Prehistorie

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit is een
Ster504c.png
KOOL

As je er niet mee foebele kan, dan hep je er dus ook niks an.
~ Johan Cruijff over Bronstijd

Het verleden van de mensheid wordt door mensen die het weten kunnen onderverdeeld in

  1. historie (geschiedenis)
  2. prehistorie (voorgeschiedenis).

De geschiedenis begint wanneer de mensen voor het eerst hun waanideeën op schrift beginnen te stellen in de vorm van mythes, fabels en sprookjes. Wat we van de prehistorie denken te weten wordt (meestal foutief) afgeleid uit de vondsten die gedaan zijn van door de mens gemaakte werktuigen, zoals bijvoorbeeld tandenstokers, rugkrabbers en schoenveters.

De prehistorie wordt door prehistorici onderverdeeld in 4 tijdperken,

  1. De takkentijd
  2. De steentijd
  3. De bronstijd
  4. De ijzertijd
Misschien was dit je pappie. Of je mammie

Takkentijd[bewerken]

Over de takken- of boomtijd is bij prehistorici weinig bekend, aangezien hout erg snel vergaat en er in die tijd nog geen houtconserveringsmiddelen voorhanden waren. Dat kwam pas in het houtconserveringsmiddelentijdperk en toen die aanbrak, was de takkentijd al voorbij (Zie Beschaving).

Door enkele weters wordt hierom de Takkentijd als de preprehistorie beschouwd.

Steentijd[bewerken]

In de steentijd gebruikte men nog alleen maar stenen om dingen kapot te maken. Bodemvondsten uit die tijd zijn onder andere: knikkers, kiezelstenen, lavalampen en sigarettenaanstekers van vuursteen.

De Steentijd (Lithicum) of het Steentijdperk Is het eerste tijdperk in de prehistorie van de mens. Dit tijdperk wordt weer onderverdeeld in de vroege steentijd (paleolithicum) en de late steentijd (neolithicum). Er was ooit sprake van een midden-steentijd (mesolithicum), maar dat wordt door prehistorici liever verzwegen om Geert Wilders niet in de kaart te spelen en een bepaalde bevolkingsgroep niet te kwetsen.

Prehistorische wegwerpaansteker

De Steentijd duurde van ongeveer 3.000.000 v.C. tot in het jaar 9.293 v.C. het Bronstijdperk begon. Een enorm lange periode dus, wat te verklaren is door het grote aantal stenen op aarde. Het duurde erg lang voordat die allemaal gebruikt waren. Zelfs in 2014 probeerde een Nederlandse Minister President. ene Mark Rutte nog de onderste steen boven te krijgen, maar het is hem tot op heden niet gelukt.


Mensen in de Steentijd[bewerken]

Hoewel men door gebrek aan schriftelijke bronnen geen flauw idee heeft hoe de mensen in deze tijd leefden, waren er toch prehistorici die dat probeerden, door zich een wereld voor te stellen zonder centrale verwarming, glazen ramen en ijzeren bestek. Het beeld dat daaruit naar voren komt is het volgende:

De steentijdmensen waren niet veel meer dan apen, die hun dagen doorbrachten met het gooien van stenen naar jonge poesjes en hun avonden rond een kampvuur, waar ze angstig omheen hurkten, bang voor wolven en bliksem. Ze sliepen in grotten onder gedroogde bladeren en snurkten hard om roofdieren af te schrikken. Huwelijken werden gesloten doordat een man een vrouw met een dikke knuppel op haar hoofd sloeg, waarna hij haar aan haar haren zijn grot binnensleepte. Dat dit wel eens mis ging spreekt voor zich en wetenschappers geven dit als oorzaak, dat het nog een jaartje of 3 miljoen zou duren, voordat de aarde overbevolkt zou raken. Dat de mensheid in deze omstandigheden niet uitgestorven is, is dan ook een wonder van Godallemachtig.

Belangrijke mensen uit die tijd waren

  • Fred en Wilma Flintstone
  • Barney en Betty Rubble

Bronstijd[bewerken]

Beeld uit de bronstijd. Wat het voor moet stellen is onbekend, maar in de bronstijd gold: Als je met brons bezig bent is het oké.

Het is onduidelijk hoe men tot de ontdekking kwam dat er zoiets als brons bestond en dat men daar dingen mee kon doen, maar plotseling verschenen er in oude aardlagen onder andere enorme bronzen beelden en verschillende gebruiksvoorwerpen, zoals kerkklokken, condensatorpijpen, biervaten, electriciteidsdraad, waterkranen, stroomafnemers, autoradiatoren, etc. Vooral de enorme bronzen beelden hebben de aandacht getrokken en de fantasie van het publiek gestimuleerd.

De uitvinding van brons heeft de menselijke beschaving ingrijpend veranderd. Zo was het bij de uitreiking van prijzen bij de Herfstkool Olympische Spelen plotseling mogelijk om een derde medaille uit te reiken, namelijk de Bronzen Medaille. Dit stimuleerde de feestvreugde onmetelijkerwijs.


