Zijn

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het manneke Zijn gespot.

Zijn of niet zijn, dat is de vraag
~ Sjeek Spier over zijn

Zijn haar te zijn of niet zijn haar te zijn, dat is de vraag
~ Rosa Spier (dochter van Sjeek) over zijn in de opera "Hamlap"

Ben je het, dan ben je het ook. Ben je het niet, dan ben je het ook niet, en zul je het nooit worden. Je kan dan ook de vraag niet stellen. Ik weet niets, dus ik ben.
~ God over zijn.

Als mensen aan het voetballen zijn, dan moeten het dus wel voetballers zijn, behalve dus als het amateurs zijn.
~ Johan Cruijff over zijn

Zijn is de beschrijving van bijna alles en iedereen. Het is de mannelijke versie van haar. Alles wat is, is. Behalve datgene dat er niet meer is, dat was. Maar voordat iets kan zijn, moet het eerst iets worden. Zoals gezegd kan alles iets zijn, bijvoorbeeld een boek. Men zegt bijvoorbeeld: Dat is zijn boek. Als het boek van een vrouw is, zeg je daarentegen: Dat is haar boek. Verwarrender wordt het weer in de zin: Dat is zijn haar. Een echte breinkraker is: "Dit kan zijn haar zijn, maar ook haar haar zijn"

Wie dit een beetje kan volgen, kan de andere artikelen betreffende filosofie ook wel aan.

De korte geschiedenis en de zin van het zijn[bewerken]

Er gaat niets boven een lekker verse SHAKEspeare

Zijn is eigenlijk een heel recente uitvinding, want ga maar na: vroeger waren er mensen, maar nu zijn er mensen. Vroeger was er dus geen zijn! De reden dat zijn überhaupt is uitgevonden is om de hersenen van jonge menschen te stimuleren en om als intelligentietest te dienen. Lezers die deze pagina geconcentreerd kunnen lezen zonder daarna volledig verward te zijn, zijn waarschijnlijk slim genoeg om de kleuterschool succesvol te doorlopen.

A zijn[bewerken]

Een bijzondere vorm van het zijn is het A zijn, in de volksmond ook wel kort Azijn genoemd. Voorbeeld: "Welke letter staat daar geschreven? Nou, dat kan best een A zijn." Logischerwijze kan alleen de letter A op deze manier A zijn. Echt ingewikkeld wordt het dan met de volgende dialoog: "Wat is dat zwarte kriebeltje daar op dat vel papier? Nou, dat kan best haar A zijn. Ja, maar het kan ook haar haar zijn. Ja, of zijn haar zijn, of zijn A zijn. Misschien kunnen we het het beste weghalen met azijn. Goed idee, maar waar zou nou die azijn zijn?"

De laatste zin illustreert ook het verschil tussen het werkwoord Azijn en het zelfstandig naamwoord azijn. Dat laatste is namelijk een zuur goedje dat dient om overtollige tanden in op te lossen.

Zie ook:[bewerken]


Aap.jpg Filosofen en hun Wijsgeersels

Associatie · Aristoteles · Thomas van Aquino · Bijgeloof · Brol · Confucius · Johan Cruijff · Daar doen we dus niet moeilijk over · Denken · De Zin Van Het Leven · Desiderius Erasmus
Drogredenering · Filosofie · Michel Foucault · Georg Friedrich Hegel · Idee · Ik moet helemaal niks! · Intellectueel · Isaac Newton · Jullie · Kiek · Logica · Morosofie · Niets · Nietzsche
Nu · Plato · Realiteit · Socrates · Taoïsme · Theorie van Luschu · Toeval · Waardeloos · Wanhoop · Wat geeft het? · Weer wat geleerd · Weet ik veel · Zijn · Slavoj Zizek