WikiLeaks

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WikiLeaks lekt.

WikiLeaks lekt geheime documenten.
~ Kapitein Overduidelijk over WikiLeaks

In Sovjet Rusland, geheim document lekt JOU!!
~ De situatie in Sovjet Rusland over WikiLeaks

Ja, en Poetin is Batman en Medvedev Robin...
~ Julian Assange over de Rus hierboven.

WikiLeaks is de naam van een zeer gammele website die is opgericht in 2006 door ene Julian Assange, die de bedoeling heeft om alle verrassingen in de wereld dezelfde wereld uit te helpen (het zogeheten lekken). WikiLeaks is gestart om klokkenluiders, in normale duidelijke mensentaal ook wel spelbrekers genoemd, een helpende hand toe te steken die dingen weten die in feite niet openbaar gemaakt mogen worden, "zodat u zonder verrassingen komt te staan". WikiLeaks strijdt tegen alle vormen van verrassingen, van praktische grappen tot staatsgeheimen - niets mag ontbreken. De reden die is opgegeven voor het oprichten van WikiLeaks is dat men niet meer dood wilt schrikken van allerlei gevallen die openbaar worden gemaakt worden. Dit kan variëren van het stout-of-braaf-lijstje van de Kerstman tot een zeer belangrijke ondergrondse internetkabel in Nederland. WikiLeaks is regelmatig in het nieuws gekomen omdat de servers van WikiLeaks het grote aantal geheime informatie niet meer aankonden en zo nu en dan honderdduizenden geheime documenten pardoes online gooit van de nog te publiceren-lijst.

Gelek door de jaren heen[bewerken]

WikiLeaks was al vanaf de oprichting in 2006 een site die vanwege de enorme instabiliteit van de coderingen, al meteen onnodige informatie begon te lekken, zoals het seksleven in Zweden van de oprichter van WikiLeaks (Julian Assange) waarvoor hij op 7 december 2010 voor is opgepakt door de Britse politie, hoewel hij vlak daarna op borgtocht is vrijgelaten vanwege het feit dat er geen bewijzen waren. Nadat de lekken van het privéleven van de Australiër gedicht was door de technici (waar de privébladen overigens nog om smulden), begon het aantal geheimen zich op te hopen. Deze geheime documenten gingen eerst vooral over de toestanden tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan, bijvoorbeeld over soldaten die voor de lol voorbijgangers neerschieten, soldaten die mensen als meesjouwer "in dienst nemen" en hen gebruiken voor de meest onnodige dingen, soldaten die teddybeertjes van willekeurige kinderen afpakken, stiekem een heel vaatje zout door het eten van de koks gooien, de vogeltjesdans doen tijdens een belangrijk bezoek van de hogere legerleiders en graag "Aap!" schreeuwen tijdens een bezoek van de president van de Verenigde Staten.

De eerste lekken[bewerken]

Het gevolg na de openbaarmaking van de informatie van de superhelden.

Naarmate WikiLeaks groeide qua bekendheid, begonnen er ook steeds meer geheime documenten geüpload te worden. Op november 2007 lekte de Wikileks dat de site 1,2 miljoen documenten had. Omdat WikiLeaks al een reputatie had van een instabiele site (omdat het een wiki was, en dezelfde coderingen die niet deugden), was de kans uiteraard groter dat er meer gelekt zou gaan worden. Dit leidde tot onrust in de Verenigde Staten en voor onrust binnen de muren van WikiLeaks zelf, want het zou continu een verrassing worden wanneer WikiLeaks zou gaan lekken. Dit was niet de bedoeling van WikiLeaks, en men moest wel vechten om dit tegen te houden. Echter was dit onmogelijk omdat WikiLeaks nu eenmaal een wiki was - iedereen kon er inhoud aan toevoegen.

China blokkeerde WikiLeaks al in 2008 uit voorzorg, want zij zagen er weinig goeds in. De Verenigde Staten keek het aan, want zij wisten dat als ze WikiLeaks neer gingen halen, ze zelf strafrechtelijk verkeerd bezig waren. Dit was het begin tot nog veel meer ellende, althans voor het Witte Huis.

