Ruimteveer

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een spaceshuttle die de dampkring nadert.

Space shuttles! Forever, and ever, endeavour, endeavour...
~ Een astronaut over ruimteveren.

Het begrip ruimteveer (ook wel space shuttle) houdt een vrij nutteloos voorwerp [1] in, in de vorm van een sterk verkort vliegtuig dat gemaakt is om deze aarde te verlaten, in de ruimte voort te bewegen, en om daarna terug te keren. Het idee om een vliegtuig de ruimte in te sturen was een idee van de NASA die zelf al bezig was om dingen de ruimte in te schieten, net als de Sovjet-Unie die altijd maar weer een stukje beter was dan de Amerikanen, tot grote irritatie van de mensen aldaar. Het ruimteveer, onder de naam space shuttle was het eerste echte goede antwoord van de Amerikanen om de Russen voor te blijven in de grote ruimtewedloop waarmee zij ook de doorslag gaven om deze ruimtewedloop te gaan winnen, al was de maanlanding niet met een ruimteveer uitgevoerd.

Geschiedenis[bewerken]

Zoek de verschillen!

Aanzet[bewerken]

De Amerikanen wilden overal de beste in zijn (overigens nu nog steeds), maar dit ging moeilijk aangezien de Amerikanen een hoop goed moesten maken sinds het verliezen in de categorie "eerste voorwerp in de ruimte", "eerste dier in de ruimte", "eerste man/vrouw (mens) in de ruimte", "eerste ruimtewandeling", "langste ruimtevlucht", "langst bestaande ruimtestation [2]", "eerste dode in de ruimte", "eerste foto van de achterkant van de maan" en "eerste ruimtestation". In principe waren de Amerikanen kansloos met de ruimtewedloop omdat de Russen nu eenmaal net een stuk beter bleken. Men had hier de pee in, maar men bleef doorvechten. Zij wonnen uiteindelijk toch íets want zij hadden in 1969 de eerste maanlanding volbracht en riepen zichzelf tot winnaar uit, hoewel de Russen hier natuurlijk niet mee akkoord gingen. Zij gingen een weddenschap aan met de vijand en gingen nog een wedstrijd houden om iets totaal nieuws de ruimte in te sturen, dat zelfs terug kan keren naar de aarde en hergebruikt kan worden. Dit was een enorme uitdaging en men ging al druk aan het werk.

De strijd[bewerken]

In de Verenigde Staten had men binnen een korte tijd een groep van honderd geleerden en Star Wars en Star Trek fans opgetrommeld die iets nieuws moesten bedenken dat de ruimte in kon en weer terug kon teren naar de aarde. Dit leek niet moeilijk, want men had al snel iemand die schreeuwde: "Waarom sturen we niet gewoon een vliegtuig de ruimte in?" Dat idee was natuurlijk geniaal, niemand had dat, zelfs de Russen niet, maar men had in de Sovjet-Unie wel mensen die Engels konden lezen en in samenwerking met de KGB las een groepje Russen die op "vakantie" was in de Verenigde Staten in de New York Times dat men een ruimteveer ging bouwen. Zij vonden dit ook geniaal, gaven nog een schouderklopje aan een engineer van de NASA die over de supergeheime space shuttle ging, en vertrokken naar Sovjet Rusland om het idee daar op hun eigen manier uit te werken. Tot nog toe niets aan de hand. Men ging ontwerpen, en bouwen. Lang bouwen, nadenken, bouwen, controleren en bouwen, totdat het moment dat de eerste space shuttle de ruimte in ging aldaar was:

Tijdperk van lanceringen[bewerken]

Een vergelijking tussen het Amerikaanse en het Russische ruimteveer. Wie begon hier over het van elkaar afkijken?

De space shuttle Columbia was het allereerste ruimteveer die de ruimte in werd gejaagd vanaf het lanceerplatform van Kaap Carnaval. Dit was in het jaar 1981. Dit ging allemaal prima, men kon vrolijk terugkomen. Men had er de volle vertrouwen in en men maakte nog een space shuttle, die Challenger kwam te heten. Deze verongelukte echter het eerst in 1986, en de Russen waren weer vrolijk aangezien zij in principe de weddenschap al verloren hadden, terwijl zij hun creatie nog niet tentoongesteld hadden. De Amerikanen wisten niet waarmee de Russen bezig waren, dus de Russen konden ongestoord bezig gaan. Intussen hadden de Amerikanen nog twee space shuttles, die als Discovery en Atlantis door het leven gingen, gebouwd. Toen de Verenigde Staten vier space shuttles al gemaakt hadden die allemaal hun vluchten overleefden (op Challenger in 1986 na), begon men te twijfelen. In Sovjet Rusland, af kijkt JOU!! kon men al die tijd gezellig meekijken met de lanceringen, en men kreeg het enge idee dat de Russen wel iets beters konden verzinnen, want alle space shuttles werden verticaal gelanceerd, en niet via een start- en landingsbaan. Een space shuttle kwam alleen de lucht in met een grote brandstoftank en twee stuurtanks. Zij zouden namelijk wel eens een "iets" hebben gebouwd of kunnen bouwen dat deze brandstofraketten allemaal niet nodig had en gewoon in vliegtuigpositie de ruimte in kon! Men wachtte in angst af, terwijl men weer lekker zat te bekken tegenover elkaar, hoewel de tijd van Gorbatsjov aan het aanbreken was.

