Zon

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel is winnaar van de
Wintertulp.JPG

Wintertulp 2009

Morgen bewolkt met af en toe zon.
~ Piet Paulusma over de zon

De zon is vrij warm
~ Kapitein Overduidelijk over de zon

Grootte Ongeveer even groot als de zon.
Geslacht Vrouwelijk
Gewicht Dat vraag je niet aan een dame!
Lichtkracht 60 Watt
Afstand tot de aarde Acht minuten fietsen[1]
Leven Levend verbranden, ja.
Gemiddelde temperatuur De thermometers smolten, dus...

De zon is een gloeilamp die ons van aardappelen voorziet in het heelal. Lang dacht men dat de zon om de aarde heen draaide. Echter, sinds er door Galileo Galileï ontdekt werd dat ze eigenlijk stilstaat, en haar licht deelt met veel meer planeten[2], is het aantal zonaanbidders sterk gedaald. Natuurlijk zijn er nog wel mensen die zich zo noemen, maar dit zijn vooral bruin- tot roodgekleurde toeristen die 's winters naar Spanje verkassen. Het echte geloof der zonaanbidders is bijna helemaal verdwenen. Gerucht gaat dat er in Groenland en IJsland nog wel zonaanbidders wonen, maar deskundigen geloven dat dit geloof daar vooral voet aan de grond heeft vanwege het gebrek aan zon.

Moderne zonaanbidders. Het echte geloof der zonaanbidders is bijna verdwenen.

Toen professor Galileï met zijn deprimerende ontdekking kwam, waren veel mensen geschokt. Mensen beschouwden dit draaien van de aarde om de zon als hoogverraad- van de zon welteverstaan. Zeker in die tijd, toen vreemdgaan nog een ernstig taboe was, nam men dit de zon erg kwalijk. Besloten werd tot een straf. Toentertijd was het gebruikelijk om overtreders van één of meer van de tien geboden ter dood te brengen. Na een nogal informele rechtszaak, die direct na de ontdekking van Galileï plaatsvond en slechts 4,34 minuut duurde, werd het vonnis voltrokken. Er vond een executie door steniging plaats. Hierbij vielen zeven doden.

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Zon.

Geboorte[bewerken]

Deze lichtgevende lava-bal werd lang geleden geboren. Voor Galileï (door zijn tijdgenoten vaak 'Galileo de spelbreker' genoemd) ontdekte dat de zon niet om de aarde draait, was de geboorte van de zon heel eenvoudig. God schiep de aarde in zeven dagen, en in één van die zeven dagen schiep hij de zon. Jammer genoeg moesten de mensen nu gaan nadenken over wat er dan écht gebeurd was. Dit deden niet veel mensen, aangezien Galileo en dus ook zijn publiek vlakbij het Vaticaan woonden. Het onderwerp werd onder druk van de paus stilgelegd. Na een lange tijd, toen er steeds meer mensen kwamen die precies wilden weten hoe alles zat,[3] werd er weer onderzoek gedaan naar de zon. Nu, in de 21e eeuw vermoeden wetenschappers dat de zon is ontstaan door een wolk gas, die zich verveelde. Uit deze wolk is daarna de Aarde ontstaan, en de andere planeten. Deze ontdekking sloeg, zelfs in deze moderne tijden, een flinke deuk in het zelfvertrouwen van de mensheid. Zoals een bekend filosoof het treffend verwoordde:

Ach, het is altijd naar om te ontdekken dat niet alles om jou draait.
~ Een bekend filosoof over de zon

Kleurverandering[bewerken]

Zon.gif
Een alledaags voorbeeld van de verregaande effecten van de zon op de huidskleur.


