Sint Juttemis

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hier verscheen Sophia aan Jut de Jutter.

St. Juttemis is een feestdag op 30 februari van elke Zippytig jaar, als het vliegende circus neerstrijkt in Nederland. Het is de dag die tegelijk op pasen en Pinksteren valt. Gebeurtenissen waar je al een tijdje op zit te wachten, gebeuren daadwerkelijk op deze feestdag en op deze dag is het dan ook een heksenketel van activiteiten die anders nooit plaatsvinden. Ook vinden veel mensen Sint Juttemis een geschikte dag om het geleende geld aan je terug te betalen.

Oorsprong[bewerken]

Sint Juttemis heette oorspronkelijk gewoon Jut de Jutter en was getrouwd met Jul, een boerendochter uit Waddinxveen, die op het slechte pad was geraakt, toen... maar dat is een ander verhaal. Hij had ook een broer, Sil, maar ook dat is een ander verhaal. In ieder geval: toen Jut op een dag aan het jutten was, zag hij in een visioen Sophia aan hem verschijnen, hangend boven de horizon en omringd door paarse en roze engeltjes met belachelijke kleren aan. Sophia toonde hem, dat de wereld absurd was en alleen maar gemaakt om God te laten lachen. Aangezien de mensen deze Fundamentele Dwaasheid waren vergeten en veel te serieus waren geworden, kreeg Jut de opdracht om de wereld in te gaan en de Grappige Boodschap te verspreiden.

Heiligverklaring[bewerken]

Het huis van Jut de Jutter (schets).

Maar de geschiedenis leert, dat zijn boodschap met spot en hoon ontvangen werd. Vooral ook omdat hij een nors en kribbig karakter had, en zelf een geintje niet van een klap met een hamer kon onderscheiden. Toen hij daarom eens op een kermis kwam, begon hij te razen en te tieren en kermiskramen te vernielen met een zware moker, die iemand daar had laten liggen. Daarbij kwam hij ongelukkig ten val en kreeg de moker zodanig op zijn hoofd, dat hij kwam te overlijden. Tegelijk klonk er ergens een bel en op slag waren alle kermisgangers bekeerd tot het Sophiasme. Zij zagen hun dwaalwegen in en wijdden hun leven verder aan het Onzinnige. Als eerbetoon verscheen er op iedere kermis een apparaat, waar men met een hamer een bel moest laten klinken en waarmee de Jutmis werd aangekondigd.

In 1009 werd Jut de Jutter door Paus Hypocritus XVI heilig verklaard, en één dag (30 februari) van het jaar werd aan hem gewijd. Op deze dag was de Sint Juttekermis, met als voornaamste attractie de Kop van Jut.

Neergang[bewerken]

In de loop van de tijd werd Sint Jutte echter zo populair, dat de meest extreme Sophiasten een bedreiging gingen vormen voor de katholieke kerk zelf. Om hun invloed te doen afnemen, verplaatste Paus Paedofilius III zijn feestdag naar 29 februari Zo was het dus nog maar eens in de 4 jaar Sint Jutte(ker)mis. Toen ook dat niet bleek te helpen, werd Sint Juttemis verplaatst naar 30 februari, wat, zoals iedereen weet, slechts ééns in de zippytig jaar voorkomt, en dan ook alleen als de varkens vleugels krijgen en de hemel naar beneden komt, zodat we allemaal een blauwe hoed hebben.

Attracties[bewerken]

Het huis van Jut de Jutter (detail).

Met Sint-Juttemis

 • betalen alle mensen hun schulden af,
 • doen politici wat ze beloofden,
 • zijn leraren redelijk,
 • doen Industriëlen iets voor het milieu.

Voorspelde gebeurtenissen St. Juttemis 2021[bewerken]

 • Guns N' Roses brengt haar nieuwe album, Chinese Democracy uit.
 • De Playstation 5 wordt in Europa uitgebracht.
 • Jij krijgt een sms-je terug van iemand die zichzelf je vriendin noemt, maar stiekem elke avond met je moeder over je roddelt.
 • Ik krijg een mailtje dat geen spam bevat.
 • Een kettingbrief wordt nuttig.
 • De mens zal ontdekken dat delen door 0 mogelijk is.

30 februari in de geschiedenis[bewerken]


30 februari is ook:[bewerken]

 • Wereldwijde dag van de dronkenschap

Zie ook[bewerken]