Uitstelgedrag

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Doen we vanavond denk ik ff, anders kan het morgen ook nog wel op zich

Van uitstel komt afstel!
~ Je vader die acht jaar over z’n havo heeft gedaan

Uitstelgedrag (ook wel Studieontwijkend gedrag of SOG) is een natuurwetenschap die zich richt op de studie van ‘alles behalve dat wat ook maar zijdelings te maken heeft met de inhoud van mijn tentamen van morgenochtend’. Uitstelgedrag is sterk verwant met de struisvogeltactiek.

Geschiedenis en ontwikkeling van het Uitstelgedrag[bewerken]

Groemp, maak jij die grottekening even af? Doe maar lekker veel dieren en dit keer wat meer kleurgebruik. Zorg je dat het morgenochtend af is?” “Joe.”
“Ptolemon, maak jij deze grafdecoratie even af? Oh ja, zoek het perspectief van tevoren even goed uit. Zorg je dat het morgenochtend af is?” “Joe.”
Pablo, de winkels gaan bijna dicht, haal jij zo nog even rode en gele verf voor dat portret?” “Joe.”
“Ha Piet, hoe staat het met dat schilderij dat ik zes maanden geleden besteld had? Dat realistische landschap? Kan ik het morgen op komen halen?” “Euh… Ja, tuurlijk.”

De studie en het beoefenen van studieontwijkend gedrag is in feite ouder dan de moderne mens. Zelfs de eerste eencellige wezens op de bodem van de oceaan wachtten met zich voortplanten tot ongeveer zes uur voor het absoluut te laat was, waardoor het toch altijd nog nachtwerk werd.[1]

Volgens de theorie van de ‘Uitgestelde Oerknal’ is het Uitstelgedrag echter nog veel ouder dan het eerste leven op aarde. Deze theorie stelt dat de Oerknal eigenlijk twee weken eerder had moeten plaatsvinden, maar was uitgesteld vanwege ‘omstandigheden’. Een foton betrokken bij de oerknal zou desgevraagd hebben aangegeven dat ‘als de tijd nog niet bestaat, een uurtje eerder of later in principe niet echt uitmaakt’.

De mens maakte zich vrij snel na haar ontstaan[2] het Uitstelgedrag eigen. Verschillende grottekeningen uit het Stenen Tijdperk verbeelden mensen die achter dieren aanrennen, omdat ze voor het achter dieren aanlopen te laat waren begonnen.

Uitstelgedrag in de politiek[bewerken]

Uitstelgedrag staat aan de basis van elk politiek systeem en is dus terug te vinden in iedere grote en kleine gebeurtenis in de wereld. Onderzoekers van de Universiteit van Meppel zijn begonnen aan een overzicht van de invloed van uitstelgedrag in verschillende keerpunten in de geschiedenis, maar dit is ‘bijna af’. Een paar[3] opvallende voorbeelden:

Het ontstaan van de democratie[bewerken]

De democratie is sinds de Bronstijd de meest gebruikte bestuursvorm op Aarde. Toch duurde het op sommige plekken een behoorlijke tijd voor mensen besloten dan toch maar eens hun stem uit te brengen,[4] waardoor het besturen van het land toch altijd weer neerkwam op één pechvogel die alles in zijn eentje moest regelen (tirannie). Een voorbeeld is Frankrijk, daar duurde het tot 1789 tot hij eindelijk eens uit zijn lijden verlost werd.

De afschaffing van de kinderarbeid[bewerken]

Sinds de Industriële Revolutie bestond de beroepsbevolking in principe uit iedereen van 13 uur tot 99 jaar oud. Dat werkte redelijk efficiënt, tot kinderen hun eerste werkdag meer en meer uit gingen stellen met argumenten als ‘zo snel mogelijk nadat m’n tanden doorgekomen zijn’ en ‘eerst nog even leren lopen’. Dit liep meer en meer uit de hand (‘misschien is leren lezen ook wel handig, maar daarna meteen hoor’), tot het werkelijk tot het eind van de basisschool duurde voor de werknemertjes eindelijk eens braaf stoflongen gingen kweken in de fabriek. Het Kinderwetje van Van Houten was niet meer dan een formaliteit die vaststelde wat allang gaande was.

