Woensdag

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Woensdagplaneet.JPG

Woensdag is de tweede dag van de week die niet naar een hemellichaam vernoemd is, en werd gecreëerd om van de driedagenweek af te zijn. Deze uitvinding, die unaniem als tweede van de mensheid beschouwd wordt (na die van de dinsdag), kan enigszins verbazen, omdat de verhouding werkdag-rustdag van 2-1 op 3-1 gebracht werd. Ook hier worden kapitalistische neigingen vermoed, en alle onderzoek wijst in die richting.

Zo de cultuur, zo de woensdag[bewerken]

Miljoenen jaren van geleidelijke globalisatie hebben ervoor gezorgd dat de dagen van de week overal synchroon lopen, en even synchroon toegepast en gepast geëerd worden. Overal? Neen. Bij de Tzatziki-indianen, in de jungle van Casablanca, even ten westen van Lima, is de woensdag geen werkdag. De woensdag heet daar zelfs niet "woensdag", maar "quyllurchaw". Deze afwijking van de internationaal gangbare regelgeving heeft zijn weerslag op de bevolking, die op woensdag doelloos rondzwerft, niet wetende wat doen op deze dag, instinctief aanvoelend dat dit geen echte rustdag kan zijn. Het bruto nationaal product lijdt merkbaar onder dit gebrek aan efficiëntie.

Woensdagplaneet[bewerken]

Omdat het bijzonder oneerlijk overkomt wanneer een gewone weekdag als de dinsdag door een machtige lobby van een beschermplaneet voorzien wordt, schreef de Geboren Op Een Woensdag En Enigszins Rebels, de internationale vereniging van op een woensdag geboren mensen, een ontroerende brief aan Unicef, waarin zij pleiten voor het koppelen van de woensdag aan de planeet Pluto. De keuze van dit minuscuul en verafgelegen planeetje geeft een idee van de bescheidenheid van mensen die zich met woensdag verbonden voelen. Het feit dat in de best geschoolde en dus ook verst ontwikkelde landen de woensdag als een halve dag beschouwd wordt, is waarschijnlijk ook niet vreemd aan deze keuze. Het is nu wachten tot Unicef door de huidige stapel aanvragen voor patronage van kindgerichte activiteiten heen is.

De woensdag in de wereldpers[bewerken]Mag men woensen op woensdag?[bewerken]

Van oudsher een typische woensdagactiviteit: het gewichtheffen voor zwakke zaalgebruikers.

In tegenstelling tot het donderen, het vrijen of het zateren, lopen de meningen over het woensen sterk uiteen, sterker nog dan bij het dinsen. Men is het er intercultureel over eens dat het in ieder geval niet kan op andere dagen, maar in hoeverre het als fatsoenlijk beschouwd wordt op een woensdag, staat nog lang niet vast. Het grootste probleem zit hem in de definitie van het begrip "woensen", omdat er een onoverbrugbare kloof blijft bestaan tussen de volgelingen van de voorchristelijke definitie, de partizanen van de precolumbiaanse traditie, en de verkondigers van de postmodernistische visie. Twee kloven dus eigenlijk. Of drie? In 1812 bracht Napoleon de materie onder gemeentelijke bevoegdheid, dus indien u wenst te woensen op een woensdag (daarbuiten is het in ieder geval ten strengste verboden), of in tegendeel uw buurman wenst aan te geven omdat hij dat wil doen, gelieve er eerst eens de gemeentelijke notulen op na te slaan, waarschijnlijk bij de letter W.

Woensdagactiviteiten[bewerken]

De controverse rond het woensen heeft als neveneffect dat deze bezigheid niet tot de woensdagactiviteiten kan gerekend worden. Daarentegen wél als woensdagactiviteiten beschouwd, aanvaard en in sommige gevallen zelfs aangeraden, zijn de volgende:


DAGEN VAN DE WEEK

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag


Notenbalk[bewerken]

  1. Ahaa, da's dus tóch een werkwoord!