Een ander lek dat tot veel opzet heeft geleid kwam in mid-2008. Daar kwamen er tot grote woede van sommigen ook documenten uit waarin de identiteit van verschillende superhelden openbaar werden. Dit, dat tot grote woede leidde tot superhelden zoals Batman, die nu niet meer normaal hun werk konden doen. Echter, omdat ze zelf geen bedrijf hebben, of bij een bedrijf zitten, kunnen zij geen schadevergoeding eisen. Zij doen dit immers ook maar vrijwillig.

Belangrijke plekken in Nederland[bewerken]

In 2010 lekte Wikileaks ook een bericht over strategische plekken in Nederland. Dit waren onder meer de plaatsen Katwijk in Zee (vanwege de onderwatergevangenis), Madurodam en Oud Ade (hier woont God). Rita Verdonk reageerde geschokt op dit bericht maar kon helaas niet naar Oud Ade afreizen omdat haar auto niet startte.

Opschudding bij de kinderen[bewerken]

Wij lekken terwijl u wacht en het over uw heen krijgt.

In 2008 bracht WikiLeaks naar buiten, dat de echte Sinterklaas al sinds 352 dood was, en dat Sinterklaas ook niet uit Spanje scheen te komen, maar uit Turkije. Dit moest geheim gehouden worden om alles rondom Sinterklaas te redden, maar het onvermijdelijke gebeurde, de servers begaven het, en de inhoud verscheen op het web, waarbij het eerst op Wikipedia. Men kreeg de gedachten dat Wikipedia directe banden heeft met WikiLeaks, maar dit wordt door beide sites fel ontkent. Intussen waren alle ouders hier nu achtergekomen door het kijken naar het Journaal, maar aangezien niet elk kind het Journaal kijkt, bleef het nieuws enigszins beperkt. Toch kon het niet eeuwig verborgen blijven. Op basisscholen werd toegegeven dat Sinterklaas uit Turkije komt, en niet uit Spanje, dat volledig tegenstrijdend was met de liedjes die er over hem gezongen werden. Liedjes moesten nu wel aangepast worden, maar omdat het de liedjes sloopte (Turkije heeft één lettergreep meer dan Spanje), deed men dit toch maar niet. Door dit nieuws verloor 85% van alle mensen het geloof in Sinterklaas en dat alles iedereen voor de gek hield. Dit leidde éénmaal tot een opstand, maar toen er verteld werd dat het om een traditie ging en een grapje, werden de gemoederen al wat minder. Sindsdien accepteerde men het.

De grote clusterbommen barsten[bewerken]

De bedoeling was om deze documenten allemaal één voor één (of in kleine groepjes) geleidelijk naar buiten te brengen, maar door de falende sitebouw zijn er op een gegeven moment door een zeer groot lek op 25 juli 2010 92.201 artikelen naar buiten gekomen via een kiertje, over de toestanden in Afghanistan, met daarvoor een aantal andere lekken op 5 april (zelfde jaar) over andere toestanden in Irak. Dit zorgde voor een verrassing voor iedereen, maar men wilde het rustig en gedeisd houden. Toch was de Amerikaanse regering was razend, want nu kwamen ook video's van soldaten boven die orgies hielden om zichzelf bezig te houden tijdens de lange nachten. Men raakte in paniek, en nu wilde men WikiLeaks van het internet jagen. Dit ging echter niet zomaar, want WikiLeaks had niets verkeerds gedaan. Dan moest men maar bij de webhost gaan dreigen met het ontvoeren van de beheerder zijn vrouw en kinderen, dus moest men wel WikiLeaks van het web halen. Echter, had men niet stil gezeten en een stuk of 1000 mirrors online gezet, waaronder ook in Nederland. Nu waren de Verenigde Staten kansloos, en konden ze alleen maar smeken om te stoppen en bij de media verkondigen dat zij hiermee het land in gevaar zouden brengen.

Op 23 oktober begonnen de servers weer toedeledokie te zeggen tegenover de Amerikaanse regering door nog een keer te gaan lekken. Ditmaal waren het 391.832 fiches over allemaal geheime boodschappen vanuit Irak. Men begon nu de nagels van de vingers af te kluiven (even off topic: overigens is dit lekker met ketchup-dipsaus) en nadat die weggekloven waren ook tevergeefs de teennagels, dat spijtig genoeg faalde. Men werd gek en men gaf de geheime dienst, de CIA de opdracht om te zoeken voor misdaden die de oprichter, Julian Assange mogelijk op zijn geweten zou kunnen hebben. Sommigen zeiden zelfs: "Hij moet DOOD!!", aldus verschillende lekken van WikiLeaks.

