolis niet overgeslagen: van puddingbuks tot lachgas, van waterpistool tot sprietatoom[2]: alles is te koop in Oncyclopolis. De bewoners van deze stad zoeken echter niet de winkelstraat op, maar gaan naar de ietwat goedkopere winkelcentra rondom het centrum. Daarom zijn bewoners van de middenklasse moeilijk te spotten in de winkelstraat van Oncyclopolis. De enige keren dat ze zich wél in deze straat wagen is wanneer er iets te vieren valt. Meestal is deze feestdag Kerstmis of een verjaardag. Middenklassers hebben een straatwaarde van ongeveer ±€10.000 als ze mét kogel verkocht worden, maar eigenlijk mag dat niet gezegd worden van de Geheime Dienst.

Klimaat[bewerken]

Het klimaat is totaal verschillend van dat van andere andere steden. De temperaturen schommelen tussen de -25 en +40, gemeten in respectievelijk de ijstijd van 2004, die 3 weken lang aanhield, en het begin van de stad, toen de ozonlaag nog niet was uitgevonden. Elke wijk heeft haar eigen microklimaat, en zo staat bijvoorbeeld de Kakkerbuurt bekend om haar veelvuldige en aanhoudende regenvlagen en depressies. Het mag dan ook geen wonder heten dat iedereen die daar leeft zo levenloos en depressief is. De zon laat haar gezicht ook zien, maar meestal in combinatie met mist. Regelmatig wordt de stad eens aangedaan door een passerende orkaan of tornado, die echter nooit tot in het centrum komen, maar een beetje huishouden in de buitenwijken. Een dergelijke schoonmaak laat het stadsbestuur toe om weer eens wat te experimenteren met urbanisatie: de zwaarst getroffen gezinnen worden vergast op een vier dagen lang durend optreden van deze artiest, zodat zij even lang hun miserie kunnen vergeten. Bij hun terugkeer naar wat ooit hun huis was, kunnen zij hun intrek nemen in een intussen opgetrokken en in vrolijke kleurtjes geschilderd prefabgebouw. Alleen het nieuwe kleurenschema (of "livrei", zoals men dat daar noemt) onderscheidt de nieuwe prefab van de oude. Bij de eerstkomende stevige storm ligt ook deze meteen plat, en wordt er weer eens naar Tollembeek getelefoneerd.

Geografie en natuur[bewerken]

Oncyclopolis ligt in het heuvelland, in het oosten van ons land. Op een betrekkelijk vlak stuk grond met weiden, bossen en een grote rivier is deze oude stad gelegen. Hoewel de stad de afgelopen paar jaar behoorlijk wat groter is geworden, bepaalt de overvloedige natuur de sfeer wanneer men buiten het centrum wandelt. Oncyclopolis heeft dan ook genoeg natuur om de CO2-uitstoot van de aarde, die nu is overgenomen, te compenseren. WAM B.V. heeft al aangegeven te willen samenwerken, maar de gebeurtenissen uit het verleden worden door het congres in Oncyclopolis als een bezwaar gezien.

In de bossen komen zeldzame vogelsoorten, zoals de Grifo rongonio en het trompethalsroeterssnaveltje. Ook is er een overvloed aan herten, eekhoorns en hazen te bekijken. Er zijn speciale rondleidingen te boeken om de soorten uit elkaar te halen en te ontspannen; want het bos is een geweldige plek om uit te rusten, rond te kijken en te genieten.

Ten noordwesten van het centrum ligt het Hoofdkanaal, waar een gemiddelde stroming staat en het water opvallend helder is. Hier vindt men dan ook dieren zoals de snoek en de noordkaper, en ook varen er boten om bezoekers over de rivier en weer terug te brengen. Het Hoofdkanaal is ook de belangrijkste vaarroute van de stad, al is deze naam één van de vele (andere zijn de 'centrale vaart', 'Rio Immensible' en de 'Loch Ness-rivier' ). Met een bezoekersaantal van ±14 miljard bezoekers per jaar is het een van de grootste attracties van Oncyclopolis. De andere wateren die door de hoofdstad lopen zijn ook zeer druk bezocht, en het is dan ook niet gek om te veronderstellen dat de natuur in Oncyclopolis één van de belangrijkste oorzaken is van de VBYD-status. Hoewel de wateren van Oncyclopolis druk bevaren worden, is die drukte niet te zien door de grootse omvang van deze rivieren. Recreatie langs de oevers van deze wateren worden als milieuvervuiling gezien, en dus staat er een zware straf op. Desalniettemin proberen enkele waaghalzen het keer op keer. Als je op zo'n strafbaar feit betrapt wordt, word je voorgeleid aan het gerechtshof van Oncyclopolis.