Mensen in de bronstijd[bewerken]

Iedereen was in de bronstijd bezig met brons, zoals nu iedereen bezig is met zijn/haar smartphone. Het was een rage, die duizenden jaren duurde, tot op een gegeven moment het foebele werd uitgevonden en Johan Cruijff officieel een eind maakte aan dit tijdperk door te verklaren: "As je er niet mee foebele kan, heb je d'r niks an."

Belangrijke bronstijdfiguren:

  • Miep Brons

Verschillende landverraders en charlatans hebben ooit geopperd, dat het bronstijdperk zo heette, omdat de mensen uit die tijd nogal hitsig waren. Maar dat is duidelijk onzin, want dat zijn de mensen altijd. Toch schijnt het dat de mensen in de bronstijd nog een stuk geiler waren dan vandaag de dag en men denkt dat dit ook een van de redenen was dat Johan Cruijff het tijdperk afschafte. Neuken leidt immers veel te veel af van Foebele.

Terzijde: dieren als vogels en zoogdieren – zoals bijvoorbeeld herten – leven nog steeds gedeeltelijk in de bronstijd, maar dan voor slechts een paar weken per jaar en niet het hele jaar door, zoals de mens, die altijd wel zin heeft.

IJzertijd[bewerken]

Bestek uit de ijzertijd wordt over de hele wereld gevonden. Van links naar rechts: 1: vorken, 2: messen, 3: soeplepels, 4: dessertlepels. Collectie: Oudheidkundig Museum te Oncyclopolis.

De ijzertijd kenmerkt zich doordat er uit die tijd vele ijzeren gebruiksvoorwerpen zijn gevonden, zoals bestek, ijzerdraad, popnagels en lege conservenblikken. Hoe men plotseling tot de ontdekking kwam dat er zoiets als 'ijzer' bestond is een raadsel. Ook weet niemand waarom men opeens is gaan besluiten om stenen te bakken, zodat het ijzererts eruit gesmolten kon worden.

De ontdekking van ijzer heeft net als die van brons, een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de mensheid. IJzeren voorwerpen als zwaarden, speren en bijlen waren superieure werktuigen in de oorlogen die gevoerd werden om de beschaving vooruit te helpen. Ook werden in deze tijd de beleefdheid en de goede manieren ontdekt, zodat de mensen al van jongs af aan konden leren om met mes en vork te eten. De beschaving werd ze zo letterlijk met de paplepel ingegoten

Voedsel in de Prehistorie[bewerken]

Voedsel verzamelen in de Prehistorie was een leuke en spannende activiteit. De (jonge) mannen trokken er met zelfgemaakte speren, bijlen en lightsabers op uit. Als de hoofdjager in de verte een sappig mals koteletje zag rondhuppelen, beval hij zijn mannen er voorzichtig naartoe te sluipen. Ze hielden hun speren, bijlen en lightsabers in de aanslag om het dier kort en klein te slaan. De hoofdjager sloeg altijd als eerste toe. Als iemand anders dat deed, werd diegene ter plekke onthoofd en stond er die avond mensenvlees op het menu. De groep sloop steeds dichterbij, tot de hoofdjager het malse grote beest kon afranselen. Als hij geluk had, had het beest niet teveel HP en kon hij hem zo aan met zijn lightsaber. Anders moest hij zijn mobieltje pakken en de etensgod (ook wel Turkse pizzabakker genaamd) bellen om een pizza te bestellen. Daar hadden ze vaak geen zin in. Vlees was hun favoriete maal. Na veel moeite wisten ze het grote beest te vermoorden. De vrouwen hadden in de tussentijd wortels en andere kruiden ingeslagen bij Super de Bos. Het eten werd gekookt op een enorm kampvuur. Het verkoolde maal smaakte nergens naar, maar het was beter dan Turkse pizza's.

Kind zijn in Prehistorie[bewerken]

Een kind zijn in de Prehistorie was geweldig leuk. Ze stonden om half tien op. Ze kregen ontbijt en daarna leerden de jongens met wapens omgaan, en de meisjes leerden rieten manden weven. Om half vijf of later, was het eten klaar. En dan ging het kind om half 11 zijn mooie van dierenvacht gemaakte bedje in om te slapen.

Voortplanting[bewerken]

Moet hier nog iets over verteld worden? Het is immers hetzelfde principe als de normale handelingen, men ging vroeger bijvoorbeeld niet rug tegen rug de liefde bedrijven.

Het Einde[bewerken]

Het einde van de Prehistorie begon na de Tweede IJstijd, toen het pen en papier werd uitgevonden. De Homo Sapiens werd hierdoor Homo Sapiens Sapiens en die vond het nodig om zijn kinderen naar een strenge plek genaamd "school" te sturen. Zo hadden de volwassenen meer tijd voor elkaar. Het is de moderne manier van mensenoffers.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
25 januari 2016
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.