De Fins-Chileense oorlog[bewerken]

Uitstelgedrag speelde een belangrijke rol in de Fins-Chileense oorlog, die nooit heeft plaatsgevonden omdat de Finse generaal vond dat de overduidelijke provocatie van Chileense kant ‘op zich best meeviel’ en ‘we daar prima morgen nog wat over kunnen zeggen of iets’. De Chileense generaal ontstak bij het horen van deze onverschillige reactie in woede en besloot Finland te bombarderen, wat nooit gebeurd is, omdat de verantwoordelijke piloot ‘druk was met nog wat dingetjes’ en er ‘volgende week zeker even naar zou kijken’.

Uitstelgedrag in de wetenschap[bewerken]

“Alexander, gooi je dat petrischaaltje vandaag wel weg? Echt snel doen hoor, anders staat er straks allemaal schimmel in.” “Joe.”

Uitstelgedrag is een van de stappen in de empirische cyclus en daarmee een onmisbaar aspect van het wetenschappelijk onderzoek. De empirische cyclus wordt toegepast om kennis op te doen uit ervaring, door middel van het opstellen van hypotheses en deze te toetsen. De cyclus bestaat uit zes stappen, die indien nodig meerdere keren herhaald kunnen worden:[5]

  1. observatie: het waarnemen en verzamelen van empirische feiten.
  2. inductie: het formuleren van een veronderstelling.
  3. deductie: formuleren van specifieke toetsbare hypotheses.
  4. uitstelgedrag: het voorbereiden en doen van het daadwerkelijke experiment vraagt nogal wat tijd, daarom is het erg belangrijk dat er goed over nagedacht wordt; ook kun je natuurlijk moeilijk nieuwe proefpersonen werven terwijl je huis nog niet opgeruimd is of in het lab gaan staan terwijl je ook nog vier seizoenen Downton Abbey moet kijken.
  5. toetsen: het toetsen van de hypothese door middel van een experiment.
  6. evaluatie: de resultaten van het experiment waarnemen en evalueren.

Indien deze stappen nog niet tot het verwachte of tot een onvolledig resultaat leiden, kan men de hypothese bijstellen en een nieuw experiment uitvoeren, maar je kan natuurlijk ook nog even wachten en kijken hoe het loopt, in ieder geval tot na de vakantie.

Morgen[bewerken]

Morgen is de belangrijkste dag in de wetenschap van het uitstelgedrag. Dit is een dag waarop er bovenmenselijke prestaties kunnen worden geleverd; een mythische dag waarop alles mogelijk is. Een aantal voorbeelden van dingen die morgen (of overmorgen, uiterlijk) zullen worden ondernomen:

  • 23.000 woorden schrijven voor je scriptie;
  • twintig kilometer hardlopen;
  • stoppen met roken;
  • vroeg naar bed gaan;
  • minder drinken;
  • er wel iets van zeggen als Peter weer eens al zijn werk op jou afschuift;
  • professionele hulp zoeken;
  • je moeder bellen.

Cijfers[bewerken]

In 2015 is een grootschalig onderzoek naar uitstelgedrag onder de gehele Nederlandse bevolking uitgevoerd. Van de 13 mensen die hun enquête op tijd terugstuurden bleek 92% regelmatig te kampen met uitstelgedrag en 85% deze enquête te hebben ingevuld terwijl ze eigenlijk voor een tentamen hadden moeten leren. Meer resultaten volgen als de rest van de data is verwerkt; verwacht wordt dat hier rond 2025, in ieder geval voor 2026 meer duidelijkheid over is.

Hier komt nog tekst[bewerken]

Hier komt nog tekst maar dat doe ik dit weekend, anders maandag op z’n laatst.

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
19 juni 2017
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Notenbalk[bewerken]

  1. Overigens is voortplanting vaak nog steeds nachtwerk. Daaruit zien we maar weer dat Darwin gelijk had. CHECKMATE CREATIONISTS!
  2. 200.000 jaar geleden, maar had makkelijk eerder gekund.
  3. Tevens enige...
  4. Je mag het zeker weer niet zeggen, maar het waren toch weer de vrouwen die het stemmen werkelijk tot op het allerlaatst hebben uitgesteld.
  5. Het liefst zo snel mogelijk natuurlijk, maar het kan zijn dat er iets tussen komt en dat het voor nu nog even op de lange baan wordt geschoven.