Piet Paulusma

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piet Paulusma voorspelt hier het weer van eergisteren.

Die Piet Paulusma vertrouw ik voor geen meter meer!
~ Lange Frans en Baas B over Piet Paulusma.

Morgen een zwaarbewolkte dag met 90% kans op zon
~ Piet Paulusma over het weer.

Piet Paulusma! (artiestennaam van Sint Paulus Frisius) is een nationale held, profeet en president van Tzum. Hij kan de toekomst voorspellen, en dat doet hij in de vorm van weerberichten. Helaas verstaat niemand er in de klassieke profetentraditie een hout van, want hij doet dat in een vreemde tong. Gelukkig is er een droomuitlegger in staat geweest één van zijn profetieën te vertalen in het Nederlands (na 3 jaar piekeren en dubben, een onmogelijke en onmenselijke taak, die de uitlegger in een menselijk wrak veranderde), en kunnen we ons nu verlichten met Paulus' oneindige wijsheid.

Levensloop[bewerken]

Piet werd geboren uit zonnegloren en een zucht van de ziedende zee (zijn zuster is naar boven gestegen om de hemeltrappen te vegen en dat viel potdomme niet mee). Hij werd vervolgens vanuit de hemel op zijn benen gezet in het heiligdom en metropool Tzum.

Tot hij zijn gave ontdekte gebeurde er in zijn leven niets wat het vermelden waard is, daarom doen we het niet. Ook wat er daarna met hem gebeurde is volstrekt oninteressant.

Misschien is hij dood, misschien is hij in een gouden koets ten hemel opgenomen, misschien wandelt hij nog steeds op deze door weer en wind geteisterde aarde rond, onbegrepen en onbemind. Het is volstrekt irrelevant en gaat alleen hemzelf aan.

De ontcijferde profetie:[bewerken]

Morgen een beetje regen, de temperatuur rond het vriespunt en de komende dagen zal het niet anders zijn, ben ik bang.
~ Piet Paulusma in Juli

Hier zegt hij, dat er een nieuwe ijstijd komt en dat het einde van de wereld snel nadert, een voorspelling die te analyseren valt uit het niet uitspreken van de magische formule "Oant Moarn". Ook beweert hij dat de ijskappen zullen smelten en dat Nederland overspoeld zal worden. Behalve Friesland dan, want dat zal hij met zijn heilige krachten beschermen.

Zie ook[bewerken]