Wichelroede

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
      Oeps! Bedoelde je soms Y (plaats)? Waarschijnlijk niet...
Een Y's kristal ontstaat wanneer bevroren water wordt gevonden met de wichelroede

De wichelroede of Y (uit het Keltisch-Griekse ωιγγελροεδε - in de volksmond de ikrek of y of ij zonder puntjes[1] of lange ei zonder puntjes of -chiquer- ypsilon of upsilon of, om het nog ingewikkelder te maken - in het Grieks - υ ψιλον ofwel een lambda op de kop ofwel een omgekeerde λ genoemd) is een oeroud mythisch symbool. Fytelyk was het het eerste Keltisch/Griekse mythische symbool na het plusteken dat een plekje kreeg op ons moderne toetsenbord.

Op dit voorwetenschappelijke toetsenbord is nog geen Y te bekennen!

De TU Delft ontwikkelde een methode om dit symbool in haar geavanceerde computers te integreren, en als eerbetoon wordt de Y tegenwoordig op uw PC dan ook omringd met de hoogwetenschappelijke T [2] en U[3].

Oorsprong[bewerken]

Symbolyk[bewerken]

De Y symboliseerde het begin van de symboolwetenschap. Geen wonder ook dat de Y zelf in het woord 'symbool' is opgenomen, want de Y is een zelfreflectieve en symmetrische letter geworden! [4].

Hymelyke betekenis[bewerken]

De rydende rechter heeft echter onlangs uitgesproken dat we de 'wichelroede' niet mogen gebruiken volgens wetenschappelyke maatstaven, en dus is de 'wichelroede' getransmuteerd tot een gehym symbool van hogere orde: de letter Y. Dit symbool is overigens wetenschappelyk ontstaan uit een twygje wylgenhout, dat werd gebruikt om water of ys in of op of onder het Y-meer of in een Yscokar of in Ysland te kunnen ontdekken.

Genetyca van de Y[bewerken]

De eerste Y: wat was er eerder? De "kipkappa" 'K' of het ygenwyze 'Y'-tje? Uiteraard heeft de TU die vraag allang beantwoord, want het blykt dat wanneer men een DNA proef doet op de 'K' er wel degelijk genetisch gecodeerde 'Y' aanwezig is: het Y-chromosoom!

Geschydenys en gebruyk, gebruyk en rytueel, rytueel en geschydenys[bewerken]

De ypsilon of upsilon (hoofdletter 'Υ', onderkast 'υ') is de 20e letter van het Griekse alfabet. [5] De vraag is of onze 20e letter ook een 'y' is: ahem... dan telt u gewoon de letters, en komt tot de eenvoudige conclusy: NEEN. Onze 20e letter is de T, een moderne variant van de waterzoektwyg. Onze Y is ygenlyk ook geen y meer, maar een 'ij', en dat is de 25e [6] letter geworden. Gelukkig is er dus sprake van voortschrydend ynzycht! Daarom wordt onze Y ook wel 'Griekse ij' genoemd. Overigens was voor de Grieken een klyn y-tje (kyvitsy byvoorbeeld) ook een cyfer: namelijk 400, en een groot ei (struysvogely byvoorbeeld) was 1000 maal meer: namelyk: 400.000.

Uitspraak[bewerken]

De wichelroede werd in het Oud-Grieks uitgesproken als ωιγγελροεδε (wUchelroedU, dus als 'u' zoals mUzyk). In het Modern Grieks spreekt men hem echter uit als ωιγγελροεδε( wIchelroedI, zoals in kIp). [7]

Schryfwyzes[bewerken]

Door taalverloedering en gemakzucht, maar vooral door toename van het geHyves schryft de moderne mens even gemakkelyk een y als een ij in woorden die soms een i, soms een ei en soms een y of ij believen. Vandaar dat de Y ook wel de 'kameleon onder de letters' wordt genoemd. Hy past zich zo snel aan, dat standaard Groene of Witte Boekjes de kluts (of het kluts-y) vaak kwyt zyn. We mogen tegenwoordyg dus zelf kyzen of we de y schryven of de i of de ei of de ij of de y. Voordeel van deze moderne spelling is dat het by het MSN-nen vaak een teken scheelt!

Leentalen[bewerken]

De Y wordt veel van ons geleend in vooral het Engels. Woorden als Yes en Year en Yoghurt zyn door de Britten uiteraard van ons gestolen! (Namelijk: Jes! en Jeer en Jogger!) Frappant is dat de Y daar dan niet de I of IE of IJ vervangt maar de J.

De Belgen stelen de Y overigens ook, maar dat heeft te maken met hun taalliefde, en om het woord mayonnaisse fatsoenlyk te kunnen schryven tydens Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Hoe: vind je water met een wichelroede? Da's een Y-tje![bewerken]

Tot slot van deze bespygelingen een zeer korte snelcursus watervinden met behulp van de Y.

 • Print deze Y uit.
 • Keer hem om, zodat je een lambda krijgt.
 • Knip hem/haar netjes uit! [8]
 • Pak met elke hand een pootje vast, net als bij een kip.
 • Wys nu met de Y naar de kraan.
 • Als daar water in zit zal de Y hevig beginnen te vibreren.
 • Als daar geen water in zit, zal de Y ook hevig beginnen te vibreren.
 • Aan U is het om te leren de vibraties te herkennen, zodat U weet of u succesvol wichelroedist bent.

Yndnoten[bewerken]

 1. Uiteraard is 'ij' geen 'y' maar een slappe combi van een 'I' en een 'J'.
 2. T = Technysch
 3. U = Unyversytyt
 4. Het woord 'symmetrie' is daarmee ook zelfrefererend geworden! U dient de mythe rond de wichelroede serieus te nemen! Sommigen beweren zelfs dat wanneer men de Y tegenwoordig typt er vanzelf water opborrelt!
 5. Beetje vreemd, maar het alfabet is zeker geen Griekse vinding. Het schynt dat de Arabyren daarmee begonnen.
 6. Spreek uit: vyfentwintug
 7. Verwar niet de γ (gamma) met de y!
 8. Een StanlYmes wordt afgeraden, want dan snydt u gauw de Y te scherp af, alsmede uw vingers! En dat doet PYN!
 • Tot slot:

In Sovjet-Rusland Y wichelroedt YOU
~ Sovjet-Rusland over de Siberische Wichelroede- en Poolys Vereniging

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
18 januari 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.