Prinsjesdag

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koeien.

Prinsjesdag is een Friese nationale feestdag waarop de Beatles hun eerste liedje zongen over de lelijke Friese koeien. Op deze dag wordt ook herdacht hoe koning Willem-Alexander eigenhandig de overige provincies van het Koninkrijk der Nederlanden beroofde van hun vrijheid om koeien te verheerlijken en daarmee Friesland het alleenrecht gaf om de koe als god te gebruiken (naast India).

Fries-Groningse oorlog[bewerken]

De Friezen vieren ook op deze dag dat de Groningers de oorlog verloren over waar de koeien vandaan kwamen. Eerst werd natuurlijk gedacht dat koeien hier als vluchtelingen asiel zochten in Groningen door het gebrekkige immigratiebeleid dat door Rita Verdonk ingevoerd is. Maar het Friese opperhoofd Grutte Pier was het hier niet mee eens en startte de oorlog die wel maar liefst 100 jaar duurde. Na de overwinning van Grutte Pier besloot het gehele volk Grutte Pier als nationale held aan te stellen van Friesland. Daarbij kreeg hij een privérekening bij de Frieslandbank met daarop een som van 45 euro als beloning voor de overwinning op Groningen die na de strijd tevens gedwongen werd hun naam te veranderen naar Neder-Friesland.

Tradities op Prinsjesdag[bewerken]

Er wordt van elke burger op Prinsjesdag verwacht 40 euro aan Friesche Vlag-producten uit te geven en deze ook op Prinsjesdag te nuttigen (kopen is te simpel en doet afbreuk aan de traditie). Deze regel is ingesteld om zo genoeg inkomsten voor de koeienrituelen op Prinsjedag te kunnen genereren. Deze rituelen worden voor en na de troonreden gedaan en tijdens de troonreden is er een speciale stoel vrijgemaakt naast de koning om zijn beste koe van stal een plaats te geven tijdens de troonreden (een Argentijnse volbloed, vrouwtjeskoe die luistert naar de naam Maxima38).

Afsluiting van Prinsjesdag[bewerken]

Prinsjesdag wordt traditioneel afgesloten met het offeren van 5 leden van het Koninklijk Huis aan de koe-god om hem tevreden te stellen en gelijktijdig ook om de inheemse bevolking van de stam Friesland tevreden te houden.

Zie ook[bewerken]