Oncyvlag waved.png
Oncyclopolis


Politieke geografie[bewerken]

Oncyclopolis is opgedeeld in 9 stadsstaatsgewesten, te weten:

 • Stadsstaatgewest Noord
 • Stadsstaatgewest West
 • Stadsstaatgewest Zuid
 • Stadsstaatgewest Oost
 • Stadsstaatgewest Centrum
 • Stadsstaatgewest Noord-West
 • Stadsstaatgewest Zuid-West
 • Stadsstaatgewest Zuid-Oost
 • Stadsstaatgewest Noord-Oost

Elk van deze stadstaatsgewesten is weer opgedeeld in district, of ook wel deelgemeentes genoemd, die zelf weer diverse steden, dorpen, gehuchten en andere gaten bevatten.

Stadsstaatgewest


 • Stadsstaatgewest Noord
 • Stadsstaatgewest Noord-West
 • Stadsstaatgewest West
 • Stadsstaatgewest Zuid-West
 • Stadsstaatgewest Zuid
 • Stadsstaatgewest Zuid-Oost
 • Stadsstaatgewest Oost
 • Stadsstaatgewest Noord-Oost
 • Stadsstaatgewest Centrum

Districten


 • 914
 • 953
 • 1422
 • 1529
 • 1345
 • 1072
 • 895
 • 934
 • 406

Grootste stadPolitiek[bewerken]

1rightarrow.png Zie Politiek in Oncyclopolis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De politiek van Oncyclopolis is één der bijzonderste ooit gekend. Oncyclopolis is democratisch, al lijkt het niet. De leiders worden gekozen door het volk, maar het aftreden blijft een zaak voor de bonafide leidende partij, de SOAP (Sophiaans-Oncyclopedische Artikelen Partij) die het Wetboek navolgen en verdere documenten en richtlijnen. Naast de Leiders van Oncyclopolis, is er nog een macht bóven de leiders, en dat is in Nederlands en Belgisch opzicht een soort van koning, terwijl het geen koning is, en ook nooit tot zoiets gekroond werd. Deze macht is zoals eerder genoemd Carl B. Cool, die in de volksmond Koning/Keizer/Tsaar/Heerser/God/Etc. Carolus B. de Grote van Canada wordt genoemd, al is het eerste zoals gezegd onjuist.

Leden van de SOAP zijn geheel vrijblijvend lid geworden door zich tegelijkertijd een burger van Oncyclopolis te maken en een kosteloos paspoort op te halen bij de Oncyclopedische Ambassade. Elk lid van de SOAP kan meer zeggenschap krijgen. De leiders en de staff verkiezen nieuwe staffleden naar prestatie (communisme in een kapitalistisch jasje). Leden die echter de fout ingaan worden verbannen uit Oncyclopolis voor een bepaalde tijd om nooit meer, of later pas nogmaals terug te komen.

Verkiezingen gebeuren niet om de vier jaar, maar op een onduidelijke datum omdat de Leiders zelf beslissen wie een nieuwe Leider wordt en wanneer deze gekozen en verkozen wordt. Er wordt bij een verkiezing van de gelukkige een week of twee weken verkiezingen gehouden en het spreekt voor zich dat elke Leider erin toe moet stemmen aangezien alle Leiders verplicht iemand unaniem moeten aanstellen.

