Ogen

Uit Oncyclopedia
(Doorverwezen vanaf Oog)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ogen zorgen voor zicht.
~ Kapitein Overduidelijk over ogen

In Sovjet Rusland, oog kijkt met JOU!
~ De situatie in Sovjet Rusland over ogen

Met het oog zie je van alles. Ook mensen die zichzelf langer maken.

Ogen zijn organen waarmee men kan zien, dingen kan laten smelten of bevriezen, door muren heen kan kijken en zelfs zien hoe laat het is. Dit kan allemaal omdat ogen zichzelf jarenlang hebben verbeterd en andere ogen hebben toegevoegd aan zichzelf. Nu, enkele miljoenen jaren na het eerste oog hebben mensen de beste ogen ter wereld. Gek genoeg zijn er mensen die verzet tonen tegen hun ogen. Dit is zinloos en wordt daarom meteen bestreden met een bril of met contactlenzen. Soms is dit echter niet genoeg. In dat geval wordt het oog met geweld open gehouden waardoor de oogbezitter zijn ogen wel moet gebruiken.

Werking van het oog[bewerken]

Een oog met benamingen.

Door de vele jaren van evolutie zijn ogen steeds beter en beter geworden. Hierdoor is het oog zeer ingewikkeldgeworden wat alleen maar met een tekening kan worden aangegeven (zie hiernaast). Ieder deel zorgt voor een ander deel waardoor het oog beelden kan doorsturen aan de hersenen.

Roos[bewerken]

In de roos wordt licht opgevangen en omgezet naar data. Dit is vergelijkbaar met dat wat een webcam doet. De data wordt dan doorgestuurd naar Corneria alwaar er censuur kan worden toegepast op de binnenkomende beelden.

Corneria[bewerken]

In Corneria bevindt zich een centrum voor censuur. In ieder oog zit een klein deel van het Corneria wat zich bevindt in de ruimte. Diverse landen kunnen een verzoek indienen bij Corneria om bepaalde beelden niet door te laten komen. Hieronder vallen onder andere meningloze moorden en staatsgeheimen. Soms faalt Corneria echter in het censoren en komen mensen achter de waarheid. Nadat Corneria data heeft bewerkt wordt dit doorgestuurd naar de lens.

Lens[bewerken]

In de lens wordt er kleur toegevoegd aan de toch al kleurloze wereld waarin wij leven. Verder heeft de lens als taak eventuele storingen en gebreken in het data aan te vullen met herinneringen zodat er een vloeiend geheel uit komt. De lens stuurt zijn data vervolgens door via "hard wit spul" naar de hersenen.

Hard wit spul[bewerken]

Hard wit spul, bekend om zijn hardheid en opvallende kleur, is een transportmiddel van de data die de roos, Corneria en lens hebben gemaakt. Verder zorgt het ervoor dat het oog beter in de oogholte past en er niet zo makkelijk uit kan vallen.

Stip met een lijn die erheen loopt[bewerken]

Wetenschappers hebben jaren overlegd over het nut van een stip en een lijn die erheen loopt. Volgens sommigen was dit gewoon een foutje in het biologieboek van Darwin. Anderen beweren dat het dient als een Wi-Fi-antenne waardoor mensen onderling data zouden kunnen uitwisselen. Toch is er onvoldoende bewijs voor beide theorieën.

KnipoogieA.GIFKnipoogieB.GIF

Accessoires[bewerken]

In de loop der jaren hebben de ogen zichzelf verbeterd tot sterke vrijwel foutloze organen. Toch hebben sommige ogen te maken met een afwijking of zijn ze ongewenst. Voor beide gevallen heeft men zogenoemde "brillen" en "contactlenzen" ontworpen. Hieronder volgen de meest voorkomende brillen en contactlenzen.

Brillen[bewerken]

Strafbril[bewerken]

De Strafbril is een lelijke bril die uitsluitend als straf wordt gedragen. Sommigen hebben een afschuw voor hun ogen of willen ze gewoon niet hebben. Omdat ogen zijn gemaakt om trots op te zijn (en natuurlijk zicht te geven aan de eigenaar) werd er besloten een zo afschuwelijk mogelijke bril te ontwerpen die niet kan worden afgezet. Deze bril wordt vastgemaakt aan de oren zodat er geen mogelijkheid is om deze af te doen.

De drager van een strafbril ervaart een gevoel van schaamte bij het dragen van een strafbril. Dit omdat iedereen hem/haar zal nastaren en nawijzen. Ook zal de persoon in kwestie veel gepest gaan worden voor het dragen van zo'n lelijke bril.

Modebril[bewerken]

De modebril is een vreemd soort bril. Ze stamt af van de strafbril maar dient niet als een straf gedragen te worden, maar als een decoratie, een heuse omlijsting van de ogen om ze meer op te laten vallen. Vooral mode-ontwerpers dragen een modebril (vandaar de naam modebril).

Krachmeetbril[bewerken]

Data met die een krachtbril demonstreert

Een krachtmeetbril (Engels: Powerscouter) is een speciaal soort bril gemaakt om iemands kracht te meten. Vaak geeft deze meter een waarde aan van onder de 5000 maar een hele enkele keer geeft de meter een waarde aan van boven de 9000. In dit geval gaat het om een zeer krachtig persoon die zeker weten met rust moet worden gelaten.

Veiligheidsbril[bewerken]

Een veiligheidsbril is een bril die dient als bescherming voor de ogen. Vooral in een practicumlokaal kan men deze grote brillen vinden. Deze brillen zijn vaak gemaakt van een sterk soort plastic om te voorkomen dat vreemde schadelijke stoffen in de ogen kunnen komen.

Lenzen[bewerken]

Straflens[bewerken]

Straflenzen zijn contactlenzen die om de 15 minuten een pijnlijke stroomstoot afgeven. Ondanks dat ze niet zichtbaar zijn voor een gemiddeld persoon worden straflenzen beschouwd als een ergere marteling dan een strafbril. Dit omdat ze onaangenaam zijn en irriteren op het oog wanneer ze bezig zijn met het opladen van een stroomstoot.

Kleurlens[bewerken]

Kleurlenzen zijn gekleurde straflenzen. In de praktijk worden deze gezien als de op één na grootste marteling omdat ze naast een stroomstoot ook nog eens in staat zijn om van kleur te veranderen. Hierdoor kan bijvoorbeeld een afspraakje worden verpest door bloedrode ogen te geven aan de drager.

Doodslens[bewerken]

Doodslenzen zijn de ultieme marteling voor wie dan ook. Zij zorgen ervoor dat de drager overal dode en verminkte mensen ziet die schreeuwen om hulp. In theorie is dit mogelijk zonder hulp van de lenzen omdat Corneria alleen al machtig genoeg is om overal doden te laten verschijnen. Toch worden er doodslenzen ingedaan bij de ergste ooghaters om Corneria werk te besparen.

Oogbleek[bewerken]

Een voorbeeld van een oogbleek

Oogbleek is een oud middel wat werd gebruikt in het verleden om mensen die hun ogen haatte te martelen. Oogbleek bestond vooral uit grove smerige plaatjes of angstaanjagende theorieën. Tegenwoordig wordt oogbleek gezien als een barbaarse methode van marteling en is het verboden in vrijwel heel de wereld.

Zie ook[bewerken]