Slowakije

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slovensko
Slovavlag.png
Cechaarchi.png
De Slowaakse vlag
Het Tsjechische Keizerrijk
Basisgegevens
Talen Tsjechisch, Slowaaks
Hoofdstad Bratislava (lokaal)
Praag (nationaal)
Regeringsvorm Protectoraat
(geleid door Tsjechische monarchie)
Religie Christendom
Inwoners 5 miljoen
Staatshoofd Filips III van Bohemen (Keizer)
Zlatan Prétoryk (gouverneur)
Ivan Gašparovič (tsjechoraadslid)
Overige
Volkslied Kde vonov Wazlav (Eert allen den Keizer)
Motto Pravda préváj! (Propaganda is handig!)
Munteenheid Tsjechische Ýůráw
Nationale held Milan Rastislav Štefánik (de facto)
Filips I van Bohemen (de jure)
Nationale feestdag 1 september (Grondwetdag)
Traditioneel eten Rijst met jus
Portaal  Portaalicoon Land
      Oeps! Bedoelde je soms Slovenië? ... Niet?! Wauw...

Slowakije, officieel het Tsjecho-Protectoraat Slowakije (in Vlaanderen ook wel Slovakije), is een deel van het Tsjechische Keizerrijk en ligt in het oosten van Europa. Het is deel van een ingewikkeld web van allerlei protectoraten, die de Tsjechische keizer Filips III bezit. Enkele andere protectoraten zijn de Stadstaat Kaliningrad, Saksen en het Oblast Trans-Oekraaije.

't Misverstand[bewerken]

Omdat Slowakije redelijk jong is en ver van ons dagelijks leven, zijn er soms misverstanden over Slowakije en nog meer over de taal, het Slowaaks. Verwarring ontstaat vooral tussen Slowakije en een ander protectoraat, Slovenië.[1] Dit komt doordat de Slowaakse naam voor Slowaaks Slovensky is en de Sloveense naam voor Sloveens Slovakčy. De Slowaken en Slovenen[2] zijn zelf ook wel eens verward.

Geschiedenis[bewerken]

Van Slowakije is niet veel historie bekend, het viel namelijk tot 1918 onder Oostenrijk-Hongarije en het belangrijkste nieuws uit dat land kwam uiteraard uit Wenen en Boedapest.
De eerste belangrijke notering van Slowakije in de geschiedenisboeken komt dan ook uit 1917, toen een Slowaakse diplomaat, Milan Rastislav Štefánik, de oorlog uitriep tegen Oostenrijk-Hongarije. Omdat dat land toen ergens anders mee bezig was en geen zin had in drie fronten, gaf de keizer[3] de jammeraars[4] hun zin met een flinke lap grond. De afmetingen leken in die tijd nietszeggend, Oostenrijk-Hongarije had in die tijd een aardige omvang, maar tegenwoordig is het natuurlijk niet niks.

Slowakije deed goed zijn best mee te doen met de rest van de wereld, in bijna geen tijd werd er een aardig leger opgezet en de Slowaken specialiseerde zich in het aanleggen van goede wegen; belangrijk bij de handel tussen de Sovjet-Unie en de rest van Europa. De tijd haalde de ijvere Slowaken echter in. Er startte weer een politiek steekspel, en daarin werd Slowakije opgeslokt door Nazi-Duitsland, die de Slavische bevolking als slaven beschouwde[5] en dat maar al te graag liet weten.

Milan Rastislav Štefánik was inmiddels omgekomen en het lukte Slowakije niet op tijd een goede lobbyist te vinden. Toen de Vrede van Parijs moest worden opgesteld toonde de Boheemse keizer Filips I zich een ware meester in het vergaren van landen, zijn rijk werd vele malen groter. Filips kende de fouten van eerdere rijken[6] en stelde daarom meteen een gouverneur aan en maakte, om het volk tevreden te houden, een Tsjecho-Raad (Česko-Rát,) waarin volksvertegenwoordigers samenkwamen. Hiermee was Tsjechië het eerste keizerrijk ter wereld dat er een soort van democratie op nahield.[7]

In de nasleep van de Koude Oorlog plukte Tsjechië er nog een aantal landjes bij. Ondertussen werd er, net als in de jaren '20 en '30, weer flink werk gemaakt van de wegen, vooral omdat Slowakije in midden van het keizerrijk ligt, en in 2004 werd het Tsjechische Keizerrijk lid van de EU.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Rijk[bewerken]

De tsjechen allemaal bij elkaar.

Slowakije is zoals gezegd deel van het Tsjechische Keizerrijk. Om u de moeite van klikken op voorgaande link te besparen, alhier de lijst van tsjechen, zoals de deelstaten officieel heten.

