Zaterdag

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zaterdagplaneet.JPG

Zaterdag is de vijfde dag van de week die niet naar een planeet genoemd is, en werd gecreëerd om van de zesdagenweek af te zijn. Deze dag kan om verschillende redenen als een mijlpaal in de menselijke ontwikkeling gezien worden. Ten eerste werd deze dag van in het begin als een rustdag beschouwd, wat te denken geeft dat hij op syndicaal initiatief werd uitgevonden. Indien men het syndicaat als een uitvinding beschouwt, komt de zaterdag op de zesde plaats van de menselijke uitvindingen, aldus een mooie reeks onderbrekend. Beschouwd men syndikering, net als kapitalisme en economie als een menselijke karaktertrek, dan sluit de zaterdag als vijfde mooi het rijtje van allereerste menselijke uitvindingen af[1]. Om esthetische redenen geven de meeste onderzoekers aan deze laatste hypothese de voorkeur. Na de zaterdag werd de creatie van meer dagen constant belemmerd door syndicale strubbelingen, omdat elke poging om van een achtste weekdag een werkdag te maken, door de syndicaten werd tegengewerkt, en elk initiatief in de richting van een derde rustdag door het patronaat gekelderd werd. De stand blijft dus 5-2, als heeft de mensheid periodes gekend waarin, door syndicale zwakte, de stand op 6-1 kwam te staan.

Zo de cultuur, zo de zaterdag[bewerken]

Miljoenen jaren van geleidelijke globalisatie hebben ervoor gezorgd dat de dagen van de week overal synchroon lopen, en even synchroon toegepast en gepast geëerd worden. Overal? Neen. Bij de Chapsui-indianen, in de jungle van Saskatchewan, even ten westen van Lima, is de zaterdag geen rustdag. De zaterdag heet daar zelfs niet "zaterdag", maar "k'uychichaw". Deze afwijking van de internationaal gangbare regelgeving heeft zijn weerslag op de bevolking, die op zaterdag lusteloos doorwerkt, niet wetende hoe zich te concentreren op deze dag, instinctief aanvoelend dat dit geen echte werkdag kan zijn. Het bruto nationaal product lijdt merkbaar onder dit gebrek aan efficiëntie.

Zaterdagplaneet[bewerken]

Voor het verbinden van het lot van de zaterdag met dat van een planeet hoefde geen enkele bestaande lobby zich moe te maken, of geen enkele nieuwe lobby opgericht te worden: toen bij het zoeken van een naam voor de zevende dag van de week de uitgelaten dronken bende uitsluitend met platte grollen en grove woordspelingen tevoorschijn kwam, wees de enige geheelonthouder uit het gezelschap naar de op dat ogenblik majestueus voorbij zeilende planeet Saturnus[2], en riep: "Saturnusdag!". Echter, de alcoholische dampen die adem van de andere aanwezigen vervangen hadden hadden voldoende invloed op zijn spraakvermogen om het woord als "Zzz-zzz-zzzaterdag!" uit zijn mond te laten komen[3]. Niemand had iets tegen deze naam (daar waren ze te beneveld voor), en Saturnus was en bleef de beschermplaneet van de zaterdag.

De zaterdag in de wereldpers[bewerken]


Mag men zateren op zaterdag?[bewerken]

Van oudsher een typische zaterdagactiviteit: het droogzwemmen.

Anders dan bij het dinsen, het woensen, het donderen of het vrijen het geval is, wordt de bij deze dag zo goed passende vraag gewoonlijk niet gesteld. De mensheid is gewoonweg niet geïnteresseerd in frivoliteiten als zateren, omdat op zaterdag de boodschappen gedaan worden. Dat is een helse klus, en na een zaterdagje winkelen staat niemands hoofd nog naar zateren. In Antwerpen huist al sinds onafzienbare tijd een vereniging die het zateren wil bevorderen, maar de voorzitter ervan, die tevens secretaris, penningmeester, erelid en werkend lid is, komt geen stap verder. Zelfs het vinden van een opvolger is een hele opdracht. Wegens de bescheiden afmetingen van de vereniging heeft zij al eeuwen haar vergaderlokaal in het bezemhok onder de monumentale inkomtrap van het Antwerpse stadhuis. Indien u meer inlichtingen wil over zateren, kunt u best de eerste stappen in de richting van de poetsvrouw doen, die als geen ander het doen en vooral het laten van de voorzitter kent. Over zateren weet echter ook zij niets.

Zaterdagactiviteiten[bewerken]

De afwezigheid van elke burgerlijke, religieuze of militaire interesse voor het zateren maakt de aanwezigheid ervan op een zaterdagactiviteitenlijstje tot een totaal overbodige formaliteit, waarvan wij ons beter onthouden. De sinds mensenheugenis aan de menselijke conditie verbonden winkelactiviteit is dan wéér te voor de hand liggend, en schrappen wij óók van het lijstje. Blijven nog over:


DAGEN VAN DE WEEK

Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag


Notenbalk[bewerken]

  1. Ter herinnering: de andere zijn de dinsdag, de woensdag, de donderdag en de vrijdag. De zondag en de maandag bestonden al toen de mens op de planeet verscheen.
  2. De omloop van der planeten was toen nog in een experimenteel stadium.
  3. Het aantal "z" werd, met het oog op later neerschrijven van het woord, van negen tot één herleid.