Tsjernobyl

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Radioactivo.png WAARSCHUWING! 
Dit artikel is radioactief en dus levensgevaarlijk.
Lezen op eigen risico!
Een zeer vredig, tevens rustig aanzicht op de rivier Prypjat met boten die daar al een tijdje dobberen. Sinds de ramp is de natuur rustig (?) zijn gang gegaan en is deze gaan overwoekeren. Geen wonder dat geheel Tsjernobyl en omstreken nu deel uitmaakt van een natuurreservaat!

KGGGGGGGGGGGG!! KGGGGGGGGGGG!! KGGGGGG!! KGGGGGGG!! KGGGGGGGG!!
~ Een geigerteller in Tsjernobyl.

Hèhè...eindelijk rust...aah...wel een beetje té rustig...maar ach...
~ Een overspannen toerist die wanhopig op zoek was naar rust.

In Sovjet-Rusland, kernreactor...nee, wacht eens, het is in Sovjet-Oekraïne!!
~ Een Sovjet Rusland-grappenmaker over Tsjernobyl.

Click Clack! Tickity Tack!
~ Ralf Mackenbach tijdens het zingen van een liedje over geigertellers en hiermee het Junior Eurovisie Songfestival in Oekraïne mee won.

Een kind uit Tsjernobyl met een stralende glimlach
~ Een komiek over Tsjernobyl.

Tsjernobyl (Чорнобиль in het Oekraïens) is de hoofdstad van het land Oekraïne en tevens 's lands grootste trekpleister. Tsjernobyl is ook wereldwijd bekend vanwege het ongeluk dat met de kernreactor gebeurde in 1986 en omdat het gebied rond Tsjernobyl vanwege dat ongeluk zeer rustig werd.

Ongeluk[bewerken]

De fabriek van Tsjernobyl met monument.

Het was een zonnige dag op 26 april 1986 en de medewerkers van een kernreactor waren weer eens bezig met het verzorgen van de radioactieve kippen en de kernreactor zelf. In kernreactor nummer 4 (links te zien) werd er een proef gepland voor de dagploeg maar deze moest worden uitgesteld omdat er een radioactieve kip ontsnapt was. Helaas was er ook op dat moment een elektriciteitscentrale uitgevallen die ervoor zorgde dat de hele boel nog gekoeld werd. Daarom moest de avondploeg zonder voorbereiding of wat dan ook testen of de generator bij uitschakelen van de reactor nog genoeg vermogen gaf om de koelinstallatie te laten werken. Deze test ging echter mis omdat deze slechts 5% binnenkreeg van wat nodig was. Door het stroomtekort kon de koelinstallatie van de reactor niet meer goed draaien waarna de boel ging overhitten en later in de brand vloog. Deze brand veroorzaakte een enorme radioactieve wolk die de atmosfeer in ging, die een gat in de ozonlaag verzorgde en de fabriek deed exploderen rond middernacht. De bewoners van Tsjernobyl sliepen op dat moment en merkten helemaal niets van de klap die het dak eraf blies. Het dak ging er pas echt af toen de bewoners wakker werden en merkten dat de fabriek vernietigd was.

Gevolgen[bewerken]

Er ontstond enorme paniek in Tsjernobyl en omstreken, waar in de nabijliggende stad Prypjat een totale chaos heerste. De evacuatie begon pas toen het licht werd op 27 april en de mensen in de buurt [1] allemaal werden opgeroepen om zo snel mogelijk weg te wezen uit hun huis en allemaal naar de grootste stad van Oekraïne, Kiev te gaan. Heel Tsjernobyl en omstreken stroomde letterlijk leeg, hoewel de rivier Prypjat nog gewoon doorstroomde. Intussen was de radioactieve wolk al over heel Tsjernobyl en Prypjat gevlogen en aantallen mensen kwamen door de radioactieve straling van die wolk te overlijden. Ook ontstond er een plaag van gemuteerde zombies die vervolgens de hele omgeving gingen terroriseren. O nee, dat lijkt maar zo.

Nederland en België[bewerken]

Een uitzicht vanuit een gebouw in Prypjat naar de kernreactor.