Economie[bewerken]

1rightarrow.png Zie Economie in Oncyclopolis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De economie van Oncyclopolis is een kapitalistische, hoewel het volledig door de staat gestuurd wordt. De economie loopt op het aantal pagina's dat aangemaakt wordt door de inwoners van Oncyclopolis, terwijl de waarde van de Oncyclopedische valuta wordt bepaald door het aantal bewerkingen van de inwoners, gedeeld door het aantal pagina's dat aangemaakt worden. De economie kent net als alle andere economieën winst en verlies, dat gebaseerd is op de belans van het aantal dat wordt aangemaakt, en verwijderd. Als er meer artikelen zijn aangemaakt dan verwijderd, is er sprake van winst. Maar, wanneer er meer artikelen verwijderd zijn, dan aangemaakt, is er weer sprake van verlies.

Cultuur[bewerken]

In Oncyclopolis staat Cultuur, met hoofdletter "C", hoog aangeschreven. Er is zelfs een apart gebouw waarin uitsluitend over de definitie van dit begrip gediscussieerd wordt door de Cultuurraad, een team van 13 professionele filosofen, die hiermee een voltijdse baan vullen.

Literatuur[bewerken]

Een straatnaambord in de buurt van de OnBibliotheek.

De hoogste cultuurvorm is er ongetwijfeld de literatuur. Oncyclopedisten leren schrijven alvorens ze leren spreken of lopen, en zijn nog vóór hun vijfde levensjaar alle literatuurproductiemiddelen meester. Van ganzeveer tot palmtop, van kleitablet tot linotype, van marterharen penseel tot 3D software: elk middel wordt onder de knie gekregen, en het blijft daar ook. Onder "literatuur" wordt in Oncyclopolis alles verstaan dat door middel van tekst kan overgebracht worden, en dan bij voorkeur geïllustreerd met aantrekkelijke afbeeldingen. Het pleit voor de leergierigheid van de Oncyclopedist, dat meer dan driekwart van de literatuurproductie uit non-fictie bestaat. Het overige kwart wordt vrij egaal verdeeld over poëzie, romans en nieuwsgaring.

Muziek[bewerken]

Ook de melomaan komt in Oncyclopolis aan zijn trekken. De stad bekostigt niet één, maar wel drie orkesten, alle van het standaardtype. De vraag naar levende muziek is echter zo groot, dat er daarnaast nog tal van andere ensembles actief zijn, zowel op professioneel als op dilettant niveau, en zowel in standaardbezetting, als in andere opstellingen. Alle genres komen aan bod, zeker bij de standaardorkesten, wier instrumentatie nu eenmaal veelzijdig genoeg is om Mozart en eender welke Strauss samen in één concert ten gehore te brengen naast hoogstaande meezingers en uit het leven gegrepen melodramazang. Het was in de Grote OnCertzaal van deze stad dat de première van Alfred Jodocus Kwaks eerste banjoconcerto, "Opus Carolus" ten gehore gebracht werd. Deze zaal is een prachtig voorbeeld van "Florart", een op bloemmotieven drijvende stroming die gedurende meer dan een kwarteeuw furore maakte in deze stad.

Volkslied[bewerken]

Om toch nog even bij de muziek te blijven, het volkslied van Oncyclopolis:

Vrolijkheid en gelach 
En dat iedere dag
Eens zal de wereld gelukkig zijn
Want lachen geneest alle pijn
Oncyclopolis, waar alles lol is
Waar men van vrolijkheid vol is
En niets te dol is
Ha, Sophia, ha, Sophia, ha! 
Ha, Sophia, ha, Sophia, ha! 
Ha, Sophia, ha, Sophia, ha! 
Ha! Ha! Ha!!!

Architectuur[bewerken]

Er werden in de Paarse Eeuw[3] verscheidene nieuwe gebouwen gebouwd, waaronder het vorige Oncyclopediagebouw, het gebouw voor "Kunst en andere OnDingen", de Stedelijke OnBibliotheek, het huidige gebouw van de "Taalunie" en de al eerder vermelde OnCertzaal. Ook het Oncyclopedisch Museum is een bezoekje waard, en als de Joost de Suppoost in een goeie bui is kan er misschien zelfs een bezoekje aan de legendarische kelder aanhangen.