 1. SlavoCZ.png Tsjechië (Česko)
 2. Slovavlag.png Slowakije (Slovensko)
 3. SlavoAH.png Oostenrijk-Hongarije (Otro-Ungersko)
 4. SlavoPL.png Polen (Polsko)
 5. SlavoSA.png Saksen (Sakso)
 6. SlavoSI.png Zwaarboom (Sarbomo)
 7. Vlag Beieren.jpg Beieren (Bayorsko)
 8. SlavoSV.png Slovenië (Slovakčo)
 9. SlavoSN.png Slavonië[8] (Slavonio)
 10. SlavoII.png Istriaanse Eilanden (Istriá Insilie)
 11. SlavoVO.png Vojvodina (Vojvdo)
 12. Vlag Saarland.jpg Oblast Trans-Oekraaije (Oblasto Trán-Ukrajo)
 13. SlavoKA.png Kaliningrad (Kalinino)

Land[bewerken]

De indeling van Slowakije.

Slowakije zelf is ook verdeeld, in zeven districten, wel te verstaan. Deze districten hebben allemaal verschillende fucties. De scheiding is behoorlijk rigoreus en heeft veel weg van een soort standensysteem. De EU heeft daarom te keer en te maal Filips III bekritiseerd, maar de deling schijnt wel te helpen.

Bratislava[bewerken]

Bratislava, de Slowaakse hoofdstad, geldt als het bestuurscentrum van Slowakije. Daar zetelt de regering en de gouverneur. Hier wonen alle hoogwaardigheidsbekleders en politici. Ook wonen hier alle Slowaken die zijn geridderd in de Orde van het Rijk.
Bratislava heeft als bijnaam Politika.

Brlavá Ko[bewerken]

Brlavá Ko, letterlijk vertaald Bratislava-Land, is het economische centrum van Slowakije. Hier staat 90% van alle wolkenkrabbers van het land. Het gebied is beroemd om de Brlavá Bánk en de andere bedrijven, maar nog wel meer om de enorme gouden handdrukken. Balkenendenorm? Niks ervan!
Brlavá Ko heeft als bijnaam Gólšá Ko.

Česká Miláko[bewerken]

Česká Miláko, letterlijk vertaald Tsjechische Militaire Bufferzone, is de regio waar de meeste legerkazernes staan. Het dient als één van de belangrijkste verdedigingsfronten bij een eventuele oorlog. Zo kunnen troepen van vijanden niet in één keer oprukken naar Praag, maar moeten ze elke keer stoppen bij een linieš.
Česká Miláko heeft als bijnaam Pays de Mitrailleur.

Infráko[bewerken]

Infráko, letterlijk vertaald Land der Wegen, is de regio die compleet gericht is op de infrastructuur, iemand die van Duitsland naar Oekraïne wil reizen gaat bijna zeker door dit gedeelte van Slowakije. Omdat de wegen hier zo goed zijn, is de maximum snelheid op een aantal wegen zelfs 170 km/h.[9]
Infráko heeft als bijnaam A2.

Rastisko[bewerken]

Rasitisko, letterlijk vertaald Milans Land, is de regio vol fabrieken en energiemaatschappijen. Ook Filips III ondertekende het Kyoto-verdrag, dus het landschap is daar de laatste jaren totaal veranderd. Kolenmijnen en smogwolken hebben plaaatsgemaakt voor zonnepanelen, windturbines en blauwe lucht.
Rastisko heeft als bijnaam Watt.

Gůro Ko[bewerken]

Gůro Ko, letterlijk vertaald Groen Land, is waar de meeste boeren hun werk doen. Het eten voor heel Slowakije wordt hier verbouwd. Ook is dit gebied rijk bebost. Er is in het oosten een oerbos, tien keer groter dan de Veluwe en 30.000 jaar oud, met 45 meter hoge bomen.
Gůro Ko heeft als bijnaam Bómý Ko.

Kůltůr Ko[bewerken]

Kůltůr Ko, letterlijk vertaald Cultuurland, huisvest alle belangrijke theaters en concertgebouwen. Het belangrijkste cultuurgebouw is het Téatrin Košice in de stad Košice. Hier wonen ook alle intellectuelen, filiosofen, schrijvers, acteurs en andere cultuurbarbaren.
Kůltůr Ko heeft als bijnaam Teatriný Ko.

Politiek[bewerken]

Het Tsjechische Keizerrijk is een ingewikkeld web van allerlei protectoraten. Deze term wordt gebruikt, omdat de protectoraten soms verdacht veel op onafhankelijke landen lijken. Zo heeft ieder land zijn eigen leger en grondwet. Andere basiskenmerken hebben de landen juist weer niet, een lokaal parlement is de protectoraten vreemd en ook een officieel staatshoofd mist, al zouden zowel gouverneur Prétoryk als tsjechoraadslid Gašparovič zo kunnen worden beschouwd.

Grondwet[bewerken]

De Grondwet des Slowaaksches Protectoraats (Slovesnkáw Prtoectorátá Ústava) is de verzameling van wetten die boven alles gaan in Slowakije. Hierin staat onder andere de districtenindeling en het politieke systeem. Uiteraard gaat Filips III zijn wil wél boven de grondwet.
De Grondwet werd opgesteld in 1992 en ging in 1993 van kracht. Het werd ondertekend door Filips III en de toenmalige gouverneur en tsjechoraadslid.
De nationale feestdag van Slowakije is nu 1 september, de dag dat de grondwet werd ondertekend.

Keizer[bewerken]

Portret van Keizer Filips II, anno 18 juni 1946, om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren.