Straling van de zon kan een door sommigen negatief ervaren effect hebben op de huidskleur. Een voorbeeld hiervan is de Somalische bevolking. Deze wordt bruin- tot roodkleurig, afhankelijk van de huidsoort. De tijd die men in de zon heeft doorgebracht beslist de kleurverandering. Hoe langer, hoe bruiner of tenslotte rood. De oorzaak hiervan is dezelfde die zorgt dat vlees aanbrandt als je het vergeet uit de pan te halen.[4] Het vet onder de huid brandt aan, en wordt daarom donkerder. Het vreemde is dat donker gekleurde mensen hier weinig tot geen last van hebben. Men vermoedt dat dit komt omdat de doorsnee bevolking in Afrika geen vet heeft. Ook zou het kunnen komen omdat zij, door het harde werken een betere anti-aanbaklaag hebben dan de Westerse bevolking. Er is uit onderzoek gebleken dat er totaal geen verschil zit in mensen mét of zonder een aangebrande vetlaag. Ook de Afrikaanse bewoners blijken precies hetzelfde te zijn. Ze denken, voelen en eten precies op de zelfde manier. Uit dit onderzoek is echter wel gebleken dat mensen die (nog) geen kleurverandering hebben ondergaan doorgaans wel een veel groter ego hebben. Dit zijn daarom ook doorgaans degenen die de macht uitoefenen. Deze theorie is omstreden, omdat er ook genoeg verbrande mensen zijn die niet zo onzelfzuchtig zijn. Ook zijn er best twee of drie machthebbers te vinden met een betere anti-aanbaklaag.

Er zijn ook tegengeluiden geweest. Men beweerde dat de negroïde bevolking niet kon verbranden, omdat zij al donkergekleurd waren. Deze mensen worden echter doorgaans genegeerd.

De verbranding van de zon kan worden tegengegaan door goede bakolie, ook wel zonnebrandolie genoemd.

Kernfusiezonschandaal[bewerken]

Hippie-propaganda.

De zon is een van de grootste kernreactoren in het ons zonnestelsel. Dit werd in 1961 ontdekt door een groep sterrenkundigen, die de energiebron van de zon aan het bestuderen waren. Toen dit in het nieuws kwam was men ernstig geschokt, aangezien toen 76,5 procent[5] van de wereld uit hippies bestond. Een paar van de grootste moraalridders startten een rechtszaak tegen de zon.

Deze rechtszaak was in februari 1961, vier weken na de bekendmaking van het toentertijd genaamde kernfusiezonschandaal. De rechter vond echter dat dit een zaak van wereldbelang was, en dat er ook op wereldschaal daarover gestemd moest worden. De hippies wonnen deze stemming met precies 76,5 procent van de stemmen. Daarom werd er besloten tot de dood van de schuldige; de zon dus. Het vonnis werd voltrokken, en drie weken erna zou de executie plaatsvinden. Omdat in het verleden al was gebleken dat steniging nou niet meteen de veiligste en effectiefste methode van executie was, ontstond het plan om de zon ter dood te brengen met moderne wapens. Aangezien kernwapens de einige waren die zo'n lange afstand zouden kunnen overbruggen, werden die het middel. Professoren rekenden echter uit dat voor de bouw van die wapens een enorme kernreactor nodig was, veel groter dan toen was toegestaan. Halverwege het proces dat de zonne-aanklagers waren begonnen om deze limiet op te heffen, zagen zij echter hun fout in en lieten het hierbij.

Levensverwachting en midlifecrisis[bewerken]

Een duidelijke schets van het proces van het omzetten van stofdeeltjes in licht. De pijlen geven de volgorde aan.
‎Typisch.
De ruimtesonde die naar de zon vloog, zoals te zien van een sterk warmtewerend materiaal.

Toen in 1962 een meteoriet neerstortte, was dit een aanleiding tot veel onderzoek naar de zon. Men vermoedde namelijk dat het half-verkoolde brokje steen vlak langs de zon had gescheerd. Een eerste, voorzichtige, schatting was dat de meteoriet zich op 83,6 miljoen kilometer van de zon had bevonden. Een later onderzoek toonde echter een realistischer afstand aan. Deze komeet had zich op maar 79,5 miljoen kilometer van de zon bevonden! Deze ontdekking ging gepaard met veel gretige sterrenkundigen die graag onderzoek wilden doen naar deze komeet.

Uit dit onderzoek kwam onder andere dat de zon nu op de helft van haar leven is. Dit heeft te maken met de manier waarop ze licht maakt. Dit merkwaardige fenomeen, dat ook al is aangetoond door deze meteoriet, heeft te maken met het verbranden van stofdeeltjes. Deze stofdeeltjes, die in de zon zitten, raken ooit een keer op. Dit is het moment dat de zon ontploft[6] Op dit moment heeft de zon dus precies de helft van alle stofdeeltjes verbrand.

