Zweden

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Svenska
Vlag
Vlag
Basisgegevens
Talen Zweuds
Hoofdstad Stöckhölm
Inwoners 7 miljön inwönners
Staatshoofd Fatima Moreira de Melo
Overige
Volkslied Dancing Queen, Euphoria, Méér Knäckebröd
Motto Méér schroefjes
Traditioneel eten Knäckebröd
Portaal  Portaalicoon Land


Öbböh, böh öh öb bö öbböh öbböh!
~ Een zweed over zweden.


Pippi Langkous, om maar eens Sjweedsje te noemen
~ Johan Cruijff over Zweden

In Swedden leffen allene maar mense die lief sein. De Höfdsted is Stöckhölm. Swedden tellet 7 miljön inwönners.

Geschiedenis[bewerken]

Zweden is een private onderneming gesticht door Lars Zweden. Hij kocht het huidige Zweden van Denemarken voor 2 stuivers en een Appeltaart. Lars Zweden noemde het land zelf nooit Zweden maar Larsland, die naam leeft nu nog steeds voort in een verbasterde vorm als Lapland, een noordelijke provincie van Zweden. Het land veranderde haar naam in Zweden na te zijn veroverd door Napoleon, iemand die van achternamen hield. Zweden kent verder een roerige en rustige geschiedenis. Te saai om op in te gaan eigenlijk. Incest is er een tijdje verplicht gesteld omdat niemand er meer wilde wonen vanwege de door de Zweden ontdekte Grote brand.

Taal[bewerken]

Fatima Moreira de Melo, een typische Zweedse dame, met een typisch Zweedse naam (onuitspreekbaar dus)

Tot op heden zijn wetenschappers er nog niet in geslaagd de Taal der Zweden te ontcijferen. Het Zweeds komt namelijk uit het Egyptisch en het Russisch. Verder zijn er vele dialecten, zo spreken de Zweedse boskabouters een bijna compleet andere taal dan de Zweedse Bosnimfen. In de de hoofdstad spreekt men vooral Standaard Zweeds, welke nog steeds niet verstaanbaar is.

Economie[bewerken]

Ikeä.PNG

Zweden bestaat voor het grootste deel uit bos. Deze bossen zijn heilig en mogen alleen gekapt worden na een bepaald ritueel. We zullen niet in details treden wat betreft het ritueel maar het is iets met paardenstront, kabouters en een zweep. Na het ritueel wordt de boom gekapt en vervoerd na een houtzagerij, waar het vakkundig wordt omgetoverd in een willekeurig meubel, plank of ander houten voorwerp. Na hout is zwavel het belangrijkste Zweedse exportproduct. De zwavel wordt gewonnen in mijnen diep onder de grond, ook hier spelen kabouters een hele grote rol. Het hout en de zwavel samen vormen het derde exportproduct van Zweden: de lucifer. Lucifers bestaan voor het grootste deel uit hout en zwavel, er is echter nog een derde ingrediënt: kabouterpis. Het toevoegen van kabouterpis aan een lucifer is compleet nutteloos, maar wel een typisch Zweeds gebruik.

Het overige deel van de economie van Zweden draait op Ikea, een concern wat producten verkoopt met vreemde namen. De winkels van Ikea, die overigens over heel de wereld verspreid zijn, dienen overigens ook als kinderopvang.

Geografie[bewerken]

Zweden is het grootste land van Scandinavië en 11 keer zo groot als Nederland. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 328.000 platgestampte boskabouters. Het land is voor het grootste deel bedekt met naaldbossen, er zijn echter nog steeds grote stukken land die zich nog niet hersteld hebben van de Grote Brand. Het land kent grote uitgestrekte vlakten maar ook enkele bergen. In deze bergen zijn grote hoeveelheden zwavel te vinden. Verder is er in Zweden een groot aantal meren. Onderzoekers zijn nog steeds aan het tellen, maar ze denken dat het er zo'n 96.000 zijn.

De grote bosbouw heeft er in het verleden voor gezorgd dat er grote kale vlakten ontstonden, maar nadat de Eigen Bos Eerst-Wet werd ingesteld, waarbij allochtone bomen uit Brazilië (dat haar eigen bossen als illegaal beschouwt) in Zweden worden geplant. Dit heeft er toe geleid dat Zweden nu ook tropisch hardhout exporteert.

Politiek[bewerken]

Zweden is een constitutionele republiek waar de president steevast uit dezelfde familie wordt gekozen. Nils Holgersson (bekend van de gelijknamige serie) ging hier tegenin en werd verbannen. De president heeft verregaande controle over de politieke besluiten in Zweden. De president is gemachtigd wetten te veranderen zonder toestemming van het parlement. De president is de opperbevelhebber van het Zweedse Strijdmacht|leger en de Zweedse Tobbedansers|marine. Momenteel is Lars von Svedden en Sverige president van Zweden.

Onder de president dient de minister-president, deze wordt aangesteld door de president en wordt niet gekozen door het parlement. De huidige minister-president heet Lars Bömmelströnck en is een aangetrouwde neef van de president. Onder hem dienen de ministers. Op dit moment heeft Zweden 11 ministers.

Het Zweedse parlement heeft 200 vertegenwoordigers, waarvan 40 rechtstreeks door de president worden gekozen en 10 rechtstreeks door de minister-president. De overige 150 zijn als volgt verdeeld over de volgende partijen:

Partij Zetels
Zweedse partij voor volksverheerlijking 42
De anti-kabouterpartij 35
Zweedse kapitalistische communisten 34
Nationalistische Houthakkerspartij 21
Piratenpartij 10
Partij voor een verenigd verbond van Scandinavische staten 5
Progressieve volksverlakkerij 3
Totaal 150

Discriminatie[bewerken]

Hoewel er 7 miljoen Zweden in Zweden wonen is er daarnaast ook nog een omvangrijke populatie kabouters. Kabouters mogen in Zweden niet stemmen, naar school gaan of autorijden. Naar schatting leven er in Zweden zo'n 54 miljoen kabouters. Kabouters die voor hun rechten willen opkomen worden in de gevangenis gegooid. Ook de bekende kabouterleider Paulus de Boskabouter onderging dit lot maar ontsnapte na een tijdje en vluchtte naar Nederland, waar hij politiek asiel kreeg. Kabouters hebben in de Zweedse gevangenissen een zeer slecht leven, zo'n 48 kabouters per cel, terwijl in andere landen een maximum van 11 kabouters per cel geldt. Kabouters mogen overdag niet in de drukke steden komen, mogen zich niet begeven in musea en bibliotheken en mogen geen alcohol drinken. Ze krijgen vaak de smerigste baantjes en worden daarnaast een gruwelijke rituelen gebruikt. Het is voor Zweedse kabouters verplicht een rode puntmuts te dragen. Er zijn ondergrondse kabouterbewegingen, zoals de Rode Puntmuts en de gezamenlijke Kabouterliga. Maar op lidmaatschap van een organisatie als deze staat de doodstraf. Lichamen van geëxecuteerde kabouters worden verhard en verkocht als tuindecoratie.

Kabouterliga[bewerken]

Een deel van de onderdrukte Zweedse kabouters heeft zich verenigd in de Kabouterliga. De kabouterliga streeft naar een onafhankelijke autonome kabouterstaat. De kabouterliga is door Zweden als terroristische organisatie bestempeld, op lidmaatschap staat de doodstraf. Het Zweedse leger maakt actief jacht op de kabouterliga, waarbij steevast hele kabouterdorpen worden uitgemoord. Het kabouterligaleger, afgekort de K.L.L. vecht terug maar is slecht bewapend.


}