Rollator

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De sportieve rollator, voor de gevorderde rollatorwerper

De rollator is een attribuut dat wordt gebruikt bij het welbekende rollatorwerpen. Ook wordt de rollator in mindere mate gebruikt om het lopen te stabiliseren.

Rollators zie je vaak bij slecht ter been zijnde maar hoog sportieve personen, meestal lid van de rollatorwerpvereniging. Ook bij noodweer is het rollatorwerpen populair. Tasjesdieven kunnen zo snel te gronde gericht worden, plat op de bek in de stromende regen dus. Het snel achterna rennen van de verdachte is niet nodig, want een goedgeplaatste worp is afdoende.

Links een exemplaar om mee te slingeren, de rechter is ontworpen om rechtstandig te werpen

Rollatorwerpen[bewerken]

Een belangrijke sport op het Europese continent is het zogenoemde rollatorwerpen. De werper maakt zich klaar door op een willekeurig terrein plaats te nemen met zijn of haar rollator voor zich. Vervolgens gaat de werper (m/v) over tot de essentie van deze sport: het werpen.

Varianten[bewerken]

Het rollatorwerpen kenmerkt zich door een veelvoud aan variaties in de uitvoering. Het meest bekend is het rollatorverwerpen, waarbij de werper die het verst werpt met zijn rollator de strijd heeft gewonnen. Andere mogelijkheden zijn het rollatornawerpen, waarbij gericht op een bewegend voorwerp (bijvoorbeeld een mens) geworpen wordt. Het bewegend object wordt vaak aangeduid als ' de verworpene', die overigens niet onder dwang, maar vrijwillig deelneemt. Het spreekt voor zich dat deze laatste categorie aan strikte regels gebonden is. Zo is het toegestaan blauwe plekken te werpen, maar 'witte plekken', dat wil zeggen: gips, gebroken botten, zijn niet toegestaan. Loopt de verworpene wel dergelijk letsel op, dan leidt dit onmiddellijk tot diskwalificatie van de werper.

Harde competitie[bewerken]

Rollatorwerpen is een sport die bij jong en oud populair is. De meest ervaren werpers treft men echter aan in verpleeghuizen en revalidatiecentra. Vaak kan men een sterke competitiedrang waarnemen onder de werpers. De beste werper van een specifiek toernooi ontvangt als prijs de gouden rollator.

Wereldranglijst rollatorwerpen[bewerken]

Sinds 1885 is er een officieuze ranglijst voor de slechtste rollatorwerper. Omdat de mensen achterlijk waren in deze tijd, was deze lijst zo slecht en kort dat elke keer dezelfde persoon de slechtste was. Na de Eerste Wereldoorlog kwam er dan een echte ranglijst.

Degene die na een jaar nog steeds onderaan staat, krijgt de "Loden Steen", in de hoop dat hij/zij daar beter mee kan werpen dan met een rollator.

Andere rollatorsporten[bewerken]

Naast het welbekende rollatorwerpen als sport kent men ook de cursus zelfverdediging met rollators. Het is duidelijk dat ook hier het werpen een hoofdonderdeel is. Het wordt mensen die de sport als beginneling beoefenen aangeraden eerst een cursus zelfverdediging met de rollator te volgen, aangezien je dan een voorsprong hebt bij mensen die deze cursus niet hebben gevolgd.

Zie ook[bewerken]

Bobsleebeer.jpg
Nutteloze verspillingen van energie en tijd

Atletiek · Badminton · Basketbal · Biatlon · Boksen · Bowlen · Bridge · Bukkake · Cricket · Curling · Dammen · Darts · Discussie · Fierljeppen · Formule 1
Golf · Heuvelspotten · Hockey · Hoken · Honkbal · IJshockey · In Die Kar · Jeu de boules · Judo · Karate · Karten · King of the Hill · Klootschieten
Koorddansen · Korfbal · Lopen · Mandjebal · Marathon · Midgetgolf · NASCAR · Niezen · Onderwaterdammen · Paalzitten · Pingpong · Rollatorwerpen
Rugby · Schaatsen · Schaken · Skiën · Snelwandelen · Snooker · Strijken · Struukduken · Tennis · Trefbal · Turnen · Veldrijden · Voetbal · Volleybal
Vrije val · Waterglijbaanbobslee · Waterpolo (met haaien) · Waterskiën · Wielrennen · Wikiworstelen · Winkelwagenracen · Worteltrekken · Zeilen · Zwemmen

Olympische Spelen (van Mongolië) · Paralympische Spelen · Winterspelen


Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
1 augustus 2006
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.