Men wachtte en wachtte, en opeens kwam daar Europa uit de doos geschoten, want de Europeanen wilden het ook eens proberen. Men wilde Hermes ook de ruimte in te sturen om niet achter te blijven. Deze werd echter nooit de ruimte ingestuurd. Sterker nog, deze werd nooit afgemaakt omdat de geraamde kosten te hoog bleken. De Amerikanen haalden opgelucht adem, prentten het bij de Europeanen er nog eens lekker in dat zij niet stoer moesten gaan doen en de Amerikanen toch nooit bij konen houden doch verslaan, dus men focuste zich weer op de Sovjet-Unie. Na lang wachten was daar de beloning: de Russen kwamen eindelijk in 1988 met hun inzet. Dit was de Boeran. De Amerikanen waren woedend, want zij zagen een op het oog exacte kopie van de space shuttle, hoewel de Russen een kopie verzonden van de bouwtekening naar de president van de Verenigde Staten om aan te tonen dat zij al die tijd een bouwtekening van de Amerikaanse space shuttles had, en er kleine aanpassingen waren aangebracht. De Boeran was o.a. iets langer en had een andere raketopbouw. De Boeran ging onbemand de ruimte in, en kwam ook ongeschonden terug, op een aantal schroeivlekken en afgebroken hittetegels na. Wegens financiële problemen gaf de Sovjet-Unie zich gewonnen en lieten zij een tweede ruimteveer op de grond, de Ptitsjka. Echter, na het ongeluk met de Challenger stortte de gehele Sovjet-Unie daarna zélf neer in, en de Verenigde Staten was winnaar. De laatste space shuttle werd daarna ook gemaakt, want intussen was de wedstrijd al afgelopen. Dit werd de Endeavour, die de boeken in ging als een veel te laat gebouwde space shuttle.

Zelfs na de val van de Sovjet-Unie ging men door met het lanceren van ruimteveren, totdat de NASA (ook wegens geldgebrek) bekend maakte om te stoppen met de space shuttles. In Rusland was inmiddels de Boeran vernietigd omdat de hangar waar deze in stond, instortte in 2002. In 2003 werd er nog een space shuttle verwoest, namelijk de Columbia, die niet helemaal jofel door de dampkring kwam en verbrandde. Later werd bekend dat naast "de vijf space shuttles" de Verenigde Staten er nog twee achter hielden en nooit de ruimte ingestuurd werden, namelijk Pathfinder en Enterprise. De Enterprise was de allereerste space shuttle ooit gemaakt, maar werd nooit in de ruimte gestuurd omdat men veel te schijterig in het begin was en de smoes gebruikte dat men hiermee de landing wilde testen. De Pathfinder had hetzelfde verhaal, alleen was deze niet gebouwd om de landing te testen, maar andere dingen.

Gebruik[bewerken]

Een space shuttle wordt vervoerd op de rug van een Boeiend 747 Shuttle Carrier Aircraft, vastgemaakt met duct tape.

Naast het gebruik voor het bekvechten tegenover de Russen, gebruikte men de ruimteveren ook om astronauten naar de ruimtestations toe te sturen en weer terug naar de aarde te brengen. Dit deed men omdat men suïcidaal was men daar de ruimte en alle andere rare dingen zoals zonnestralen nog eens goed vanaf dáár wilden onderzoeken. Personen die in zo'n ruimtestation zitten, moeten wel eten, dus werd er twee derde van alle vluchten gebruikt (na een belletje met de pizzeria, de Burger King, de Mac, Walmart, Target, een drankzaak en een bedrijfje die er maar continu op bleef trappen dat men ook groente en fruit aan boord moest hebben. Het laatste waar men op wachtte, maar het was toch nodig, op aandringen van een zwaar geïrriteerde baas van de NASA. Tijdens deze voedselvluchten werd er niet aldaar afbetaald, waardoor er tijdens de eerste vlucht enorme verwarring was of men nu dat enorme bedrag van $3000,- nu moest gaan betalen exclusief reiskosten die de NASA voor zich hield. Uiteindelijk maakte men een deal waardoor de kosten weer op de grond betaald zouden gaan worden. Toch was er in de ruimte nog een probleem, want het eten was niet lang houdbaar. Daarom dumpte men de hamburgers, patat, appels en peren in tubes, waardoor men ook meer kon verschepen.

Toen men besloot om met de space shuttlemissie te gaan stoppen was het dringen in de ruimtestations wie naar huis kon of niet. Het was wel mogelijk door te proppen, want de laatste missie zou al inmiddels geweest zijn, nl. 16 september 2010. Toch zou de NASA er in februari 2011 nog een sturen om de rest op te gaan halen. Vanaf dan, is het over, en kunnen de ruimtestations lekker gaan roesten in de ruimte, hoewel voor roesten zuurstof nodig is, en aangezien er in de ruimte geen zuurstof is, gaat dat wat moeilijk.

Zie ook[bewerken]


Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
12 juni 2012
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Kinderkoetske.JPG
Populaire vervoermiddelen

Auto · Bus · Duikboot · Fiets · Lift · Luchtballon · Raket · Roltrap · Ruimteveer · Schip
Segway · Tank · Taxi · Tractor · Tram (Tweerichtingtrams) · Trein · Vespa · Vliegtuig · Vouwfiets


Notenbalk[bewerken]

  1. Mensen hebben nu eenmaal niets in de ruimte te zoeken.
  2. Irrationeel omdat dat nu pas blijkt.