Tussen vlees en vis

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tussen vlees en vis is het onderzoeksprogramma waarin men etenswaren kan laten onderzoeken op hun waarde, maar ook of het om vlees gaat, of om vis! Om de waarde te bepalen wordt er gelet op verschillende details, bijvoorbeeld of de etenswaar nog wel houdbaar is, of ze op de goede manier behandeld is en ook of ze nog compleet is. Er zijn zo nog meerdere eisen waar de etenswaar zich aan moet houden om de waarde omhoog te halen. Hieronder een overzicht van de tot nu toe ingezonden voorwerpen, die beoordeeld zijn door verschillende experts op het gebied van vlees en vis.

Voorwerp 1[bewerken]

Gehakt.jpg

(Onderzocht door dr. Muggenzifter) Hier hebben we te maken met iets dat werd meegebracht door de heer Friezinger uit Beverwijk. Toen zijn neefje was overleden moest zijn huis worden verkocht. En tot ieders verrassing lag er nog iets in de koelkast. Een interessant en mooi verhaal. Nu het verhaal van de expert.
Hmm... saai verhaal over uw overleden neef, maar we hebben hier duidelijk te maken met een... eh ding. Het is een ding dat veel op vlees lijkt, dus het is volgens mij vlees! Jazeker! En aan de vorm te zien, ja...is het iets van een supermarkt. De Albert Heijn! Dat zegt heel veel over de waarde omdat dat veel meer waard is of iets van de keurslager misschien om voor te stellen. En dit is ook aan de geur te ruiken...dit ding is over de houdbaarheidsdatum heen, dat haalt de waarde ook naar beneden. Dit ding is ongeveer één en een halve euro waard. Ja, jammer of niet.
Hier hadden we dus een vleesproduct: iets uit de supermarkt, en dat over de houdbaarheidsdatum heen is. Uiteindelijke waarde is €1,50.

Voorwerp 2[bewerken]

Vissticks.jpg

(Onderzocht door dr. Vierkeerherhalehn) Wat mevrouw Graats uit Heerlen had meegebracht was duidelijk. Hier hadden we overduidelijk te maken met vissticks. Jawel, vissticks. Of het vlees of vis was kon onze expert zo niet één-twee-drie zien, daarvoor had hij de doos moeten openen, waardoor de waarde ook een stuk omlaag ging. Maar het gaat om de inhoud, nietwaar? Hier de expert tijdens het onderzoek:
Jazeker! Duidelijk te maken met vissticks, dat staat op de doos. Vissticks, vissticks, vissticks. In een doos nog wel...hierdoor kan ik niet goed zien of het nou vlees of vis is. In de naam staat vissticks waar vis in zit. Nou, omdat ik nogal nieuwsgierig ben, ben ik dan toch genoodzaakt om even te kijken...oh jaa! Vis! Echt vis. Vis, vis, vis. Even alles eruit halen, en even tellen...tellen, tellen, tellen...dit zijn er 1, 2, 3, 4, oeps, tel kwijt. 1, 2, 3, 4, 5... en er zit nog meer in...ook 5, dat maakt samen 10, toch? Wat ook precies op de doos staat, 10 vissticks. Dit is helemaal compleet! Volledig... Nou, dit is gewoon een topstuk. Een topstuk, topstuk, topstuk! Ik zal heel erg lang moeten nadenken over de waarde van deze vissticks: tussen de vier en vijf euro. Veel te duur dus. Da's echt een felicitatie waard! Wel aangeraden is om ze in de vriezer te bewaren. Anders zijn ze niet meer te vreten.
De vissticks waren helemaal gaaf, ongeschonden en alles klopte met wat er op de verpakking stond. De waarde? Rond de €4,- en €5,-.

Voorwerp 3[bewerken]

Kippenbout.jpg

(Onderzocht door dr. Muggenzifter) Wat meneer Maden uit Utrecht had meegebracht van de rommelmarkt was volgens de expert een prachtstuk. Een goed stuk kippenbout. Goed van vorm en verder niet veel aan beschadigd op een stuk na. Een duidelijk stuk vlees, maar er schortte wel wat aan. Wat zei de expert?
Oh ja! Da's een prachtexemplaar! Een hele mooie drumstick! Echt overduidelijk vlees. Het is, om gedetailleerd te zijn, wat ook in mijn vak moet, een gegrilde drumstick met een mooi bruin korstje, zoals je hier kunt zien. Ik vraag me eigenlijk af waar meneer Maden dit vandaan heeft. Van een kraampje op de rommelmarkt? Jaja... Had hij er veel voor betaald? Een euro? Oh, ja, da's niet veel nee. Eh, jammer genoeg denk ik dat dit niet veel meer waard is. Ik schat op zo'n...eh...de dubbele waarde ervan. Dat komt omdat hieraan ook de zien is, dat er een kleine beschadiging aan zit. Dat komt waarschijnlijk omdat deze niet compleet is. Er moet namelijk nog een gedeelte aan. Deze drumstick bestond oorspronkelijk uit een middenstuk, er zaten een paar pootjes aan, de boutjes, en de kop! Vergeet vooral de vleugels niet, maar die zijn niet te eten. Met dit liep de eh...ben even de naam kwijt...rond, dus dit is een soort pootje! Maar aan de naam, moet je hiermee slaan. Een drumstick. Ik heb alleen geen trommel, dus is het alsnog incompleet. Dus dit is...ja, niet iets geweldigs. Gewoon incompleet. Maar wel de dubbele waarde! Dat wel! Nu alleen de vraag nog: is dit vlees, of kip? Dat moeten we nog onderzoeken...
Het is onduidelijk of we hier blij mee moeten zijn of niet, maar deze poot van de kip, oftewel de drumstick was wel de knallende dubbele waarde van wat meneer Maden uitgegeven had (€1,-). We gaan verder...
(dhr. Cruijff vervolgt) Sja, dit is kip. Maar da's logisch!

