South Park

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
South Park
South Park

Enkele bewoners

Genre: Absurditeitenkabinet
Gemaakt door: Albert IJdelstein
Uitgezonden tussen: 25:00
Hoofdrollen: Kenny McCormick (†), en nog een x-aantal nietszeggende personages.
Afleveringen: Veel teveel.
Land van herkomst: Studio100 De VS
Presentatie: Bush
Zender: Comedy Utrecht
Waardering: Verschillend van idioot tot idioot.
Zou Rita Verdonk het kijken? Túúrlijk.


South Park© ™ ® is een real-life soapserie, gecreëerd door Trey Stone en Matt Parker. Sinds 1997 wordt deze serie in de Verstatende Sereniging uitgezonden op Comedy Utrecht, in Nederland vanaf 1997 eerst op Film 4236), vanaf 1999 op Niggerlodeon, daarna op het toenmalige Blacktoon Network en vanaf 2007 op de Nederlandse Talpa.

De serie gaat over de avonturen van vier kerels uit South Park, een bergdorpje in de staat Friesland. South Park staat bekend om zijn simpele cameragebruik, serieusheid en de nog serieuzere onderwerpen die behandeld worden. De gemiddelde aflevering vormt een perfecte blik op de (Amerikaanse) samenleving, beroemdheden en/of onderwerpen die het Nieuws beheersen. De serie is gericht op volwassenen en de wat oudere mensen. Geweld, grof taalgebruik en referenties aan seksueel gedrag worden zelden gebruikt.

Personages[bewerken]

Zoals elke zichzelf respecterende serie heeft ook South Park een gesplitste rolverdeling: overbetaalde hoofdpersonages enerzijds, onderbetaalde nevenpersonages anderzijds.

Hoofdpersonages[bewerken]

Ook Balkenende moest een rol.

De belangrijkste personages zijn vijf jongens van de hogeschool, South Park Elementary genaamd:

 • Stan Snicker: Vriendelijk en goedaardig. Aanbid Internet, draagt Jan Smit-onderbroeken.
 • Kyle Broflovovnofmofski: Professor uit Joodland, het sceptische en erotische kind. (Doet het graag met boeken, ook wel letterfiel.)
 • Kenny McCormick: Arme, zielige, kansloze, vieze, gebrekkige, gehandicapte schooier. Hij draagt een oranje bikini die zijn mond bedekt. Hierdoor is hij nauwelijks te verstaan. Verder heeft hij een goed karakter hoor.
 • Eric Cartman: Vredelievende en goedgebekt kind met annorexia. Hij houdt van het Atheïsme. Zijn moeder verdient haar geld door in perverse pornofilms te spelen en andere seksuele diensten te verlenen. Hij valt op Kyle.
 • Leopold "Butters" Scotch: Het wat goedgelovige kind in South Park dat alles haat, zelfs verkocht worden aan Paris Hilton. Zijn ouders geven hem continu, voor het minste of geringste, huisarrest. Hij wordt vaak door Eric Cartman gebruikt als medestander voor zijn plannen. Hij zegt meestal als antwoord op iets wat zijn moeder vraagt: 'okay mom'. Zijn alter ego is Professor Chaos, die als enige de kracht heeft om zijn kamer op te ruimen.

Overige personages[bewerken]

Overige personages zijn onder andere:

 • Tweek Tweak: Een jongen die het in zich heeft om president te worden. In seizoen 6 vulde hij de plaats van de overleden Kenny op, nadat Butters bij de auditie was afgewezen. In seizoen 7 werd Tweek weer vervangen door Kenny. Van zijn vader moet hij Red-Bull drinken terwijl hij mediteert.
 • Mr. Garrison: De homovallende leraar met de sokpop, Mr. sock. In een van de afleveringen loopt Mr. Hat weg en wordt vervangen door Mr. Twig, maar, ach meid, in de aflevering Chef Aid komt Mr. Hat terug, hoor meid. Later vervangt hij Mr. Hat door zijn vriend Mr. SM-Slave. Maarja, zo gaat dat, hé? toch? Achje, pff.. Hij heeft in seizoen 7 gezegd dat hij zich als homo gedraagt om "vrouwen te versieren", maar hij laat zich in seizoen 9 ombouwen tot vrouw! Dat zou ik dus noooooit doen hoor meid! Hij laat zich in seizoen 12 echter weer ombouwen tot manneke. Net Goed!
 • Chef: De kok van de schoolkantine. De kinderen komen vaak voor raad naar hem toe. Chef is met afstand een van de raarste mensen in South Park, zij het dat hij enigszins seksverslaafd is. Hij probeert problemen altijd eerst op te lossen met een liedje en een dansje.
 • Mr. Mickey: De schoolpsychiater met een groot hoofd, en twee grote zwarte oren. Zoekt altijd problemen in de kinderen. Zijn stopwoordje is "Mmmkay" en daar wordt hij soms om uitgelachen. Hij heeft een hond, Pluto.
 • Timmy: Het gehandicapte, lelijke vooroordelende, drugverslaafde, ongewassen kutkind in de rolstoel. Hij kan alleen zijn eigen naam, een handjevol woorden en korte zinnen zeggen.
 • Ike Broflovski: Het kleine Canadese adoptiehoertje van Kyle. Kyle speelt vaak 'kick the baby' met hem, waarop Ike reageert: "Don't kick the baby!"
 • Jimbo Kern: De oom van Stan. Hij is zeer vredelievend, en wil alleen het beste voor iedereen.
 • Jimmy Volmer: Een jongen die loopt met krukken en st-t-ttt-tt-tottert. Hij trekt vaak op met Timmy en hij is sit -down comedian.
 • Big Gay Al: Een radiotype homoseksueel. Hij heeft een dierenboerderij voor homoseksuele dieren en is groepsleider geweest bij de scouting. In seizoen 9 trouwde hij met Mr. Slave, de ex van Mr. Garrison.
 • Terrance and Phillip: Twee Canadezen, die de hoofdrol spelen in de favoriete televisieserie van de South Park-kinderen. Ze hebben hun eigen aflevering gekregen en speelden een grote rol in de film.

Filmwerk[bewerken]

South Parks succes is gedeeltelijk te danken aan zijn simpele filmstijl. De eerste aflevering bestond volledig uit beelden gefilmd door een Philips TO-U 3D camera FC pro, waarbij de cameraman de camera vasthield en op de bovengenoemde spelers richtte. Na de eerste aflevering zijn alle afleveringen gemaakt met rare dingen, computers, maar met behoud van de oorspronkelijke simpele filmstijl. In de loop van de tijd is de animatie toch iets gedetailleerder geworden, mede om serieuze onderwerpen beter uit de verf te doen laten komen. Getekende explosies werden later in de serie vervangen door ingewikkeldere en waarheidsgetrouwere explosies. Sommige afleveringen, waaronder Tweek vs. Craig en Mr. Garrison's Fancy New Vagina bevatten zelfs gedeeltelijk tekenfilmbeelden. Anno 2007 wordt er een nieuwere versie camera gebruikt.

Meningsverschillen[bewerken]

Door het zoete taalgebruik en het behandelen van vele publieke figuren zijn er vele meningsverschillen ontstaan rondom de serie. De serie behandelt vaak onderwerpen die voor veel mensen te saai zijn, van afleveringen over bloemetjes, bijtjes, huisjes, boompjes tot afleveringen over de beestjes.

Omdat de Islam niet achter wou blijven, hebben ook zij even geprotesteerd, wat, zoals bij al hun protesten, niks opleverde.