Cablegate[bewerken]

WikiLeaks zat echter nog steeds niet stil en men veegde de Amerikaanse vlag af aan de figuurlijke kont, en de servers stortten nog even iets verder op 28 november 2010, doordat er wederom 250.000 artikelen naar buiten kwamen over geheime gesprekken die gevoerd werden, en absoluut niet naar buiten mochten komen, omdat het simpelweg de diplomatieke relaties tussen allerlei landen naar de filistijnen zou kunnen helpen. Opeens was er voor de Verenigde Staten een lichtpuntje, want in Zweden scheen Assange verdacht te zijn voor het verkrachten van een paar Zweedse vrouwen. Deze informatie was per ongeluk vrijgekomen tijdens het lekken, maar verbergen had geen zin. Men riep eenmaal "EUREKA!" en startte een klopjacht tegen hem. Opeens werd Assange in Engeland opgepakt, en de wereld hield zijn ogen gericht op dat ene gebouw - daar zou Hij zitten. Een aantal afgevaardigden uit de Verenigde Staten kwamen langs, zeer vriendelijk en lief aankijkend, om te vragen of zij hem mochten uitleveren aan de Verenigde Staten. Het Britse ministerie wilde daar eerst mee instemmen, maar toen zij de vingernagels zagen, verdwenen zij naar de toiletten om ze weg te jagen "omdat ze hier niets te zoeken hebben". Dit zou alsnog niet door zijn gegaan omdat Zweden Assange nog meer wilde hebben dan de VS, hoewel de VS al op het achterste van hun poten stonden. Waarom? De verkrachtingen zouden in Zweden zijn gebeurd. Later werd Julian Assange vrijgelaten op borgtocht, omdat er geen bewijs was (men had het intussen verwijderd). Toch vrij was hij niet, de hele wereld zat nog steeds achter hem aan.

Cablegate was voor de VS de druppel die de emmer deed lekken. Intussen werd het duidelijk voor de VS dat dit soort dingen zoals het overspelen van gevoelige informatie niet zomaar gebeurd. Iemand moest beboet worden, en men hield een klopjacht op degene die alle overdrachten van de geheime documenten op zijn geweten had. Het kon immers niet gebeurd zijn door een doodgewone burger, want de geheime informatie was niet toegankelijk voor het gewone volk, anders zou het ook niet geheim zijn. Uiteindelijk werd er iemand binnen het leger opgepakt, maar men wilt niets over hem kwijt. Wel heeft de Verenigde Staten er een les bij geleerd: "Amerika heeft een betere loodgieter nodig, want dit is natuurlijk dweilen met de kraan open", aldus president Barack Obama.

Kerstaffaires - Kinderen opnieuw in shock[bewerken]

WikiLeaks liet niets van de Kerstman heel...

WikiLeaks had vanwege het arresteren van Assange wraakgevoelens gekregen. Men wilde nog wachten met het lekken van nog veel meer documenten, door de coderingen te redden. Dit lukte echter niet voor een zeer gevoelig iets dat de kinderwereld op massaal huilen liet uitbarsten. Wat was namelijk het geval: WikiLeaks had, zonder dat men het door had, de "braaf en stout-lijst" van de Kerstman gepubliceerd. Men vermoedt dat dit gebeurd zou zijn door een opstandige elf, naar aanleiding van een eerdere berichtgeving van een jaar geleden. De Kerstman kon niet voor commentaar reageren, aangezien hij nog cadeaus moest bezorgen voordat Kerstavond voorbij was.

Kapitein Overduidelijk[bewerken]

Op 29 december 2010 werd ook duidelijk dat Kapitein Overduidelijk al zijn informatie en kennis via WikiLeaks heeft. Dit omdat er een document is vrijgekomen waarbij Kapitein Overduidelijk communiceerde met Julian Assange of hij Kapitein Overduidelijk allerlei informatie kon verstrekken. Dit schoot veel mensen in het verkeerde keelgat, omdat Kapitein Overduidelijk volgens velen een levende rondlopende encyclopedie is. "Alles wat ik weet is de kennis die ik gekregen heb, gedurende mij leven." aldus de Kapitein.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
9 januari 2011
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.