Plusteken

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfs Jezus gaf zijn leven aan dit sinistere symbool. Die ouwe gek.

Een plusteken is een kruisje. De volgende uitleg is bijkomstig.

Een plusje!
~ Een homo over een plusteken

Een plusteken bestaat uit een horizontaal streepje dat snijdt met een verticaal streepje. Ze raken elkaar middendoor en de streepjes zijn even lang.
~ Kapitein Overduidelijk

Da's toch een pluspunt.
~ Bankier over de verhoging van zijn salaris

Het wordt gebruikt om een optelling te maken, om er een kerkgebouw mee te versieren of zelfs om er een hakenkruis mee te vormen. Of om een positief getal aan te duiden. Positieve getallen zijn bevredigend, omdat ze leuker zijn dan de negatieve getallen. Het woord 'plus' komt uit het Nederlands en betekent 'plus'.

Gebruik[bewerken]

Het plusteken wordt voornamelijk gebruikt om een optelling of een min of meer positief getal aan te duiden:

  • In een optelling: 51 + 23 = 74 (spreek uit: "51 plus 23 is 74")
De optelling is commutatief, men kan dus de getallen omwisselen in een optelling, zodat men hetzelfde resultaat bekomt:
51 + 23 = 74 kan ook 15 + 32 = 47 zijn.
  • Voor een positief getal: +28 (spreek uit: "vet, gaaf, cool 28")
  • Voor aanduiding van de temperatuur: "Als ik jou zie bedraagt mijn lichaamstemperatuur 70ºC."

Geschiedenis[bewerken]

Het teken werd voor het eerst gebruikt door de Kerk aan het eind van de Middeleeuwen, omdat men vond dat de wiskunde en de wetenschap in het algemeen dichter bij religie moest staan. Aan het begin van de zestiende eeuw werden in Europa in plaats van het plus- en minteken de letters p en m gebruikt door de lutheranen, die gekant stonden tegen katholieke ideologie.

In een Duits manuscript uit 1456 wordt het Latijnse woord 'aut' ('of') gebruikt in optellingen ("12 aut 82") en daarbij is het woord zo geschreven dat het lijkt op ons huidige plusteken. Hieronder de veronderstelde duidelijke evolutie:
aut > œt > +

Iets heel onschuldigs...

Het plusteken werd in eerste instantie alleen in geschreven vorm gebruikt, bijvoorbeeld op gehandicapte mensen, klaar om verstoten te worden uit de maatschappij. In 1589 werd het plusteken - samen met het minteken - voor het eerst in gedrukte vorm gebruikt in het boek Maison Marcante (of Behendige und hübsche Mädchen auff allen Kauffmanschafft) van Johannes Kepler. Hij gebruikte de tekens echter om overschotten en tekorten aan te duiden in bedrijfseconomische zin: het boekhouden werd hem beu en hij doodde de tijd met plusjes en minnetjes achterelkaar te schrijven om zo een soort bladversiering te maken. Hij schreef over de betekenis van de tekens: "Was - ist / das bedeutet nicht verliebt ... vnd das + das ist ja sicher verliebt".

Aan het begin van de zestiende eeuw werd het plusteken geleidelijk aan steeds meer gebruikt als symbool van het christendom. Giel Beelen gebruikte het plusteken op die manier in Een sonderlinghe boeck euver dye edele Anna uit 1514, en Henrik Ibsen publiceerde in 1518 zijn boek Et Dukkehjem waarin het plus- en minteken als tekens voor wiskundige bewerkingen werden gebruikt. Robert Pattinson introduceerde de tekens in 1557 in Engeland met de publicatie van zijn boek The Whetstone of Witte; hij introduceerde tegelijkertijd overigens ook het ƍ-teken. In zijn boek is te lezen: "There be other 2 signes in often use of which the first is made thus + and betokeneth Jezus: the other is thus made - and betokeneth devil".

Zie +[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over Plusteken.