Tweerichtingtrams

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twee richtingen.

Tweerichtingtrams zijn trams die twee richtingen op kunnen rijden, namelijk vooruit en achteruit (overigens niet tegelijk). Het bijzondere is echter dat dit bijna nooit gedaan wordt. Het is althans nooit voorgekomen dat een tweerichtingtram achteruit reed. Behalve vooruit en achteruit kan hij, mits de rails het toelaten, overigens ook nog linksaf en rechtsaf. Dus eigenlijk zijn het vierrichtingtrams. In Amsterdam wordt dit soort tram onder andere gebruikt op lijn 51, en die maakt ook nog eens gebruik van de metrotunnel, die hij in kan (omlaag) en ook weer uit (omhoog): een zesrichtingtram dus. Intussen is duidelijk geworden dat trams ook naar binnen toe kunnen bewegen (imploderen) en naar buiten toe (exploderen), ergo: achtrichtingtrams. In de toekomst zal het voor trams ook mogelijk worden om vooruit en achteruit in de tijd te reizen. Dit zullen dus de al veel besproken tienrichtingtrams worden, maar de realisatie van dit project ligt nog 2 jaar in het verschiet.

Gebruik van tweerichtingtrams[bewerken]

Tweerichtingtrams worden gebruikt in steden waar ze te lui waren om keerlussen aan te leggen: de tram maakt dan gebruik van een kopeindpunt. Een keerlus is een stuk rails in de rondte, waar trams kunnen keren en zo terug kunnen rijden. Onder andere in Utrecht, Amstelveen en Katwijk waren ze te slampamperig om die dingen aan te leggen, vandaar dat in die steden tweerichtingtrams rijden. Vooral van Amstelveen was dit een echte naaiestreek, want de tramdienst daar wordt uitgevoerd door het Amsterdamse GVB, die enkel eenrichtingtrams bezat, die in Amstelveen dus niet konden rijden. Het GVB moest daarom speciaal voor de lijnen 5 en 51 tweerichtingtrams gaan kopen, en die zijn best duur.

Een tweeverdiepingtrein, niet te verwarren met de tweerichtingtram.

Voordeel van tweerichtingtrams[bewerken]

Zou er al een voordeel aan tweerichtingtrams hangen, dan is het slechts het feit dat ze geen keerlus nodig hebben om terug te kunnen rijden na het bereiken van het eindpunt. Dit voordeel wordt in Utrecht al teniet gedaan door bij het plaatselijk Centraal Station een gigantisch stuk nutteloos spoor na de eindhalte te hebben voor het rangeren. Een keerlus zou net zoveel ruimte in beslag nemen. In Katwijk liggen de eindpunten van de tram doorgaans net buiten de stad, dus een allejezus groot stuk grond ter beschikking voor wel honderd keerlussen (al helemaal gezien het smalle spoor dat daar gebruikt wordt), maar nee, ze moeten zo nodig voor deze ingewikkelde oplossing zorgen. In Amstelveen is het enkel een verzameling aan halve rotondes van sporen. Voor de bouwer van tweerichtingtrams is er wel een voordeel: hij niet hoeft te bedenken hoe de achterkant ontworpen moet worden. Men neemt gewoon 2x de voorkant. Liefhebbers van mooie tramkontjes komen dus niet aan hun trekken. Een ander voordeel is dat de bestuurder in het midden van de tram kan zitten en niet links hoeft plaats te nemen, zoals in zijn eigen auto – je denkt toch niet dat een trambestuurder met de tram naar zijn werk gaat! In de meeste tweerichtingtrams zit de bestuurder overigens in een afgesloten ruimte – nog een voordeel – zodat hij gelukkig geen contact hoeft te hebben met zijn klanten, want dat zou best eng zijn.

