Wubbo de Grote

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een andere Wubbo die met dit verhaal helemaal niks te maken heeft.

Wubbo de Grote (1112 v Chr. - 1031 v Chr.) was de zoon van de Kazachstaanse koning en leed de eerste jaren van zijn bestaan een zeer makkelijk maar oersaai bestaan. Wubbo stond bekend om zijn voorliefde voor ronde, goudgele kazen, helaas voor Wubbo was er in het Kazachstan van die tijd een erg anti-kaasistische stemming en was zowel het maken als het eten van de kaas ten strengste verboden.

Banneling in Gezienistan[bewerken]

Om een einde te maken aan deze situatie begon Wubbo een pro-kaascampagne; dit werd hem niet in dank afgenomen en ware het niet dat de Kazachstanen er op het laatste moment achter kwam dat vuurwapens nog niet uitgevonden waren, was hij voor het vuurpeleton beland. Toen deze straf dus niet door kon gaan, besloot men hem maar te verbannen. Samen met zijn aanhangers, de Twintig Kaaskoppen, belandde hij vervolgens aan het hof van koning Gezienes van Gezienistan, die van plan was een eigen hoogstaande beschaving te beginnen. Wubbo zag ook wel wat in dit plan en zij besloten tezamen het ideaal te verwezenlijken. Een aantal jaren lang ging dit ongelooflijk goed en al gauw was er in Gezienistan een beschaving uit de grond gestampt. De breuk met koning Gezienes kwam toen koning Gezienes met Wubbo het laatste essentiële punt van beschaving met hem wilde bespreken: kaas. Toen Gezienes voorstelde om het volk maar fetakaas te laten maken, werd Wubbo zo woest dat hij de hele beschaving weer vernietigde, waarna Gezienes de moed opgaf en men van Gezienistan nooit meer wat heeft vernomen.

Eigen beschaving[bewerken]

Vastbesloten om nu zelf een beschaving te beginnen trok Wubbo de wijde wereld in om een volk te vinden dat met hem een beschaving wilde beginnen én van ronde goudgele kazen hield. Nou bleek dat de meeste volkeren al wel een primitief begin hadden gemaakt met het produceren van kaas en dus geschikt waren om een beschaving mee te beginnen, toch stonden ze vrijwel allemaal zeer argwanend tegenover de door Wubbo voorgestelde Beemsterkaas, Komijnkaas, Kruidnagelkaas en de 50+-kaas. Wubbo had de moed al bijna opgegeven toen één van zijn trouwe Kaaskoppen hem meldde dat er in de moerassen van Noordwest-Europa een volk was dat al deze kazen al maakte! Bovendien hadden ze er een gebied dat de Beemster heette zodat Wubbo eindelijk een reden had voor de naam van zijn favoriete kaas. Met dit volk besloot hij een hoogstaande beschaving te beginnen. In een vlaag van creativiteit noemde hij het gebied Nederland, omdat het volk erg nederig was, en begon met het opbouwen van de beschaving. Ook bracht Wubbo de Centraal-Aziatische tulp mee die sindsdien een belangrijk voorwerp van verering is in de Nederlandse godsdienst.

Vergoddelijking[bewerken]

Als dank voor de komt van de tulp, Beemsterkaas en beschaving hebben de Nederlanders volgens sommige historici Wubbo vergoddelijkt, de meeste historici geloven echter dat de overeenkomst in naam is veroorzaak door de immense populariteit die de naam Wubbo in die tijd genoot. In ieder geval heeft Wubbo aan de wieg gestaan van de Nederlandse vorm het calvinisme.