Volksetymologie

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Volksetymologische Universiteit te Ramsbottom, Lancashire (Engeland).

Volksetymologie is de enige ware en wetenschappelijke verklaring van de oorsprong van een woord, van woorden of van één of meer delen van (delen van) een woord of combinaties van woorden of delen van woorden of delen van delen van combinaties van delen van woorden of combinaties van woorden of delen van woorden (Ad Letterum).

In tegenstelling tot andere etymologieën, zijn Volksetymologieën Goddelijke Openbaringen, die kunnen optreden als men mediteert op de God Van Het Gezonde Verstand.

Radicaal-volksetymologen geloven dat alle woorden over de hele wereld teruggaan op één grondwoord (de Woord-van-Babel-hypothese).

Oorsprong[bewerken]

De term "Volksetymologie" is een zogenaamde luiheidscontractie door spaghettivorming van het Middelnederlandse woord Volcusetyamolologos.

'Volksetymologie' Volksetymologisch verklaard[bewerken]

Het Volksetymologisch Museum te Knockerdown, Derbyshire (Engeland).

Het woord Volksetymologie wordt Volksetymologisch als volgt verklaard:

  • De studie (Logius) van mensen -of het volk- (Volcus) die mollen (Molos) eten (Ety). Men heeft het echter ook wel vertaald als:
  • De studie naar de mogelijkheid om het volk mollen te laten eten; of
  • De bestudering van volkeren die mollen op het menu zetten, of ook
  • Een volk dat onderzoekt of mollen eetbaar zijn.

Voorbeelden[bewerken]

Een eenvoudig voorbeeldje is lavalamp. Dat woord verwijst, in tegenstelling tot wat de meesten denken, niet naar de vulkanische vloeistof, maar gaat terug op een verbastering van het Engelse loverlamp, door de romantische sfeer die de lamp veroorzaakt.

Het woord fruit heeft ook een interessante geschiedenis. Tot vierduizend voor onze tijdrekening viel fruit nog onder de grote noemer van "groenten"; men maakte geen onderscheid tussen de twee. Het woord groente is afgeleid van grond (cfr. Oudfries grund, Oudnoors grunn, Proto-Germaans grundus), maar wel in de zin van "basis", daar toentertijd groenten (inclusief fruit dus) het hoofdbestanddeel van elke maaltijd vormden. Die figuurlijke betekenis ("basis") vind je ook terug in wortel, de groente welteverstaan. De eerste groente die het etiket fruit opgeplakt kreeg, was de appel. Dat gebeurde door niemand minder dan God, een expert op het gebied van volksetymologie. Namelijk, toen Eva (en Adam, voor de feministen) van de verboden vrucht at(en), riep God woedend: FFFFF.. 'R UIT!!!!!! Waarna Hij hen verdreef uit het Hof der Eden. Trouwens, voor het woord appel houdt men er hoofdzakelijk twee verklaringen op na. De eerste heeft opnieuw te maken met het bijbelse verhaal van de zondeval, zo zou de benaming verwijzen naar de (op)roep, appel in het Frans, van de slang om erin te bijten. De meeste volksetymologen beweren echter dat het om een klanknabootsing gaat: hap(pen).

Niet te Verwarren Met:[bewerken]

  • Volksmythologie
  • Vorktheologie (Die zich bezighoudt met de vraag hoeveel Hemelse Bonen kunnen balanceren op de achterkant van een vork).

Zie ook:[bewerken]

Phrenology.jpg Orakels en Orakelkunstenaars

Astrologie · Bezetenheid · Cleopatra · Dobbelstenen · Filosofie · Feng shui · Frenologie · Gelukskoekjes · Handlezen · Helderziendheid
Horoscoop · I Ching · Jomanda · Koffiedikkijken · Staren in een kristallen bol · Monopoly · Necromantie · Nostradamus · Numerologie
Pendelen · Peter R. de Vries · Tarotkaarten · Rad van Fortuin · Tao Te Ching · Telepathie · Tepellezen · Volksetymologie