Weer

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Weer, of geen weer, dat is de vraag...
~ Sjeek Spier over het weer

Het weer is een alledaags verschijnsel en het favoriete gespreksonderwerp onder volkeren die afwisselend weer hebben. In dit artikel wordt een aantal voorbeelden van weersoorten gegeven, waarbij kort uitgelegd wordt hoe weer ontstaat en wie bepaalt wat het weer is voor morgen.

Onweer[bewerken]

Het symbool voor "onweer".

Onweer is opgebouwd uit 'on' (wat geen betekent) en weer. De betekenis van onweer is dus géén weer, daarom zullen we er niet verder op ingaan. Deze pagina behandelt alleen weer.

Kans op regen[bewerken]

Het symbool voor "regen".

"Morgen wordt een warme dag met een kans op een bui", heeft u vast wel eens gehoord op de radio. Wat u niet moet vergeten, is dat er altijd een kans is op regen. Het enige wat u nu weet over het weer van morgen is dat het warm is (of negatief warm). Door "kans op regen" te zeggen of "het wordt wisselvallig", suggereren de weermannen en -vrouwen dat ze niet (zeker) weten wat het weer voor morgen is. Dit klopt niet, aangezien het weer namelijk al vele werken daarvoor al bepaald is in een vergadering.

Bewolking[bewerken]

Het symbool voor "bewolking".

Bewolking is opgebouwd uit wolken. De lucht wordt dan bedekt onder een deken van deze uitlaatgassen die zich gezellig samengepropt hebben. Uit deze wolken schuilen zich ook bange zeewaterhoopjes die vanuit de zee zijn opgestegen omdat hun andere familie ook is opgestegen, om zo wanhopig op zoek te gaan naar hen. Als deze hun verdere familie niet kunnen vinden, vallen zij weer naar beneden. Dit verschijnsel noemen wij regen (of formeler neerslag), niet wetende dat zij meestal op de harde grond vallen i.p.v. waar zij oorspronkelijk vandaan kwamen. Bewolking is dus een teken dat er regen op komst is.

Wie bepaalt het weer?[bewerken]

Het weer wordt over het algemeen bepaald door de weermannen. Deze weermannen zijn als het ware een aantal spirituelen die contact hebben met de weergoden door middel van rare dansjes. Deze regendansjes werden vroeger al eerder door de indianen gebruikt als zij regen wilden. Deze regendansen worden echter zo veranderd en aangepast waardoor de weergoden in verwarring raken en zo natuurrampen veroorzaken door de paniek. Weergoden hebben ook nog nooit van zonnedansen gehoord. Een aantal bekende weermannen zijn:

Veel mensen denken dat het weer niet door mensen bepaald wordt, dit is de heersende gedachte in veel culturen. Dit wordt mensen voor gehouden, omdat men bang is voor claims die komen als er schade wordt geleden door het weer.

Zie ook[bewerken]