Aangezien wij de zon, in al onze beeldspraak, vaak met mensen vergelijken, waren er al snel een paar hippies die de zon wilden onderzoeken. Zij dachten, verklaarden ze later, dat de zon misschien een midlifecrisis zou hebben. Misschien dat zij de zon zouden kunnen behoeden voor ondoordachte acties als verhuizen naar een véél jonger zonnestelsel, en daar aan de tweede leg planeten zou beginnen. Overbodig natuurlijk om op te merken dat dit voor ons niet zo prettig zou zijn. Zij stuurden daarom een sonde naar de zon, met daarin een astronaut, meetapparatuur en een doos bonbons. Hieronder het exclusieve[7] verslag van de astronaut:

Direct na de lancering zag ik de aarde onder mij wegdrijven... 
De prachtige bomen, meren en fabrieken en later ook 
oceanen en continenten bewogen van mij weg. 
Ik zag de maan voorbij schieten, en snel kleiner worden. 
Planeten schoten aan me voorbij. Niet dat ik de namen ervan ken- 
maar een mooi schouwspel was het wel. Ik voelde een brandend verlangen om de
zon eindelijk te zien... Dankzij de super-speed motor 
met tofu-brandstof was ik gelukkig al binnen drie dagen van op 
instant-voedsel leven bij de zon. De zon.. 
Hoe zal ik het omschrijven? 
Zodra ik binnen een lichtminuut van haar kwam, 
wist ik dat ze vrouwelijk was. Misschien omdat ze zo aangebrand leek, 
maar een ''hot body'' had ze in ieder geval wel. Baby, ik werd helemaal warm vanbinnen.
Een midlifecrisis, nou, die leek niet erg aanwezig, zeg.
Ze straalde! Moet ik nog meer zeggen?
Ze leek in de bloei van haar leven, als een vurige jonge meid.
Haar warme belangstelling voor de chocolaatjes was ook opmerkelijk,
het was alleen wel jammer dat ze allemaal al gesmolten waren. In tegenstelling
tot mij, waren deze niet gehuld in een superwarmtewerend pak.
Maar ik denk niet dat iemand zich zorgen hoeft te maken dat de zon ons
gaat verlaten hoor. Met brandende vragen kun je bij haar altijd terecht.
Het zonnetje in huis, als ik het zo mag zeggen.

De hippies en ook de rest van de wereldbevolking was hierna overtuigd, en ze gingen weer door met hun dagelijkse werkzaamheden. De astronaut in kwestie moest naar het brandwondencentrum. Hij heeft daarna zijn leven weer redelijk normaal kunnen hervatten, hoewel collega's in een interview toegaven dat hij een echte zonaanbidder geworden was.

Zonsverduistering[bewerken]

Een beeld uit de documentaire over zonsverduistering door smogvorming, die door de onderzoekers is gemaakt. Deze film werd voor het eerst uitgezonden op 4-10-2023. Jammer genoeg stond iedereen buiten naar een zonsverduistering te kijken, zodat de kijkcijfers tegen het nulpunt aanlagen.

Eén keer in de zoveel tijd komt er een zonsverduistering voor. Deze gebeurtenis houdt in dat de smog uit de steden samenklontert en een bal vormt. Deze bal drijft precies voor de zon, waardoor het dus heel donker wordt op Aarde. Er is nog niet lang geleden ontdekt wat dit verschijnsel veroorzaakt. Een paar Sterrenkunde-studenten hebben niet lang geleden voor hun scriptie een documentaire gemaakt over de zonsverduisteringen, die heel wat heeft opgehelderd. Vroeger, onder andere in de Oudheid, geloofden mensen afhankelijk van hun vermogen tot schuldgevoel dat deze verduistering het werk was van óf de duivel, óf de plaatselijke Godheid die hen wilde straffen.

