Uitzicht

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze attractie is op de rand van een hoge toren gebouwd om de mensen ook eens behalve het uitzicht over het land zelf, ook naar beneden wat meer te laten zien.

......Argh?
~ Iemand met hoogtevrees over het uitzicht vanaf de Mount Everest.

Het uitzicht (ook wel belle vue of panorama genoemd) is iets, wat prachtig, afschuwelijk, eng, of bijzonder kan zijn. Het uitzicht is zelf een term in de bergbeklimmerij dat men zo dom is om vanaf een bepaald hoogtepunt (wat ook het échte hoogtepunt zal zijn voor de klimmer in kwestie) naar beneden te kijken, wat bij sommigen de stuipen op het lijf jaagt tenzij ze geen hoogtevrees hebben en door het aantal schilders die vaak van het uitzicht misbruik maken voor hun kunstwerken. Het uitzicht op iets is niet geschikt voor mensen met acrofobie en met een zwak hart.

Uitzichten[bewerken]

Het uitzicht komt aan zijn oorsprong van de mensen, personen, goden die letterlijk hoger zitten. Hoog boven de lucht grond kan het soms wel saai worden en daarom kon men wel eens van bovenaf naar beneden kijken. Dit is meteen al een vorm van een uitzicht. Vroeger waren er al torens van de kastelen en de wachters die daarop stonden hadden de perfecte baan: altijd een mooi uitzicht, meestal een uitzicht over het land, met soms een meertje, over de kasteelgracht waar soms wel eens een lijk ronddobbert, maar vooral dat er soms mensen aankomen van de vijandelijke tak. De details blijven u bespaard. Om toch nog even in het vechtersthema te blijven, een aanslag gezien vanaf een vliegtuig gaf voor velen ook een perfect uitzicht van hoe het daar beneden aan toe gaat terwijl de kijker zorgeloos in de lucht is en zelf geen angst heeft om door een voorbijvliegende kamikazepiloot neer te worden gehaald. Ook hier blijven u de details bespaard. Dit was namelijk mogelijk toentertijd. Maar het uitzicht is daardoor niet bekend en geliefd geworden. Het zijn in een bepaald opzicht alleen de schilders die er beroemd en gek door van zijn geworden. Veel schilders vonden hun inspiratie om te gaan schilderen in allerlei (meestal volstrekt willekeurige) uitzichten waar men nu ook naar kan kijken in musea, zonder dat men specifiek naar die plek hoeft te gaan. Ook werd de fotograaf door zijn uitzicht foto's beroemd en de schilder werd waardeloos. Waar de schilder te veel tijd in steekt, raffelt de fotograaf af binnen 1 klik op de knop. Als men dat uitzicht ook kan zien, heeft men de kiek van de eeuw!

Hoe een uitzicht te aanschouwen?[bewerken]

Hier ook een voorbeeld van het "voor jezelf makkelijk maken". Hoewel...dit kan natuurlijk ook iets té makkelijk...hoe dan ook, er is rust in te vinden.

In feite hoort deze tekst een artikel te zijn, maar het is simpelweg te kort. Een kort uitzicht is meestal daarom ook niet mooi.

Het uitzicht kunnen bekijken vraagt wel om een aantal vaardigheden en dingen die de persoon in kwestie moet kunnen. Men heeft namelijk ogen, benen, armen, geduld en rust nodig. Men gaat allereerst naar een uitzicht. Dit doet men door te lopen met de benen, naar de plek die men wil bekijken. Dan maakt men het meestal voor zichzelf gemakkelijk door met de armen ergens tegenaan te leunen en zo om rust te nemen. Als men in rust is moet men heel geduldig zijn tot die ene irritante wolk weg is uit het beeld. Dan ziet men het uitzicht met de ogen. De ogen zijn zeer belangrijk als men een uitzicht wil bekijken. Als men namelijk blind is of geeneens ogen heeft, is alle moeite voor niets! Het is een pré dat een goedziend persoon een mooier uitzicht ziet dan een persoon die slechtziend is.

Lijst van uitzichten[bewerken]

Het uitzicht kan overal zijn. Een uitzicht op de schoonheid van de Niagara watervallen terwijl men allemaal op de rand van de afgrond staat, een uitzicht op een berg zoals de Kilimanjaro terwijl de kijker niet in de gaten heeft dat het uitzicht verpest zal worden door een razende leeuw omdat er iemand zijn territorium is binnengekomen, een uitzicht op de straten van New York, wat eigenlijk geen uitzicht te noemen is vanwege de drukte op de weg en de drukte van alle mensen op straat, een uitzicht op een woestijn waar ook niet zo zeer veel te beleven valt omdat men steeds hetzelfde ziet, tenzij dat er iemand is die het interessant vind dat er steeds een zandkorreltje beweegt en daar een uitgebreid rapport over wilt schrijven, maar natuurlijk is er ook nog een uitzicht op het computerscherm waar het uitzicht zélf de taakbalk, de menubalk, Sophia, deze lettertjes hier, de zoekbalk, de links en natuurlijk de cursor, ook is de zee een iets wat ook een uitzicht heeft, vooral mooi met een ondergaande zon, maar minder mooi als er een tsunami op je af komt, een uitzicht van een klok, een zeer populair en prachtig uitzicht op de wijzers, de nummers (anders cijfers) en het rustgevende getik waar men ook ooit eens gek van wordt, een uitzicht op de wereldbol vanaf de ruimte, hoewel niet iedereen hiervan kan genieten omdat men niet kan ademen in de ruimte, een uitzicht op een bacteriënkolonie is ook zeer inspirerend voor een artikel en om nóg maar wat uitzichten te noemen: de blauwe lucht, het gras (vooral Mieke Maaike vindt dit dolletjes), het zand, een skyline, het strand, je moeder die nu voor je staat zodat je niets meer kan zien omdat zij ook naar het uitzicht wil kijken, een bord met eten, bergen, de noordpool en nog wat andere dingen.

Een uitzicht[bewerken]

Zie hier een uitzicht (skyline) over de stad New York. Toch is het zo dat deze foto van het uitzicht niet helemaal goed te zien is omdat het deels uw beeldscherm in beslag neemt. Het prachtige aan deze skyline is vooral het vliegtuig ergens rechts op de foto. Die ene kleine zwarte vlek...ergens rechts ja!

Een panoramabeeld[bewerken]

Een panoramabeeld is meestal breed. Met breed bedoelen we dan ook echt brééééééééééééééééd! Zo breed, dat we ervoor een scrollbalk hebben moeten aanleggen!

De weg naar Verweggistan.
De weg naar Verweggistan.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
14 september 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.