Het Tsjechische Keizerrijk wordt geregeerd door een alles beslissende keizer, op dit moment is dat Filips III van Bohemen. Hoewel de gouverneurs en tsjechoraad een grote rol spelen in zijn besluiten, is hij het uiteindelijk die alle besluiten neemt.
Filips III staat bekend als Filips de Goede, omdat hij goed luistert naar de tsjechoraadsleden en toenadering zoekt tot West-Europa. Zo is onder zijn bewind een hechte band gemaakt met de Benelux, Filips schijnt zelfs Nederlands, Belgisch en Luxemburgs te spreken.

Gouverneur[bewerken]

Prétoryk tijdens een bezoek aan Zweden.
Gašparovič bij een vergadering.

Slowakije wordt geregeerd door de gouverneur, Zlatan Prétoryk. Deze kan de universele wetten die Filips III doorvoert verder toespitsen op Slowakije. Prétoryk is bijzonder ten opzichte van vorige Slowaakse gouverneurs. Hij is namelijk niet een Pragenaar of Bratislavenaar, maar een man uit Split (Istriaanse Eilanden.)
De gouverneur wordt voorgedragen door de keizer en moet worden goedgekeurd door de tsjechoraadsleden van het desbetreffende land.
Bovendien moet de voorgaande gouverneur drie zwarte hoeden verkopen aan een Hongaarse drieling in mei, maar dat even terzijde.

Tsjechoraad[bewerken]

Tsjechië heeft, om dingen nog een beetje democratisch te houden, een tsjechoraad, waar elke tsjech drie leden heenstuurt. Tussen die drie zijn de taken verdeeld.
Het Volwaardige Lid is bij alle vergaderingen aanwezig en vertegenwoordigt daar zijn tsjech. Hij is de belangrijkste vertegenwoordiger van het volk en moet een goed lobbyist zijn. Op dit moment is het volwaardige lid Ivan Gašparovič.
Het Lid bij Huize zetelt in zijn eigen tsjech. Hij is daar vooral om opiniepeilingen te leiden en zo het volwaardige lid te informeren over hoe zijn volk denkt en moet dus een goed planner zijn. Op dit moment is het lid bij huize Márič Dehónd.
Het Lid der Berichtgeving is tegelijk de plaatselijke Minister van Propaganda. Hij leidt de kranten en bericht elke week over de tsjechoraadsvergaderingen. Hij moet het volk weten te bespelen en dus een goed manipulator zijn. Op dit moment is het lid ter berichtgeving Jáno McPravda.[10]

Partijen[bewerken]

Alhier de drie partijen die vertegenwoordigd zijn in de tsjechoraad:

 1. Arbratrá Partiš
 2. Slovenskáw Nazý Partiš
 3. Komunistická Partiš

Valuta[bewerken]

1rightarrow.png Zie Ýůráw en Ýůráwšone voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Taal[bewerken]

De taal in Slowakije is het Slowaaks, dat sterk lijkt op het Tsjechisch. Tot de onafhankelijkheid was er geen standaard schrift voor de taal. De taal kreeg bovendien zijn taalunie toen het werd opgeslokt door het Tsjechische Rijk. Het is een West-Slavische taal, maar, net als bij het Tsjechisch, heeft de taalunie ervoor gekozen alle naamvallen af te schaffen, om zo immigratie te bevorderen.[11]

Alfabet[bewerken]

Het Slowaakse alfabet gebruikt het Romeinse alfabet. Ook kent het streepletters, zoals de Á en Ý, de haceks zoals de Š, en de oemlaat, de Ů.

Uitspraak[bewerken]

Er is geen vaste uitspraak in het Slowaaks, net als bij het Engels. Dit is wel eens lastig voor immigranten. Daarom is de taalunie al bezig de uitspraak te standaardiseren, al lijkt dit nog niet zo te vlotten.

Oncyclopedie[bewerken]

Het Tsjechische Rijk heeft één centrale Oncyclopedie, genaamd de Waslýnpediš (Keizerlijke Bron,) maar brengt die toch in alle verschillende talen van het Rijk uit. De kracht erachter is dat een enorm vertalersnetwerk elk artikel dat in één taal uitkomt direct vertaalt naar alle andere talen. Hierdoor is het ook een geweldige nieuwssite; enkel de Telegraaf heeft een betere grip op het nieuws, maar dat komt door de onderwereldpraktijken.

Dicht[bewerken]

Slowaaks schijnt enorm aantrekkelijk te zijn voor dichters, vanwege de sierlijke schrijfstijl.
Hoewel wij dit niet volledig kunnen nabootsen, willen wij u toch een gedicht laten zien. Aanschouwt.

Dodlešák

Wa', tšen já dó en dodlešák?
Ránárn, šešt tet en pipýn blonš,
Odów en šelefůn - ý být
Ý tet tašiš ů brá ávit...

Ránárn, šešt tet en dodlešák!
Ránýt, des tet ůn sand
Tat kpůt plůs quán en tót tšene

Dá Ó, dá Weš, dá Nó, dá Sům...

Voetnoten[bewerken]

}