Op 2 mei bereikte diezelfde wolk Nederland en België. Er werd al van tevoren gewaarschuwd dat er een rare wolk aankwam, maar niemand interesseerde het ook maar een bal. Tot een internationale nieuwszender vertelde dat het een radioactieve wolk was, afkomstig uit Tsjernobyl. Een paar mensen die deze nieuwszender konden verkrijgen [2] twijfelden niet, sloten hun deuren en ramen [3] en wisten, dat als het vanuit Tsjernobyl kwam, dat daar een ramp zou gebeurd zijn. Maar 99,99999% van de Nederlandse bevolking die deze zender wel konden ontvangen hebben deze radioactieve wolk overleefd en niemand is ook maar gewond geraakt door de wolk. Wel echter doden.

Sluiting[bewerken]

De fabriek heeft door de explosie een spoor en een krater van vernieling achtergelaten. In deze krater werden uit voorzorg maar volgepropt met radioactief materiaal dat nog in en rondom de fabriek gevonden werd. Deze krater werd na het vol raken van de troep dichtgegooid met een laag beton die nog eens extreem versterkt werd met wat aluminiumfolie afgedekt om er zeker van te zijn dat de radioactieve staling er niet uit ging. Na de bouw van deze afscherming van de radioactieve troep werd er nog hevig gespeculeerd over het dodenaantal. Aan deze discussie kwam pas in 2000 een eind omdat oud president van de Verenigde Staten de VN dwong om "de doden eens met rust te laten". Nu, inmiddels 37 jaar later staat de fabriek [4] leeg en is het er zeer stil, want na de fabriek werd ook iedereen ontslagen en de werknemers werden ook allemaal weggestuurd. De ramp heeft de betrouwbaarheid van het kernenergie-opwekken een grote deuk achtergelaten en steeds meer mensen zijn ook gaan twijfelen of het nog wel zo veilig is.

Gebeurtenissen na het ongeluk[bewerken]

 • 1990 - Het is een zeer rustige zonnige dag.
 • 1994 - Het is een bijzonder rustige doch regenachtige dag.
 • 2001 - Het is een zeer rustige maar mistige dag.
 • 2001 - Het is een hete dag. Oja, ook erg rustig.
 • 2002 - Het is een stille, rustige en warme dag.
 • 2004 - Het is een zeer koud maar rustig weekeinde.
 • 2006 - Een gebouw valt van een steentje af door een harde rukwind.
 • 2006 - Het enig levende wezen in Tsjernobyl, een 7 potig radioactief varken, komt om het leven doordat er een steentje afviel van een gebouw door een harde rukwind.
 • 2016 - men besloot een enorme stalen koepel over reactor 4 te schuiven omdat ze het niet zo een mooi uitzicht vonden.


na 2020 zijn er, afgezien van hier en daar wat rustige momenten, geen waarnemingen meer geweest

De stad en omstreken[bewerken]

Het winkelcentrum na een uitverkoop-koopzondag. Tak [5], het ging er ruig aan toe!

Tsjernobyl zelf is niet zo heel erg groot, maar wel groot genoeg om groot genoemd te worden. Tsjernobyl is zelfs niet groot qua bewonersaantal [6], integendeel. Maar Tsjernobyl zelf is in geografisch opzicht een stad aan de rivier Prypjat die ook langs de stad Prypjat stroomt die officieel wel bij Tsjernobyl behoord, dan wel bij de vervreemdingszone.

Centrum[bewerken]

Het centrum van Tsjernobyl was ooit erg bloeiend, nu nog steeds maar wel in een ander opzicht. Namelijk in opzicht van de plantjes en andere groenvoorzieningen aldaar. Het centrum bevat oude huizen waarvan sommigen nog bewoond worden door een aantal levenloze mensen die zelf geen stroom meer nodig hebben aangezien ze zelf van stroom en radioactiviteit voorzien. In het centrum ziet het er erg gezellig uit en groen, daar mogen andere steden ook maar eens een voorbeeld aan nemen.