Ballet[bewerken]

Het Corps de Ballet van Oncyclopolis in hun veelgeprezen uitvoering van "De Badeendenvijver".

De absolute VBYD voor elke Oncyclopedist en vreemdeling, is zonder twijfel het "Stedelijk Corps de Ballet", waar dansen tot een artistiek hoogtepunt wordt verheven dat het Bolsjojtheater in Moskou tot de rang van dansmariekes terugbrengt, en dat Maurice Béjart zijn fatale hartaanval bezorgde. Dit balletgezelschap is gespecialiseerd in balletparodies, en blinkt uit in het lichamelijk overbrengen van satire, ironie en sarcasme. Ook in eufemismen en parabolen zijn zij bijzonder bedreven, om van pleonasmen en tautologieën nog te zwijgen. Vooral hun visie op "De Badeendenvijver", het beroemde meesterwerkje van Tsjaikovski, is de moeite waard. Deze choreografie is zo populair, dat zij minstens één maand per jaar op het affiche staat, en de plaatsen zijn al minstens twee jaar vooraf uitverkocht.

Onderwijs[bewerken]

In Oncyclopolis wordt uitsluitend Hoger Onderwijs gegeven, maar dan wel aan studenten vanaf drie jaar. Deze kunnen, mits een toelatingsproef af te leggen, daarvoor terecht aan de Oncycloversiteit. Beroemde gastdocenten waren tot nu toe Professor W. Druyff en Professor Barabas. Er wordt ook nauw samengewerkt met het verder heel discrete OZWMF, het "Silicon Valley van Oncyclopolis, waar de toekomst vandaag gemaakt wordt".

Bezienswaardigheden[bewerken]

Behalve de al eerder aangehaalde gebouwen en evenementen, telt de stad nog talloze andere monumenten. Het enorme aantal bezienswaardigheden dat deze stad telt is grotendeels het gevolg van het vinden door Theodorus Faalangst van een indrukwekkende schat, diep in verleden en diep in de bodem. Met die ontdekking kwam de economie in een stroomversnelling. De bezoekersaantallen vertriljoenvoudigden[4]. Gedurende deze periode, die grotendeels overeenkomt met de "Paarse Eeuw", ging het bijzonder goed met Oncyclopolis. Opmerkelijk is de dagelijkse Komkommermarkt in het zuidoosten van Oncyclopolis, waar ook de tweejaarlijkse Komkommeroorlog plaatsvindt.

Parken[bewerken]

Ondanks de intensieve bebouwing, bevat Oncyclopolis veel en uitgestrekte groene zones. Dit kan, omdat tijd en ruimte er anders functioneren dan elders. Het Centraal Park is vooral bekend omwille van zijn reusachtige Badeendenvijver, waar badeenden uit de hele wereld en daarbuiten hun vakantie komen doorbrengen.

De Badeendenvijver van Oncyclopolis.

Een ander curiosum in het Centraal Park is het Monument der Gesneuvelden. Hoewel Oncyclopolis gespaard is gebleven van de meeste oorlogen die onze planeet gekend heeft (en nog kent), blijft één conflict de Oncyclopedisten teisteren, en wel de oorlog met Wikipedia. Na de eerste grote slag, die gewonnen werd door, hoe kan het ook anders, de Oncyclopedisten, dachten dezen dat de anderen nu wel begrepen hadden hoe de verhoudingen lagen.

Op de voorgrond het gesneuveldenmonument, achteraan een klein aan Sophia gewijd tempeltje.

