Spook

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een spook. Veel beter getekend dan die op Wikipedia.

Spoken. Wie zijn ze? Wat doen ze? En wat drijft hen?

Algemeen[bewerken]

Een spook of verschijning is de geest die, na het gestorven lichaam, verderleeft. Men gaat er vanuit dat ze bestaan, maar dan wel onzichtbaar zijn, want bijna niemand heeft ze in levende lijve ontmoet. Een spook kan zich wel aankleden met bijvoorbeeld een laken. Klassiek is dit meestal een wit laken. Witte lakens worden echter snel vuil, dus is het eerder aangewezen dat spoken regelmatig hun lakens 'verversen'. In het verleden zijn al succesvolle intiatieven gedaan om spoken een ander kleedje te geven. Het bekende "Pimp jouw spook" is een traditie die ieder jaar op 2 november in België plaatsvindt.

Aangezien men een verschijning ook nooit heeft zien "verschijnen", buiten een paar uitzonderingen die nu soms onterecht hun dagen tellen in het gekkenhuis, heeft men ook nooit bezigheden van spoken kunnen observeren. Sommige mensen die wel door spoken met bizarre nevenverschijnselen zijn geconfronteerd, menen dat de aanwezigheid van spoken allesbehalve behaaglijk is. Ze doen steeds het licht uit, zeggen "BOE!" en doen je nachtmerries krijgen. Verschillende kwakzalvers denken dat remedies zoals exorcisme helpen, wat soms daadwerkelijk een genezend effect heeft (vooral wanneer er wordt gebruik gemaakt van baseballknuppels). Tot hiertoe zijn nog steeds geen empirische studies gedaan over spoken.

Spoken hebben geen leven[bewerken]

Spoken waren (volgens sommigen) nauwe aanhangers van de emocultuur. Die toestand wordt gezien als een vuur van begeerte (los van het verlangen om zichzelf te snijden), dat niet geblust kan worden. Er wordt algemeen aangenomen dat spoken namelijk een moeilijke jeugd hebben gehad, omdat ze van zich laten horen wanneer ze hun opgekropte woede laten uitbreken. Een spook heeft geen nood aan geld. Als je door een verschijning zou bedreigd worden, zeg dan niet dat je jouw bezittingen wel zou willen afstaan.

Maria[bewerken]

In katholieke landen gebeurt het wel eens, na het snuiven van cocaïne, eten van paddo's of het injecteren van een ander dubieus verdovend middel, dat jonge snaken of puberende meisjes met veel fantasie wel eens halucineren en zomaar opeens Maria zien verschijnen. De jongens denken dan meestal "ha, dat komt goed uit", maar de jonge vrouwen zien er dan weer een mirakel in. De katholieke Kerk beschouwt het meestal wel als reine onzin, maar kan het toch niet laten om er een lucratieve bezigheid van te maken. In plaats van dat mensen hun kreupele soortgenoten van een ravijn laten storten, besprenkelen zij hen met "heilig water" van een plaatselijke goot, net op de plek waar Maria zou verschenen zijn.

Wat is uw spookgehalte?[bewerken]

Beantwoord voor uzelf onderstaande vragen:

 1. Zie je er van nature nogal bleek uit?
  A: Jah, nu je het zegt.
  B: Euh, nee.
  C: Wat is bleek?
 2. Ben je ooit het slachtoffer geweest van een moord?
  A: Ja!
  B: Nog niet.
  C: Nee, waarom?
 3. Welk woord gebruik je het meest?
  A: BOE!!!
  B: Respawn!
  C: Ik weet dat niet.
 4. Zeg, op 1 dag na, wanneer je voor het laatst gegeten hebt.
  A: Goh, dat zal behoorlijk lang geleden zijn. 193 dagen geleden?
  B: Vandaag nog joh!
  C: Ik hang aan een infuus.
 5. Zie je jezelf in de spiegel?
  A: Nee.
  B: Ja.
  C: Normaal niet, ik ben niet zo ijdel.

Heb je op de voorgaande vragen steeds A geantwoord, dan ben je met 86% zekerheid een spook! Gefeliciteerd.

Zie ook[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Spook.