Hertogdom Limburg: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
491 bytes toegevoegd ,  18 aug 2016 11:54
geen bewerkingssamenvatting
 
===Belgen===
Na de [[België|Belgische]] [[Revolutie]] eiste het jonge koninkrijk het hertogdom op als provincie. Nederland echter zag daar niets van in en wilde koste wat kost de verbinding met Maastricht en Neutraal Moresnet behouden. Dit mondde echter uit tot een compromis waarbij België Limburg ten westen van de Maas mochten inlijven. Beloftes waren geen sterke kant van Nederland, en behield daarmee de Peel (tijdelijk Noord-Brabant gemaakt) en Maastricht (vals spel met landkaarten). België pikte dat niet, en pakte Nederland terug om de VoorstreekVoerstreek te annexeren. Met deze acties is het hertogdom vergeten en zo kwam het tot een eind.
 
==Hertogen van Limburg==
[[Bestand:Geert Wilders.jpg|thumb|right|Een wassen reconstructie van [[Geert Wilders|Hertog Gerard I]]]]
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Jos_van_Rey Jozef I ''de Reydende'']:Regeerde van 1508 tot 1539. Hij wist Limburg op de kaart te zetten, en van het hertogdom een relevant en welvarend land te maken. Echter wegens corruptieschandalen werd hij afgezet en verbannen.
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_Wilders Gerard I ''de Wilde'']:Regeerde van 1539 tot 1566. Als enig kind van het inmiddels rijke hertogenhuis was hij erg verwend. Van toegeven moest hij niet hebben, en draaide helemaal door. Zijn gehele regeerperiode besteedde hij aan het verbannen van buitenlanders<ref>Voornamelijk Friezen en Walen moesten het land verlaten, naar eigen zegen van de hertog om het Katholiek-Diets karakter van de samenleving te conserveren.</ref>.
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Reynders Herman I ''de Reynder'']:Regeerde van 1566 tot 1602. Was veel milder dan zijn voorganger. Ook heeft hij het startschot van de [[Tachtigjarige Oorlog]] meegemaakt. Hoewel hij slechts een mild [[Katholicisme|Katholiek]] vorst was, steunde hij het Spaans-Habsburgse koningshuis.
;[https://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_Beel Lodewijk I ''de Beele'']:Regeerde van 1602 tot 1625. Heeft als vroom katholiek de Spanjaarden in hart en nieren gesteund, en gooide zelfs persoonlijk rotte tomaten op [[Protestantisme|protestanten]]. Echter werd hij door diezelfde protestanten ontvoerd, samen met zijn familie. Nooit meer weer is iets van hem vernomen.
 
===Na 1795===
Na de Bataafse Revolutie werd Nederland een [[Communisme|dictatuur van het proletariaat]], waarbij de adel was verboden. Dit betekende tevens het einde van het Hertogdom Limburg. De Fransen onder leiding van [[Napoleon]] annexeerden grote gebieden, waarbij ook het voormalig Limburgs grondgebied ten prooi viel. Na de restauratie kwamen dezelfde Oranje-Nassaus als in Nederland aan de macht. In 1866 was het menens, het hertogdom hield definitief op met bestaan en werd gedeeld door [[België]] en [[Nederland]]. Het Belgisch deel is tegenwoordig een provincie in [[Vlaanderen]], terwijl het Nederlands deel steeds vaker word verward met Brabant.
 
==Limburgse Koloniale Rijk==
 
===Limbië===
Toen zocht het Limburgs Hertogdom het ietswat dichter bij huis op, en veroverden delen van het [[Turkije|Ottomaanse Rijk]]. Een nstukjestukje noordkust van [[Afrika]], wat [[Libië|Limburgs-Noord-Afrika]] werd genoemd. [[Italië]] lag echter op de loer en veroverden het gebied dat voor hun slechts een rubberbootreisje was.
 
===Guyamburg===
Controleur
2.784

bewerkingen

Navigatiemenu