The Matrix

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Verruim je spelinzicht, whoa!
~ Johan Cruijff over The Matrix

The Matrix is een beruchte film geweest tijdens de jaren '90. Het leidde tot verwoede discussies over wat nu waar en wat nu niet waar is.

Samenvatting[bewerken]

Spoiler waarschuwing!
Dit artikel bevat spoilers als
Neo kiest de blauwe pil, Morpheus jat een heli en redt de dag.


De film The Matrix begint in een kamer waar Neo moet kiezen uit twee pillen: een rode pil of een blauwe pil. Neo kiest voor de blauwe pil en wat volgt is een twee uur lang durende romantische komedie.

Morpheus (links) en Neo (rechts)

De hoofdpersoon wordt kort gevolgd (in een flashback) in zijn opvoeding en al gauw blijkt hij een oogje te hebben op zijn buurmeisje Trinity, die hem allerlei toffe dingen leert. Ook krijgt de kijker inzicht in zijn aparte bevriende relatie met Morpheus. Wanneer Neo volwassen gaat worden, slaat hij aan het puberen. Legendarisch is de ruzie- en vechtscene tussen hem en Trinity, waarbij laatstgenoemde naar hem brult: "Stop trying to hit me and hit me", waarvan uiteindelijk akte. Met een karatetrap wordt Trinity spectaculair omver geschopt

Toch komt het weer goed tussen de twee, totdat Neo gaat bitchen over de kookkunsten van Trinity. Bwleergh wat kan zij verschrikkelijk slecht koken. Deze ruzie loopt zelfs zo ver op, zodat Trinity wegloopt van huis en vergeet zich hierbij degelijk aan te kleden (ha ha). Met ontbloot bovenlijf stuit ze op Agent Smit (de slechterik van het stuk), die haar arresteert wegens naaktloperij. Neo is zo geschrokken van dit alles en besluit Trinity te bevrijden. Hij krijgt hierbij de hulp van zijn maatje Morpheus, met wie hij het politiebureau gewapend binnenstapt. Na een schietscene, waarbij overigens diverse handstanden gemaakt worden, gaat Morpheus gauw naar de bovenste etage om daar de helicopter te pakken.

Neo vecht nog even met Agent Smit, ontwijkt een aantal kogels en na het bevrijden van de beknevelde Trinity vlucht hij met de helicopter van Morpheus weg. Ze leven dan nog lang en gelukkig. Einde.

Invloed[bewerken]

The Matrix leverde vele filosofische discussies op, die zelfs Johan Cruijff tot enkele prikkelende quotes leiden. Grote hamvraag was of Neo niet een onderdrukte homoseksuele relatie met Morpheus had. Dit zou kunnen verklaren, waarom de relatie tussen hem en Trinity zo rottig verloopt tijdens de film. Hele boeken zijn hier over vol geschreven. Hoe de vork nu precies in de steel zit, weet men nog steeds niet. Wel is men er over uit dat er geen vork is.

Belangwekkende quotes[bewerken]

  • Free your mind, whoa!
  • Stop trying to hit me and hit me
  • There's no fork
  • Sorry Neo, you're not the Motherfucker !!
  • Some things never change, and some things uhh... will..?