Nadeel van tweerichtingtrams[bewerken]

Mocht je toch nog verward zijn geraakt: dit is dus een tweeverdiepings-tweerichtingstram.
  • De bestuurder moet telkens naar de andere kant van de tram lopen om terug te kunnen rijden na het bereiken van het eindpunt (al zou hij misschien ook een andere tram kunnen nemen);
  • Er moeten deurtjes aan beide kanten van de tram zitten, net als cabines voor bestuurders, en hierdoor heeft de tram te weinig zitplaatsen voor iedereen;
  • De trams bieden geen ruimte voor conducteurs (al wordt dit ook regelmatig als voordeel gezien), hoewel een conducteur ook gewoon door de tram heen lopen (maar in Amsterdam en Utrecht zijn ze nog niet op dat idee gekomen blijkbaar, in Katwijk helaas wel);
  • Britten denken nog wel eens dat ze aan de andere kant van de tram moeten instappen, deuren aan twee kanten werkt dus verwarrend;
  • Er moeten evenveel zitplaatsen de ene kant op als zitplaatsen de andere kant op zijn, en als je niet bij het beginpunt instapt, loop je dus groot risico dat er alleen nog maar stoeltjes vrij zijn die ervoor zorgen dat je "achteruit" rijdt.
Een roze éénrichtingstram.

Types tweerichtingtrams[bewerken]

Tweerichtingtrams zijn te verkrijgen in de type Combino van fabrikant Nokia en P-serie van fabrikant Bombardier. In Den Haag hebben we de beschikking over 72 RegioCitadis tramstellen die tweerichtingtrams zijn; in 2014 levert Siemens 40 Avenio tweerichtingtrams af. De bestelformulieren voor deze trams zijn te bevragen bij Haaglanden, de op te heffen verantwoordelijke 5de bestuurslaag die het regionaal openbaar vervoer in Den Haag en omliggende windstreken coördineert.

Tweerichtingstram uit Den Haag

De Haagse Tweerichtingtram[bewerken]

In Den Haag heeft men sinds de indienstneming van de zwemtunnel en RandstadRail ook tweerichtingstrams. Omdat als eerste de RandstadRaillijnen naar Zoetermeer met deze trams zouden gaan rijden, en er bij twee eindpuntjes geen lus was, moest dit type er komen. Ook zijn er voor de grap, om de deurtjes aan de andere kant ook eens te gebruiken, op de Laan van Meerderveurt bij de Varenhijtstraat en op het Centraal Station op de eerste etage, afstapjes gemaakt aan de andere kant van de tram. Een ingeblikte juffrouw, die in het plafond van de trams ligt en de haltes omroept, zegt dan: "Aan de linkerkant uitstappen s.v.p.". Dit geeft verwarring bij mensen die net met hun gezicht naar de achterkant van de tram staan, wat is "de linkerkant"? Er is een handtekeningenactie geweest om de benodigde 30.000 handtekeningen voor een plaatselijk corrigerend referendum op te halen waarin burgemeester Jozias van Aartsen zou worden gevraagd de dame te laten omroepen "Aan de verkeerde kant uitstappen!", maar dit heeft het vanwege een allergische reactie bij de Haagse homobeweging niet gehaald. Aldus zijn de tweerichtingtrams ingezet op de lijnen 3 en 4. In Loosduinen is speciaal daarvoor een goed functionerende lus verbouwd tot een kopeindpunt (er was tóch geld genoeg). Het eindpunt van lijn 4 in De Uithof kreeg ook een kopeindpunt terwijl we de lus lekker lieten liggen. Nadat er van de bestuurders klachten waren gekomen dat ze uit de tram moesten om naar de andere kant te lopen en ze weer op een koude stoel moesten gaan zitten, rijdt de tram weer door het lusje. Het kopeindpunt is fijn voor niets aangelegd (er was tóch geld genoeg). Toen de Haagse tramlijn 2 in 2012, omdat er teveel tweerichtingtrams waren aangeschaft, ook dit type kreeg, werd bij de verbouwing in Leidschendam en Kraaienstijn de lus netjes verbouwd. De Haagse wethouder Norder heeft het zuiden van Den Haag (vooral de wijk Vrederust) gedreigd lijn 9 de lus aan het einde van de Melis Stokelaan af te pakken als er in 2014 nieuwe tweerichtingtrams bij komen. Op de plek van de lus wil hij woningen laten bouwen want "Den Haag moet verdichten".

Zie ook[bewerken]

Kinderkoetske.JPG
Populaire vervoermiddelen

Auto · Bus · Duikboot · Fiets · Lift · Luchtballon · Raket · Roltrap · Ruimteveer · Schip
Segway · Tank · Taxi · Tractor · Tram (Tweerichtingtrams) · Trein · Vespa · Vliegtuig · Vouwfiets