Er is op deze documentaire heel wat kritiek geweest. Deskundigen beweerden dat er vroeger helemaal geen smog was, omdat er toen nog geen fabrieken waren. Ze stelden dat het onmogelijk was dat er dan voor de Industriële Revolutie ooit een zonsverduistering was geweest- terwijl vele geschriften het tegendeel bewezen. Veel wetenschappers hebben deze documentaire dan ook geboycot.

De studenten kwamen toen echter met de Tijdmachinetheorie. Deze hield in dat mensen in de toekomst, zij schatten rond het jaar 3496, genoeg hadden van de smog. Zij zouden toen een tijdmachine hebben gebouwd, waarmee ze de smog naar een ver verleden brachten. De deskundigen wierpen hierop tegen dat het onmogelijk was om zoveel energie op te wekken, zelfs niet in de toekomst. De studenten beweerden het tegendeel. Zij bewezen dat dit wel mogelijk was- ironisch genoeg met behulp van een zonsverduistering. De deskundigen kregen echter hoofdpijn toen ze over dat bewijs nadachten en stopten de discussie.

Nadelen[bewerken]

Zo ziet de zon er vanbinnen uit. Of niet.

De zon heeft een positieve uitwerking op de groei van veel dingen, bijvoorbeeld planten, maar onderschat ook niet het effect op mensen. Zo wordt bijvoorbeeld vaak beweerd dat de groten der geschiedenis, zoals Julius Caesar of Karel de Grote, te lang in de zon hebben gestaan. Daardoor werden ze zo groot.[8] De zon heeft echter wel nadelen. Zo werd onder andere in een recent onderzoek[9]geleid door Professor W. Druyff, aangetoond dat te veel licht van de zon kan leiden tot het overlijden van de desbetreffende persoon. Dit is volgens hem ook de reden waarom bovengenoemde helden niet meer leven.

Zo zijn er in de geschiedenis veel meer personen te vinden die, volgens deze theorie, zijn gestorven door de zon. Aangezien er bijna niet te bewijzen was wat er gebeurd was zonder zon, wordt deze theorie als aannemelijk beschouwd. Vandaar natuurlijk ook dat de mensen tegenwoordig ouder worden- bijna iedereen woont en werkt in overdekte plaatsen, en komt dus minder in de zon. Ook de veel lagere levensverwachting in Afrika kan met deze theorie bewezen worden. In Afrika hebben minder mensen huizen, en bovendien is het daar warmer en schijnt de zon daar feller.

Even was er een voorstel om de zon te verwijderen, zodat de stelling bewezen kon worden. Helaas stemde 76,5% van de wereldbevolking tegen. Leuk feitje: Er zijn astronauten naar de zon toegegaan om te kijken of je erop kon schaatsen, maar die zijn nooit teruggekomen. Waarschijnlijk bevroren. Dat is ook een nadeel.

Trivia[bewerken]

 • Er zijn geen ijsbergen op de zon.
 • De zon schijnt nooit in Nederland.
 • De zon is een van de grootste veroorzakers van het Hulksyndroom, dat met kleurverandering te maken heeft.
 • 2002: Thomas Coock Touroperators organiseren eindelijk een charterlijn naar de zon, met de garantie op mooi weer.
 • In 2008 wordt berekend dat de zon gaat imploderen en daarna exploderen voor die weer zal imploderen. De grote verzekeringsmaatschappijen hebben verklaard deze schade niet te zullen dekken.

Notenbalk[bewerken]

 1. Op lichtsnelheid.
 2. Waar niet eens leven is, nota bene!
 3. Met vaak catastofale gevolgen..."Hee, wat gebeurt er als ik dat rode knopje indruk?"
 4. Of als de patatbakker dat vergeet, om een meer voor jou geschikte beeldspraak te gebruiken.
 5. Bron: Centraal Bureau voor Hippiestatistiek
 6. En dan hebben wij ook niet zo'n gek lange levensverwachting meer.
 7. En niet-zo-heel-wetenschappelijke, maar dat zijn hippies nou eenmaal niet.
 8. Niet per se in letterlijke zin.
 9. Intussen (2009) gepubliceerd door Uitgeverij Den Dampenden Darm, Zevergem. Het boek heet "Zondige zonen der zon: grootheid en zonneslagen, of helden der geschiedenis anders belicht".