Onderwaterdammen
Onderwaterdammen schijnt een sport te zijn, veel mensen denken dat deze sport mythisch is en dus niet bestaat. Navraag bij de Nederlandse Onderwaterdammen Sportbond (NOS) leerde dat deze (denk-)sport wel degelijk bestaat en ook een schare aan enthousiaste beoefenaars kent. De NOS sprak de verwachting uit dat door de klimaatverandering en daarmee gepaard gaande stijgende waterpeilen onderwaterdammen alleen maar in populariteit zal toenemen.
Geschiedenis[bewerken]
In Egypte zijn afbeeldingen van damborden gevonden die van voor 1.000vC dateren. Bij een paar daarvan zijn verwijzingen naar het ruim daarvoor al verdronken Atlantis te zien. Het vermoeden rees dan ook dat daar de oorsprong ligt. In 1904 werd door de Katwijkse diepzeetrawler KW22 Mien ten noorden van de Azoren een compleet spel en een geplastificeerd spelregelboekje opgevist, dat in het vroeg-Egyptisch was geschreven. Kennelijk was het bedoeld voor de Egyptische markt.
Het geheel werd als verjaardagscadeau overhandigd aan dominee B.T.Oogmans van de Katwijkse Hervormde Gemeente. Dominee Oogmans zag direct het belang in van deze vondst en liet de spelregels door zijn studievriend en egyptoloog V.R.Taling vertalen in het Nederlands. Dominee Oogmans speelde het spel eerst in familieverband en paste de spelregels aan naar meer Nederlandse verhoudingen. De originele spelregels hielden bijvoorbeeld geen rekening met bevroren wateren en passerende trekschuiten.
Hoewel een paar tantes en een neefje in de testperiode door verkeerd begrepen regels nooit meer boven water zijn gekomen, was dominee Oogmans zo enthousiast dat hij het introduceerde op zijn zondagsschool. En van daaruit begon onderwaterdammen zijn zegetocht.
Spelregels in vogelvlucht[bewerken]
Voor wat de regels van het damgedeelte wordt verwezen naar die van het bovenwaterdammen, daar die geheel overeenkomstig zijn. Wat het onderwaterdammen anders maakt zijn natuurlijk de onderwaterregels, hieronder de belangrijksten daarvan:
- Er kan gespeeld worden in natuurlijke wateren tot op een diepte van minimaal 2 tot maximaal 10m. Echter voor spelers tot 16 jaar en zwangere vrouwen is de speeldiepte maximaal 5 meter.
- De spelers dienen zodanig te zijn uitgerust dat zij op de overeengekomen speeldiepte blijven zweven
- Het gebruik van zwemvliezen of soortgelijke hulpmiddelen is niet toegestaan
- Het meenemen van lucht anders dan in de longen is verboden
- Het is verplicht om na een zet boven water te komen om adem te halen.
- Vanaf het moment dat de tegenstander zijn zet heeft gedaan tot aan de eigen zet mag maximaal 2 keer boven water worden gekomen.
- Het is verboden om elkaar te hinderen tijdens het opstijgen of afdalen.
- Het is toegestaan de tegenstander aan de tepels van het bord weg te trekken (het tepeltrekken) een en ander met inachtname van de overige regels
- Voor het onderwaterdammen in ploegverband gelden bovenstaande regels voor ieder ploeglid
De regels van de internationale bond zijn rechtstreeks overgenomen van NOS. Een aantal landen kennen wel afwijkende regels. Zo is de waterdiepte in Mongolië minimaal 50 cm en kent Duitsland slechts een bepaalde waterdiepte namelijk 5,934225 meter zijnde 15 Rheinische voeten.
Onderwaterdammen in Nederland[bewerken]
NOS is de overkoepelende organisatie en belangenbehartiger voor de Nederlandse verenigingen, waarvan er momenteel exact 1.000 zijn. Het totaal aantal leden bedraagt 1.598.775 dat als volgt kan worden opgedeeld
- 1.332.553 spelende leden en 266.222 begunstigers en tientjesleden
- 910.331 senioren, waarvan 605.111 heren en 305.220 dames
- 422.222 jeugdleden, waarvan 157.020 jongens en 265.202 meisjes
Het opvallende verschil in de verhouding tussen heren/dames en jongens/meisjes wordt verklaard door bovengenoemd fenomeen het tepeltrekken, dat bij dames nou eenmaal makkelijker is en waardoor bij hen de lol er sneller van af is. Het zijn dan ook voornamelijk meisjes met A-cups en Peter Pannetjes die als seniores doorgaan.
Naast de NOS zijn er nog een aantal kleinere bonden, waarvan de belangrijksten : Permanent Onderwaterdammen Commissie Heerenveen (POCH) en Limburgse Onderwaterdam Liga (LOL). Nog voor het nieuwe speelseizoen zullen genoemde drie opgaan in een nieuwe organisatie. Middels een prijsvraag zal de naam gekozen worden, maar welingelichte bronnen beweren dat een zekere afkorting NAVO al hoge ogen gooit.
Onderwaterdammen in de wereld[bewerken]
De nationale dambonden zijn verenigd in de Federation Mondial du Jeu de Dames Sousmer (FMJDS) en is gevestigd in Geneve. De 3-jaarlijkse wereldkapioenschappen zijn tot op heden altijd gewonnen door Nederland en wel met zulke grote verschillen, dat niemand de moeite heeft genomen een en ander op papier of film vast te leggen.
Zie ook[bewerken]
Nutteloze verspillingen van energie en tijd | |
Atletiek ·
Badminton ·
Basketbal ·
Biatlon ·
Boksen ·
Bowlen ·
Bridge ·
Bukkake ·
Cricket ·
Curling ·
Dammen ·
Darts ·
Discussie ·
Fierljeppen ·
Formule 1 Olympische Spelen (van Mongolië) · Paralympische Spelen · Winterspelen |
Aan de schandpaal genageld! | Vastgenagelde versie: 29 januari 2007 |
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.
|