Prypjat[bewerken]

Prypjat is een stad die naast Tsjernobyl ligt. Het ligt tevens gelegen aan de rivier Prypjat. Tsjernobyl behoort in gemeentelijk opzicht niet bij Prypjat, maar aangezien er in beide steden toch zeer weinig mensen wonden, is het gemeentebestuur opgeheven en alles in een vervreemdingszone bijeen gedaan, dus Tsjernobyl behoort eigenlijk dus weer wel bij Prypjat en vice versa. Prypjat is een stad met veel hoge gebouwen. Vroeger was Prypjat ook een belangrijke plek voor afspraken van terroristen, zakenlui, rampreporters, plaatselijke toeristen en andere halve zolen [7] met hun uilskuikens. Als men Prypjat eens goed bekijkt op een aantal foto's zou je bijna kunnen beweren dat Prypjat een metropool is zelfs nog erg welvarend is dan men van een Oost Europees land verwacht.

De skyline van Prypjat met dichtbij het winkelcentrum.

Kermis[bewerken]

Op de dag vóór het ongeluk was er speciaal voor de wat jongere bewoners een zwembad en een kermis geopend. De jeugd verveelde zich en streefde naar iets leuks, iets waar het dak ervan af zou gaan [8]. En dat kwam er, alleen was het ergens anders dan bij het zwembad en de kermis [9]. De kermis bevatte een reuzenrad, een draaimolen en botsautootjes. Deze staan er echter nog steeds en inmiddels staat deze kermis in het Guinness book of records bekend als de langste tijdelijke kermis aller tijden. En ze staan er nog steeds.
De nacht en de dag na het ongeluk kon de jeugd aldaar maar niet geloven dat ze allemaal plotseling moesten vluchten. Zij zelf waren overstuur. Niet over het ongeluk zelf, maar dat ze van die plek weg moesten [10]. De kermis is in de loop der tijd dat bijna iedereen vluchtte vanuit Tsjernobyl gaan overwoekeren, roesten en kapot geraakt door metaalmoeheid en andere dingen. De kermis staat er nog steeds, dus als men zin heeft kan men daar onbeperkt spelen zonder last te hebben van wachtrijen [11].

Buitenwijken[bewerken]

Tsjernobyl's en Prypjat's buitenwijken staan bomvol met flats en andere huizen. Het zijn dan ook niet voor niets buitenwijken. In deze buitenwijken zijn zo onder andere ook hotels te vinden waar de ramptoeristen kunnen slapen, of kunnen rondlopen en dingen stelen. Toch niemand die erop let. Al is dit wel afgeraden vanwege het feit dat Tsjernobyl en Prypjat in een vervreemdingszone liggen en de grens continu bewaakt wordt door de Oekraïense geheime dienst, want ja, ze hebben helemaal niks te doen.

Toerisme[bewerken]

Sinds het ongeluk plaatsvond in Tsjernobyl wilden steeds meer mensen Tsjernobyl bezoeken. Dit ging in het begin niet echt makkelijk omdat het nog in de jaren 19' een afgeschermd gebied was. Nu echter, kan iedereen nadat men een afspraak heeft gemaakt, men getest is op de gezondheid en men over de 18 jaar is de hel bezoeken. Nou ja, hel...eerder een spookstad. Men kan dan rondlopen in de gebieden waar niet zo erg de radioactieve straling heerst zoals de buitenwijken. De kermis echter is zeer radioactief en dat houdt in dat het zeer gevaarlijk aldaar is, omwille van de conditie en toestand van de attracties. Vanaf een spotprijs van €100,- kan men Tsjernobyl al bezoeken.

Galerij[bewerken]

Trivia[bewerken]

 • Een plaatselijke dorpsgek van Groningen had de kernramp al van tevoren voorspeld, maar omdat hij de dorpsgek is, geloofde niemand hem.
 • Het ongeluk van de kernfabriek werd door de VN ietsje groter aangekaart in omvang dan de vuurwerkramp van Enschede.

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

 1. Een stuk of 135000 mensen
 2. Zeer weinig toentertijd.
 3. Inclusief gaten in muren, deze werden dicht gemetseld in no-time.
 4. Tevens Tsjernobyl...
 5. Ja in het Oekraïens.
 6. De reden daarvoor is nu toch wel duidelijk?
 7. Ahum, figuurlijk he? Alleen de armoedzaaiers hebben en zijn halve zolen.
 8. Ahum, niet letterlijk nemen. Zij konden toch ook niets van dat ongeluk weten?
 9. Tak, de fabriek. Ni, het was toen geen feest.
 10. Hádden ze eindelijk eens wat leuks, hebben ze het opeens niet meer!
 11. Al moet men de hele boel dan wel repareren...
Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
20 augustus 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.