Vrijheid

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit is een
Ster504c.png
KOOL

Vrijheid is een stad in Zuid-Afrika, maar is ook een politiek begrip dat zowat hetzelfde betekent als liberalisme. Vrijheid wordt meestal gezien als de mogelijkheid om te doen en laten wat men wil terwijl een ander dat ook kan, zowel in lichamelijke als in geestelijke zin, op dezelfde plek, doch op een ander tijdstip, of vice versa, hoewel in dezelfde toestand op dezelfde maar tegelijk ook een andere golflengte, wellicht ook... ach, wat geeft het?

Vrijheid is eigenlijk een complot dat de mensen doet gehoorzamen aan de staat. Daarom verschilt vrijheid niet veel van het socialisme, in die zin dat het socialisme vrijheid als middel gebruikt en liberalisme juist hetzelfde het als doel beoogt. In feite mochten we dat niet zeggen van de geheime dienst.

Positieve en negatieve vrijheid[bewerken]

Het is nuttig onderscheid te maken tussen negatieve en positieve vrijheid. Negatief en positief drukken hierbij geen waardeoordeel uit, maar geven aan of het gaat om vrijheid die ontstaat door de afwezigheid van iets of door de aanwezigheid van iets. Daarom is de aanwezigheid van seks bijvoorbeeld een zeer belangrijke voorwaarde om vrijheid te kunnen bewerkstelligen. Wat erna komt, behoort niet langer tot diezelfde vrijheid. Toen was het echter al te laat.

Negatieve vrijheid is de "vrijheid van invloed van anderen". Deze vrijheid houdt verband met vrijheid en bevrijding, bijvoorbeeld van dwang, van vreemde overheersers, ziektes en waandenkbeelden. Zo is autisme of emo zijn een beperking van de vrijheid. Ook luisteren naar Justin Bieber behoort tot die categorie.

Positieve vrijheid is de vrijheid de "vrijheid tot het inzetten van je eigen vermogen". Het is de mogelijkheid om te kiezen en het eigen leven in te richten. Zo heb je zelf de vrijheid om je woonkamer in te richten met blauwe zetels, zelfs paarse lampen (hoewel dat dit er niet fraai zal uitzien) en/of driehoekige boekenplanken.

Positieve en negatieve vrijheid hangen samen. Zoals Jin en Jan, Jip en Janneke. Positieve vrijheid is niet mogelijk wanneer negatieve vrijheid ontbreekt. Anderzijds is negatieve vrijheid weinig zinvol wanneer positieve vrijheid niet nagestreefd wordt. Geert Wilders is daar het excentrieke voorbeeld van: boert zijn Partij van de Vrijheid goed (schrappen wat niet past: positief/negatief), kleurt zijn haar minder geel (schrappen wat niet past: positief/negatief). Beide vormen van vrijheid lijken op een Januskop waarvan het ene gezicht naar het verleden en het andere naar de toekomst gericht is. Vrijheid gaat altijd samen met verantwoordelijkheid, wat ook in de speerpunten van de PVV staat. Als je vrijheid hebt om te kiezen is er een verantwoordelijkheid om het beste alternatief te kiezen, zoals een verbod op minaretten of het wegpesten van zakkenvullende europarlementariërs. Het beste alternatief kan men bepalen door kennis te vergaren over hoe de wereld is en hoe je zelf bent.

Vrijheid is in verschillende kringen, zowel maatschappelijke, ideologische als ook filosofische, vaak een centraal onderwerp. Binnen die groeperingen bestaan er vaak verschillende interpretaties van vrijheid.

Afbeeldingen over vrijheid[bewerken]

Jupiler.jpg

Zie ook[bewerken]