Meteen werd begonnen aan een monument ter ere van de gesneuvelden (die aan Oncyclopedische kant, wel te verstaan): een groot blok graniet gemodelleerd naar de godin Sophia, en opgesteld vlak vóór de grootste fontein van het Centraal Park. In het blok begon men de namen der gesneuvelden te beitelen, en pas was men klaar met deze klus, of een deel van de gesneuvelden kwam weer tevoorschijn! Hun namen werden weer weggebeiteld, en pas was deze ondankbare karwei afgelopen, of een nieuw offensief van Wikipedia kwam de rust verstoren. Weer een overwinning, weer gesneuvelden, weer gebeitel, weer wederopstandingen, weer gebeitel. Na de Slag van de Platte Server in maart 2009 werd het gesneuveldenmonumentproject dood verklaard, omdat het werk veel weg had van water naar zee dragen, en omdat het blok graniet door al het gebeitel in een hoop grind was herschapen. De hoop grind zal eerstdaags verwijderd worden, of toch zo gauw de Patriottenlobby zich neerlegt bij de zinloosheid van deze manier van herdenken. Met wikipedo's die niet van vrede willen weten enerzijds, en doodgewaande Oncyclopedisten die met de regelmaat van een goedkoop klokje doodgemoedereerd de stad komen binnenwandelen alsof er niets aan de hand is anderzijds, heeft zo'n monument geen enkele zin. De kleine Oncyclopedistjes vinden het wel leuk om in de grindhoop te ravotten.

Redenaars[bewerken]

De befaamde krat van het Centraal Park. Ga erop staan en steek je redevoering af! Het monogram staat voor de begerippen "Redevoering" en "Cultuur", en loopt hiermee enigszins vooruit op de beslissing van de Cultuurraad.

Hoewel redevoeringen in de meeste landen tot de literatuur gerekend worden, en dus ook hier in de aan Cultuur gewijde paragraaf hadden moeten komen, is hierover door de Cultuurraad nog steeds geen overeenstemming bereikt. Het dient gezegd dat een openbare redevoering, zoals die aan de lopende band in het Centraal Park gehouden worden door eenieder die zich geroepen voelt om achteraan aan te sluiten bij het rijtje aanschuivende redenaars, niet noodzakelijk als een cultureel iets overkomt. Het begrip redevoering wordt zodanig breed opgevat, dat men soms niet eens merkt dat de performance hoegenaamd een redevoering is. Een mimekunstenaar die drie uur aan één stuk op een houten krat de stilte van een verontwaardigde redenaar staat uit te beelden, of een conservenfabrikant die op diezelfde krat de deugden van zijn product staat te verkondigen, of een ontslagen nieuwslezer die de vruchten van zijn journalistiek vanop weer diezelfde (trouwens door de stad ter beschikking gestelde) krat de wereld inslingert, worden door de ene helft van de Cultuurraad wel, en door de andere niet als Cultuur beschouwd. De voorzitter twijfelt. Toen hij een Oncyclopedist een redevoering hoorde en zag afsteken waarin uitsluitend de letter "a" gebruikt werd, scheen hij te willen overhellen naar één der twee kampen, maar hield tóch voet bij stuk en bleef standvastig twijfelen.

OnKermis[bewerken]

De aardappelroetsjbaan tijdens de testperiode.

Eens in de zoveel tijd komt er geheel onverwacht een kermis aanwaaien. De OnKermis die altijd garant staat voor lol, lol, lol, lol en pret. Hier worden de kinderen, de ouders van die kotertjes en jij eens goed onder handen genomen door de plaatselijke clownsvereniging. De OnKermis is dwars op het vliegveld geplaatst waardoor er een week lang geen vliegtuigen kunnen opstijgen, behalve dan een aantal straaljagers van de attractie "Jetspeed Coaster", één van de drie achtbanen op de OnKermis. De aardappelroetsjbaan en een vage houten achtbaan zijn echter een stuk minder spannend dan de Jetspeed Coaster. Voor de softies onder ons is er gelukkig ook nog een draaimolen en een reuzenrad.