Voorwerp 4[bewerken]

Bloemkool.gif

(Onderzocht door dr. Vierkeerherhalehn) Deze etenswaar die mevrouw Hazelnoot uit Maastricht meebracht was een waar twijfelgeval. De expert kon er eerst niet uitkomen. Toch kwam hij met een venietigend oordeel:
Hmm... Hmm? Euh...ja...hier kan ik heel kort in zijn... dit is vlees nóch vis. Vlees nóch vis, vlees nóch vis, vlees nóch vis.........(stilte van een kwartier)......dit is sla. Sla, sla, sla. Een krop... (dodelijke stilte volgt)
Helaas is dr. Vierkeerherhalehn tijdens het onderzoek overleden omdat het hem volgens ooggetuigen allemaal te veel werd. Arme man. Maar ja, deze etenswaar was geen vlees en ook geen vis! Daarom bleef de waarde ook onbekend. Later wou dr. Muggenzifter het verhaal nog even afmaken en wat aanpassen:
Dr. Vierkeerherhalehn is overleden, dus neem ik het even over. Hoe komt hij erbij dat dit een krop sla is? Dit is weliswaar vlees noch vis, maar dit is een bloemkool. Perfect van vorm maar niet passend in dit programma. Hij was vast en zeker verward door de bladeren...

Voorwerp 5[bewerken]

Leverrrr.jpg

(Onderzocht door dr. Kaakblaas) Het etenswaar die we nu voor ons zien liggen, is ook een bijzonder exemplaar, meegebracht door meneer van de Broek uit Sneek. Hij had deze mensenlever gevonden tijdens een organentransport nadat de vrachtwagen verongelukt was. Ongeschonden lag deze lever in een doos, nog helemaal heel. Dit is zo bijzonder, en hierdoor werd de waarde ontzettend hoog. Het verslag:
Oh, da's bijzonder! Hee, dat is nog eens een apart iets... een mensenlever! Vlees! Nog zelfs een beetje andere organismen overgebleven... ja! Dat het na dat ongeluk nog heel gebleven is, is een wonder maar het heeft ook nog de originele kleur. De waarde komt sowieso ergens rond de 100 en 200 euro. Een zeer hoog bedrag als u het mij vraagt. Deze mensenlever is nog zelfs geschikt om als een donororgaan te functioneren voor dr. Vierkeerherhalehn die zelf ook leverproblemen had, waardoor de waarde waarschijnlijk nog verder omhoog gaat en later zelfs nog ietwat naar beneden gaat. 4 keer, schat ik. Voor nu is deze lever waardevol en ook nog geschikt voor hondenvoer. Dat is absoluut een felicitatie waard!
Deze mensenlever is erg opvallend en bijzonder, wat de waarde liet stijgen van €100,- tot €200,-! Het hoogste bedrag tot nu toe.

Samenvatting[bewerken]

Uiteindelijk hebben de experts nog véél meer voorwerpen onderzocht die zelf niet veel voorstelden. Sommigen wel, anderen niet. Zo gaat het nou eenmaal in het onderzoeken van dingen en dan ook nog om de waarde te bepalen. Dr. Muggenzifter en dr. Vierkeerherhalehn hebben met veel plezier gekeken naar de etenswaren en bij sommigen waren ze ook erg verbaast. Vooral bij de kropsla waar beiden zelfs er niet eens uit konden komen. Toch kunt u nog voedingswaren doorsturen om ze naar dit adres te sturen:

Tussen vlees en vis
Groenteweg 66
Oncyclopolis

Het is verplicht om ze met foto en al op te sturen! Dan zal een van onze onderzoekers en experts ernaar komen kijken en beoordelen. Het onderzoek zal snel geschat ongeveer een week duren, waar nog een transporttijd bovenop gaat als de onderzoekers vragen om de etenswaar zelf. Alleen dan kan de waarde bepaald worden. En als het een goede inzending is, is de kans groot dat het op TV zal komen! Welk stuk vlees of vis Wie wil dat nou niet?

Zie ook[bewerken]