Sport[bewerken]

In Oncyclopolis wordt ook veel aan sport gedaan. De hele buitenwijk van Oncyclopolis is ook helemaal volgepropt met sportvelden en andere sportieve voorzieningen. Het grootste Sportcomplex is de Oncydome. Met plek voor ongeveer 210.000 mensen (waaronder 155.000 staanplaatsen, 2000 hangplaatsen en 25 VIP boxen) is dit ook vrijwel het grootste stadion dat de Oncyclopedist kent. Dit stadion heeft een ingebouwde racebaan voor winkelwagentjes met aandrijving, een voetbalveld(dat tevens gebruikt wordt als hockeyveld), een schaatsbaan en bovenal de bungeejumpen zonder touw-zone. Onder het veld zit ook iets dat ik niet mag zeggen van de geheime dienst. Oncyclopolis barst ook van de sportzalen die voor verschillende dingen worden gebruikt. Hoewel men pas sinds kort weet dat sport nutteloos is, staan de sportzalen al jaren lang leeg en beginnen ze al overwoekerd te raken. Eén zaal is al zo ver dat er liaanslingeren kan worden beoefend, wat in geen enkele andere sportzaal ter wereld mogelijk is. Ook is er een overvloed aan golfbanen, die vrijwel alleen gebruikt worden door heuvelspotters. De Loch Ness-rivier wordt gebruikt door roeiers en zwemmers, hoewel de meeste zwemmers er niet levend uit komen. Men weet niet zeker hoe het komt, maar ze worden waarschijnlijk naar beneden gezogen en daarna wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Vechtsporten kunnen natuurlijk worden beoefend in de Noedel- en Sushizaken die zich in de Japan- en Chinatown wijk bevinden.

Hulpdiensten[bewerken]

Oncyclopolis is beroemd en gerespecteerd omwille van de efficiëntie van haar hulpdiensten. Hulpverlening in een zo dynamische stad vergt heel wat van een mens, ook al is deze mens een Oncyclopedist, en de inwoners zijn zich daar goed van bewust. Regelmatig worden in Oncyclopolis stages georganiseerd en conferenties gehouden, waar deze stielkennis wordt doorgegeven aan belangstellenden, maar de zalen worden telkens voornamelijk gevuld met Oncyclopedisten, omdat de stad als vergaderplaats minder in de markt ligt dan Parijs of Londen.

Politie[bewerken]

De politie van Oncyclopolis ligt aan de basis van de beroemde Engelse bobby, en is geliefd wegens haar gezag, vriendelijkheid, ruimdenkendheid en striktheid. Bekeuringen worden in dank aanvaard, omdat elke inwoner weet hoe rechtvaardig ze zijn. Opstootjes vallen spontaan binnen het uur stil, zodat er niet nodeloos moet gewacht worden op een politiekorps dat het toch al zo druk heeft. Inbrekers en overvallers maker er een punt van eer van om de klus eveneens binnen het uur geklaard te hebben, zodat de politie rustig en zonder geweldpleging de schade kan opnemen en een bonnetje schrijven.

Brandweer[bewerken]

Leden van het brandweerkorps van Oncyclopolis in gala-uniform

De brandweer van Oncyclopolis is zó goed getraind, dat zij uitrukken lang vóór de brandmelding, wat hen toelaat om onderweg de snelheidsbeperkingen te respecteren, ter plaatse in een ontspannen sfeer het materiaal te ontplooien, en in het café er tegenover een glas te drinken in afwachting van het uitbreken des brands. Het werkjaar van dit korps begint op kerstavond, wanneer zij plechtig de reusachtige kerstboom in hun hoofdkwartier in brand steken, een toertje gaan doen met de brandweerwagens, en dan met veel gerinkel en getoeter[5] bij hun post arriveren, en ijverig de brand blussen. Dan wordt het gebouw gerenoveerd, en wordt er weer normaal aan het werk getogen.

Verpleging[bewerken]

Omdat Oncyclopedisten van nature uit een afkeer hebben van onheilspellende woorden, werd van bij de oprichting al besloten dat hun stedelijk ziekenhuis "OnRustoord zou heten. Het beslaat een zeer grote, maar nooit integraal gemeten oppervlakte, en is opgesplitst in tientallen[6] paviljoenen. De lijdende mens in al zijn aspecten kan er terecht: geboren worden, ziek zijn, oud zijn, doodgaan: het kan er allemaal.

De verpleegsters van het OnRustoord, met een aantal paviljoenen op de achtergrond.

De zorgen zijn volledig op stadskosten, wat ruimschoots terugverdiend wordt door het recycleren van overleden patiënten als diverse nuttige grond, brand- en andere stoffen. De directie houdt nauwlettend in 't oog dat het aantal overlijdens gelijke pas houdt met de levensduurte, en de euthanasiekwestie krijgt hier een heel andere dimensie. Ook deze kwestie komt regelmatig aan bod tijdens de conferenties, maar door de al eerder vermelde matige belangstelling uit het buitenland is de opgedane ervaring nog nauwelijks met de rest van de wereld gedeeld.

Oproepen[bewerken]

Het oproepen van één dezer hulpdiensten vergt enige oefening, omdat alle letters van de boodschap dienen gespeld te worden volgens het Oncylopedisch Spelalfabet. De hulpverleners van Oncyclopolis zijn zeer precieze mensen, en zouden bijvoorbeeld niet graag verweten worden een huis te hebben geblust dat niet in brand stond.

Transport[bewerken]

Oncyclopolis is even uitstekend als uitsluitend te bereiken met het openbaar vervoer: u neemt eender welke bus die als eindbestemming "GEEN DIENST" heeft, en u komt in het gelijknamige centraal busstation van Oncyclopolis, in de volksmond ook wel eens "Oncyclopolis-Centraal" geheten. Zowat alle grote busmaatschappijen in Nederland en Vlaanderen hebben hier een loket en comfortabele staanplaatsen. Voor de bussen, natuurlijk: op de bussen zijn er ook zitplaatsen.

Oncyclopolis-Centraal, officieel aangeduid met "GEEN DIENST", sectie De Lijn.

Diverse busmaatschappijen hebben al geprobeerd om deze bestemming te promoten, maar tevergeefs: hoewel men Oncyclopolis-Centraal van zo ongeveer het meest afgelegen dorp in Nederland en Vlaanderen kan bereiken, zijn deze bussen bijzonder matig beklant. Hetzelfde geldt voor een Oncyclopolis-Zuid, officieel aangeduid met "SORRY GEEN DIENST", hoewel dat verklaard kan worden door de minder gunstige ligging. De geringe belangstelling heeft de verdere ontwikkeling van de bouwplannen voor "Oncyclopolis-Noord" voor onbepaalde tijd stilgelegd.

Operatie Hindenburg[bewerken]

Er liggen plannen om te investeren in luchtvaartfaciliteiten. Hierbij krijgen gewaarde Oncyclopedisten een luxe helicopter. De Admins zouden hierbij beschikking krijgen over een Leerjet 55 of een Fokker DR.I van de zaak. Waarschijnlijk komen er ook luchtschiplijnen.

Internationale uitstraling[bewerken]

Oncyclopolis dient officieel gekenmerkt te worden als de Democratische Volksstadstaat Oncyclopolis omdat dit de officiële naam is van Oncyclopolis. Dit heeft de leidende partij, de SOAP (Sophiaans-Oncyclopedische Administrator Partij) aangesteld omdat Oncyclopolis leeft om zijn patriotten. Ondanks de beperkte uitwisseling van personen en kennis, heeft Oncyclopolis toch een zekere internationale uitstraling. Deze uit zich bijvoorbeeld in de recente jumelage met Sophia, de aan filosofie gewijde Absurdistaanse stad. Deze jumelage werd gesuggereerd door het bestuur van Groningen, waar zich de gelijknamige Oncyclopedische Aardappel Godin ophoudt. Groningen was al eerder gejumeleerd met Oncyclopolis, maar er kon er best nog eentje bij.

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
13 april 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Notenbalk[bewerken]

 1. Dit geeft meteen een enigszins vertekend beeld van de aantrekkingskracht van de stad, en in menige reisgids staat dan ook vermeld: "Wie deze stad eenmaal bezoekt, wil er niet meer weg!"
 2. Een topper van Professor Barabas.
 3. Naar de toenmalige coalitie-partijen in de regering
 4. Dit is een schatting, die naar onderen is afgerond.
 5. Authentieke Fongers fietsbellen en Klaxon toeters sieren elk voertuig.
 6. Volgens sommigen honderdtallen, maar ook dit is nog nooit helemaal gemeten.